21.8 C
Athens

Πρωτοσέλιδα

Εορτολόγιο

Σαπέν: Μη μας φέρετε αντιμέτωπους με το Βερολίνο

Σε συνέντευξή του μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Γιάννη Βαρουφάκη, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση να μην προσπαθήσει να φέρει το Παρίσι αντιμέτωπο με το Βερολίνο με θέμα την κρίση χρέους της Ελλάδας, λέγοντας ότι μία γαλλο-γερμανική συμφωνία αποτελεί κλειδί στην επίτευξη

Σχετικά Άρθρα

Σε συνέντευξή του μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Γιάννη Βαρουφάκη, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση να μην προσπαθήσει να φέρει το Παρίσι αντιμέτωπο με το Βερολίνο με θέμα την κρίση χρέους της Ελλάδας, λέγοντας ότι μία γαλλο-γερμανική συμφωνία αποτελεί κλειδί στην επίτευξη συμφωνίας που θα βοηθήσει τους Έλληνες και θα διασφαλίσει ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο Ρόιτερς, ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών είπε ότι το αίτημα της Ελλάδας για παροχή χρόνου για τη διαπραγμάτευση μίας «νέας συμφωνίας» με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι λογικό, εάν διατυπωθεί γρήγορα συνοδευόμενο από τη βάση ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου που μπορεί να εξελιχθεί σταδιακά.

“Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας” είπε, “πρέπει να αρχίσει την παροχή δεσμεύσεων προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να διασφαλίσει τη συνέχιση της παροχής ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες”.

«Δεν υπάρχει λόγος να στρέφει κανείς τις χώρες της ευρωζώνης τη μία εναντίον της άλλης, και ειδικά όχι τη Γαλλία και τη Γερμανία, διότι, μία λύση που βοηθά την Ελλάδα ενώ διασφαλίζει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα πρέπει να περάσει από μία συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία» δήλωσε.

Ο Σαπέν τονίζει επιμόνως ότι σήμερα η επαφή του με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι στενότερη παρά ποτέ, «ώστε να αποφευχθούν παρανοήσεις ή εντάσεις».

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι Παρίσι και Βερολίνο δεν έχουν απόλυτη ταύτιση σε όλα τα ζητήματα, όπως π.χ. στο θέμα της Τρόϊκας. Η Γερμανία δηλώνει πως δεν βλέπει για πιο λόγο θα πρέπει αυτή να καταργηθεί ενώ το Παρίσι κάνει λόγο για κατάργησή της, και αντικατάστασή της με νέα εργαλεία.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα εξασφαλίσει ειδική μεταχείριση, αναφερόμενος στη θέση της Αθήνας ότι δεν επιθυμεί παράταση του προγράμματος και έχει ζητήσει διάστημα ενός μηνός για να παρουσιάσει τις προτάσεις της και περισσότερο χρόνο για την επίτευξη συμφωνίας.

«Αυτό το χρονοδιάγραμμα φαίνεται λογικό, εάν υπάρχει ένα μίνιμουμ πολιτικό πλαίσιο που διατυπώνεται σταδιακά. Η ΕΚΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν μπορούν να προσφέρουν χωρίς να παίρνουν τίποτε σε αντάλλαγμα» είπε.

Το πρώτο βήμα θα είναι μία συμφωνία με την ΕΚΤ για παροχή ρευστότητας, στη συνέχεια η Ελλάδα θα χρειασθεί είτε να αποδεχθεί την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος με τους Ευρωπαίους εταίρους της, είτε να επιτύχει συμφωνία επί άλλου προγράμματος.

Ο Μισέλ Σαπέν χαιρέτισε τη δέσμευση της κυβέρνησης Τσίπρα για την επίτευξη συμφωνίας, μέσω διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους. Αλλά έπειτα από τις δηλώσεις υπουργών κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας για ματαίωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κάλεσε την Αθήνα να είναι προσεκτική να μην τρομάξει τους ξένους επενδυτές που έχει ανάγκη για να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Ο Μισέλ Σαπέν υποβάθμισε επίσης τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν ότι μία σύγκρουση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος θα εξελιχθεί γρήγορα στον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.

Η ευρωζώνη είναι πλέον καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τέτοια θέματα από ό,τι όταν ξεκίνησε η ελληνική κρίση χρέους πριν από πέντε χρόνια, είπε ο Σαπέν προσθέτοντας: «Φοβάμαι ότι ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας δεν έχει αντιληφθεί καλά τις αλλαγές που έχουν έκτοτε πραγματοποιηθεί στην ευρωζώνη».

Διαβάστε ακόμη:

Εγγραφή στο Newsletter

Οι κορυφαίες ειδήσεις της ημέρας, απευθείας στο email σου. Κάνε εγγραφή και ενημερώσου καθημερινά με όλα όσα αξίζει να γνωρίζεις.

Με την εγγραφή σας στην λίστα παραληπτών ενημερωτικών emails (newsletter) δηλώνετε πως έχετε διαβάσει και αποδεχθεί τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου του ιστότοπου.
Το website VimaOnline.gr, κατόπιν δικής σας επιθυμίας, σας αποστέλλει ενημερωτικά newsletters. Σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR), έχετε τη δυνατότητα να ελέγχετε καλύτερα τα προσωπικά σας δεδομένα. Για να μπορούμε να σας αποστέλλουμε ειδησεογραφικά newsletters, απαιτείται η συγκατάθεσή σας.

Εγγραφείτε στο vimaonline.gr στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις της περιοχής σας.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από τα Νότια Προάστια και την Περιφέρεια Αττικής, τη στιγμή που αυτά συμβαίνουν, στο VimaOnline.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ