Ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, τοποθετήθηκε για τον νέο εκλογικό νόμο και τις συνολικές αλλαγές που προωθούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον Real FM και στους δημοσιογράφους Σπύρο Παπαδάκη και Στεφανία Κασίμη.
Αναφερόμενος στο νέο εκλογικό σύστημα, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σύνθετο μοντέλο, το οποίο σε μεγάλο βαθμό είναι δύσκολα κατανοητό από τους πολίτες. Όπως εξήγησε, προβλέπεται η δυνατότητα καταγραφής δεύτερης επιλογής υποψηφίου δημάρχου στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Εφόσον κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 42% συν μία ψήφο, οι δεύτερες επιλογές των ψηφοφόρων των υπόλοιπων συνδυασμών θα προστίθενται στους δύο πρώτους υποψηφίους, προκειμένου να αναδειχθεί ο τελικός νικητής.
Ο κ. Κωνσταντέλλος εκτίμησε ότι η αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος θα κριθεί στην πράξη, καθώς μόνο τότε θα φανεί ποιες πολιτικές ισορροπίες και συνεργασίες θα δημιουργήσει, αλλά και κατά πόσο θα γίνει αντιληπτό και αποδεκτό από τους πολίτες.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το εκλογικό σύστημα δεν αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως ανέφερε, οι δήμοι καλούνται καθημερινά να διαχειριστούν ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες, χωρίς να διαθέτουν τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους, σαφώς καθορισμένες ευθύνες και το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο που θα τους επιτρέψει να λειτουργούν με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και ουσιαστική αυτοτέλεια.
Σχολιάζοντας τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης, ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αναγνώρισε ότι περιλαμβάνει θετικές ρυθμίσεις, σημαντικές βελτιώσεις και στοιχεία εκσυγχρονισμού, επισημαίνοντας ότι η κωδικοποίηση της νομοθεσίας ήταν μια δύσκολη αλλά αναγκαία μεταρρύθμιση. Ωστόσο, τόνισε ότι εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά την οικονομική βιωσιμότητα των δήμων, τη σύγχυση στις αρμοδιότητες μεταξύ των επιπέδων διοίκησης και την καταστατική θέση των αιρετών.
Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος επισήμανε ακόμη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση απέδειξε την αξία της στις διαδοχικές κρίσεις των τελευταίων ετών – οικονομική, υγειονομική και ενεργειακή – στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες ακόμη και υπό συνθήκες περιορισμένων πόρων.
Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι οι δήμοι δεν διεκδικούν προνόμια, αλλά τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην αποστολή τους. Όπως ανέφερε, η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται ξεκάθαρες αρμοδιότητες, επαρκή χρηματοδότηση και τα κατάλληλα θεσμικά εργαλεία, ώστε να μπορεί να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.

