Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζιώτη τόνισε μεταξύ άλλων:
• Σχετικά με την καινούρια περίοδο που ξεκίνησε με το τέλος της μνημονιακής περιόδου,
«Το πιο σημαντικό σε αυτήν τη φάση είναι η ελπίδα που γεννήθηκε με το τέλος της μνημονιακής περιόδου, να συνοδευτεί από συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα που θα βελτιώνουν σταδιακά την οικονομική κατάσταση των ελλήνων πολιτών. Η κυβέρνηση ενόψει της ΔΕΘ και του προϋπολογισμού του επόμενου έτους έχει προαναγγέλλει την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Επιπλέον, έχει στον ένα ή τον άλλο βαθμό προδιαγράψει την εφαρμογή φορολογικών ελαφρύνσεων και ελαφρύνσεων στις εισφορές των μεσαίων στρωμάτων, όπως επίσης τη στοχευμένη ενίσχυση κοινωνικών παροχών. Ακόμα έχει τονιστεί ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για τη μη προώθηση της διάταξης για την περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019».
• Σχετικά με το πως εξελίχθηκαν οι μεταναστευτικές ροές αυτό το καλοκαίρι,
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι ροές μειωθήκαν αυτό το καλοκαίρι. Διατηρήθηκαν σε σταθερά επίπεδα και όλα αυτά συνεκτιμώνται στο στόχο που έχουμε βάλει μέχρι το φθινόπωρο να γίνει μια μεγάλη αποσυμφόρηση των νησιών, σε μια συνεχή διελκυστίνδα, διότι μπορούμε μεν να μεταφέρουμε ανθρώπους στην ηπειρωτική χώρα σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, αλλά δεν μπορούμε να «πνίξουμε» και να εμποδίσουμε αυτούς που συνεχίζουν να έρχονται από τη γειτονική χώρα. Ο στόχος μας συνεχίζει να είναι η εφαρμογή μιας δίκαιη και αναλογικής κατανομής των πολιτών τρίτων χωρών που εισέρχονται στη χώρα μας στο σύνολο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να μην υφίστανται το βάρος, οι χώρες πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα και η Ιταλία».

