10.2 C
Athens

Πρωτοσέλιδα

Εορτολόγιο

Τραγωδία – Όταν η κάμερα νικά το ένστικτο του ανθρώπου

Η τραγωδία στην Άνω Γλυφάδα και το βίντεο που κυκλοφόρησε αναδεικνύουν ένα σκληρό ερώτημα: γιατί κάποιοι προτιμούν να καταγράφουν τον θάνατο αντί να προσπαθούν να τον αποτρέψουν;

Σχετικά Άρθρα

Υπάρχουν στιγμές που ένα βίντεο δεν αποτυπώνει απλώς ένα γεγονός, αλλά ξεσκεπάζει μια κοινωνική αποτυχία. Το βίντεο που κυκλοφορεί σήμερα από την Άνω Γλυφάδα, με τη γυναίκα που πνίγηκε εγκλωβισμένη κάτω από αυτοκίνητο που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και την προσπάθεια δύο – τριών ανθρώπων να βοηθήσουν, ανήκει ακριβώς σε αυτή την κατηγορία.

Γιατί το σοκ δεν προέρχεται μόνο από την τραγωδία. Προέρχεται από τη στάση των ανθρώπων γύρω της.

Σε μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά, με πολυκατοικίες, μπαλκόνια και περαστικούς, ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του και κάποιοι επιλέγουν να σηκώσουν το κινητό τους αντί να σηκώσουν τα χέρια τους.

Ακόμα κι αν ήταν ένας εκείνος που κατέγραφε τη στιγμή, η πράξη παραμένει βαθιά προσβλητική για την ίδια την έννοια της ανθρώπινης αλληλεγγύης.

Στο βίντεο που κυκλοφορεί, φαίνεται ξεκάθαρα πως μόνο ένα-δύο άτομα προσπαθούν να βοηθήσουν. Ένα-δύο. Όχι δέκα. Όχι δεκαπέντε. Κι όμως, αν συγκεντρώνονταν 10-12 άνθρωποι και επιχειρούσαν συντονισμένα να μετακινήσουν έστω λίγο το όχημα, ίσως το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό. Ίσως όχι. Αλλά η προσπάθεια θα είχε γίνει. Και αυτό αλλάζει τα πάντα.

Η γυναίκα δεν πνίγηκε σε έναν ερημικό δρόμο. Πνίγηκε μπροστά σε ανθρώπους. Και αυτό είναι το πιο βαρύ φορτίο αυτής της ιστορίας.

Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν αλλοιώσει το αντανακλαστικό της βοήθειας. Έχουν μετατρέψει πολλούς πολίτες σε θεατές και από αυτόπτες μάρτυρες σε «παραγωγούς περιεχομένου». Η καταγραφή έγινε πιο σημαντική από την παρέμβαση. Το βίντεο πιο ισχυρό από το ένστικτο.

Κι όμως, όχι πολλά χρόνια πριν, είναι σίγουρο ότι σε μια παρόμοια περίπτωση πολύ περισσότεροι άνθρωποι θα έσπευδαν να βοηθήσουν αυθόρμητα. Χωρίς κάμερες. Χωρίς likes. Χωρίς θεατές.

Κάπου στη διαδρομή, κάτι χάθηκε.

Και ίσως είναι καιρός να σταματήσουμε να μιλάμε θεωρητικά για φιλότιμο, ζεστασιά και ανθρωπιά, και να αναρωτηθούμε:

όταν ένας άνθρωπος πνίγεται δίπλα μας, τι σηκώνουμε πρώτο;

Το κινητό ή τη συνείδησή μας;

 

 

Διαβάστε ακόμη:

Εγγραφή στο Newsletter

Οι κορυφαίες ειδήσεις της ημέρας, απευθείας στο email σου. Κάνε εγγραφή και ενημερώσου καθημερινά με όλα όσα αξίζει να γνωρίζεις.

Με την εγγραφή σας στην λίστα παραληπτών ενημερωτικών emails (newsletter) δηλώνετε πως έχετε διαβάσει και αποδεχθεί τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου του ιστότοπου.
Το website VimaOnline.gr, κατόπιν δικής σας επιθυμίας, σας αποστέλλει ενημερωτικά newsletters. Σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR), έχετε τη δυνατότητα να ελέγχετε καλύτερα τα προσωπικά σας δεδομένα. Για να μπορούμε να σας αποστέλλουμε ειδησεογραφικά newsletters, απαιτείται η συγκατάθεσή σας.

Εγγραφείτε στο vimaonline.gr στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις της περιοχής σας.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από τα Νότια Προάστια και την Περιφέρεια Αττικής, τη στιγμή που αυτά συμβαίνουν, στο VimaOnline.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ