Το πολιτικό κόστος φαίνεται ότι προτάσσει ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας σύμφωνα με τους Financial Times και δεν συμφωνεί στα ζητούμενα από τους δανειστές για να κλείσει η β’ αξιολόγηση.
Κύρια αντίθεση σύμφωνα με την εφημερίδα ο χρόνος εφαρμογής τους. Οι δανειστές ζητούν αυτά να ισχύσουν από το 2019 ενώ ο Τσίπρας ζητά έναν επιπλέον χρόνο. Δηλαδή να εφαρμοστούν από το 2010. Κι αυτό γιατί όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα της εφημερίδας το 2019 είναι έτος εκλογών για την Ελλάδα και φοβάται πως αν τα μέτρα εφαρμοστούν από το 2019 τα… ποσοστά του κόμματός του θα κατέβουν σε μονοψήφιο νούμερο.
Πριν ένα μήνα η Ελλάδα και οι Θεσμοί είχαν φτάσει σε μια τελική συμφωνία, όμως το τελικό deal δεν επετεύχθη τελευταία στιγμή αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο “Η Ελλάδα αναζητά μια συμφωνία με μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά, προκειμένου να ξεκλειδώσει η οικονομική βοήθεια”.
Η βρετανική οικονομική εφημερίδα αναφέρει ότι η συμφωνία προέβλεπε περαιτέρω περικοπές συντάξεων το 2019, μερικούς μόνο μήνες πριν από τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές.
«Το κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες θα μπορούσε να στείλει το κόμμα πίσω σε μονοψήφια ποσοστά. Ήταν μια συμφωνία που δεν μπορούσαν να καταπιούν», έχει δηλώσει στην εφημερίδα πρώην ακτιβιστής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στα στελέχη του κόμματος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει σημειώσει ότι η μη εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα εγκαίρως θα άφηνε την οικονομία της χώρας «σε τέτοια κατάσταση που όλες οι παράμετροι της λήψης αποφάσεων θα έπρεπε να επανεξεταστούν».
“Με τον χρόνο να πιέζει και την Αθήνα να πρέπει να αποπληρώσει πάνω από 6 δις. ευρώ τον ερχόμενο Ιούλιο, οι εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις λένε πως ειναι επιτακτική μια συμφωνία τουλάχιστον στα βασικά, προκειμένου να αποφύγουμε τυχόν κρίσεις το καλοκαίρι που μας έρχεται”, σχολιάζει το δημοσίευμα.
Αλλος αξιωματούχος της Τραπέζης της Ελλάδος, εξάλλου, σχολιάζει στους FT ότι αν η συμφωνία δεν κλείσει εντός του Μαΐου, τότε πρέπει να αναμένεται επιστροφή στην ύφεση κατά το πρώτο μισό του έτους.
Σημειώνεται επίσης η εκροή καταθέσεων σε ύψος 2 δισεκατομμυρίων ευρώ το πρώτο δίμηνο του έτους και το πλήγμα στην ευρύτερη οικονομία από την αβεβαιότητα και την καθυστέρηση.
Η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς είναι εφικτή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά και απαραίτητη ώστε να περιοριστούν τα ρίσκα που προκαλούνται από καθυστερήσεις, δήλωσε στο μεταξύ ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

