Αυτό που διαφαινόταν τις τελευταίες ημέρες, επιβεβαιώθηκε δια στόματος του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών. Τέλος στο αίτημα για τη διαγραφή (κούρεμα) του χρέους.
Η Κυβέρνηση Τσίπρα ζητά αντικατάστασή του με νέα ομόλογα με βάση την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και με ομόλογα που θα ανανεώνονται αέναα και δεν θα λήγουν ποτέ, όπως είπε σε συνέντευξή του απόψε στους Financial Times ο Γιάννης Βαρουφάκης.
Στην πρώτη περίπτωση τα νέα ομόλογα που θα βασίζονται στην αύξηση του ΑΕΠ θα αντικαταστήσουν τα ευρωπαϊκά δάνεια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ο δεύτερος, τα «αέναα» ομόλογα, θα αντικαταστήσουν εκείνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τα “Αέναα” ομόλογα δεν είναι κάτι καινούργιο αφού τέτοια είχε εκδόσει για πρώτη φορά το βρετανικό θησαυροφυλάκιο το 1814, επί ναπολεόντιων πολέμων.
Επίσης έγινε γνωστό δια στόματος του κ. Βαρουφάκη πως ουσιαστικά εγκαταλείπονται τα προεκλογικά και μετακλογικά λεγόμενα της κυβέρνησής για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, και γίνεται λόγος για πρωτογενές πλεόνασμα και ατζέντα μεταρρυθμίσεων που θα συνοδεύσουν την ανταλλαγή τον ομολόγων.

Συγκεκριμένα είπε πως θα διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα – μετά από πληρωμές τόκων – από 1 έως 1,5% του ΑΕΠ, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις με βάση τις οποίες εξελέγη.
Επίσης, είπε, πως η κυβέρνηση θα στοχεύσει τους πλούσιους Έλληνες που δεν έχουν «καταβάλει το μερίδιο των φόρων που τους αναλογεί», ενώ το έθνος βρίσκεται σε οικονομική ύφεση εδώ και έξι χρόνια». «Θέλουμε να κάνουμε σαφές πως η προτεραιότητα είναι στο κεφάλι του ψαριού, και μετά θα πάμε στην ουρά», είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι ίσως αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά υποσχέθηκε πως παρά τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν θα συνεχίσουν με δύναμη και επιμονή. “Εμείς δεν θα σταματήσουμε” είπε, “μέχρι να τα καταφέρουμε. Αν έτσι μας εξαφανίσουν τα κατεστημένα συμφέροντα, θα είναι τιμή μας να έχουμε πέσει δίνοντας αυτόν τον καλό αγώνα».
Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι οι εταίροι στην Ευρωζώνη είχαν δίκιο να ανησυχούν για το σχέδιο της κυβέρνησης να επαναπροσλάβει χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, ο κ. Βαρουφάκης είπε: “Αν κοιτάξετε τι έχει συμβεί τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει υπάρξει μια μαζική μείωση στον δημόσιο τομέα… Το πρόβλημα δεν είναι αυτό, είναι ότι δεν είναι αποτελεσματικός ο δημόσιος τομέας αφού η ελληνική γραφειοκρατία, αποτελεί τον νούμερο ένα εχθρό του ελληνικού κράτους”.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρουσιάσει τις προτάσεις της σε αναλυτική μορφή στους ευρωπαίους εταίρους της πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου.

