23.5 C
Athens

Πρωτοσέλιδα

Εορτολόγιο

Καρεκλίτσες, τραπεζάκια… όλα έξω;

Αλλαγή της απόφασης που ισχύει στο δήμο Αργυρούπολης Ελληνικού (λόγω κρίσης;) ζητούν οι επιχειρηματίες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης. Το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο όπου επικράτησε για μια ακόμη φορά ένα μπάχαλο με τελική απόφαση να δοθεί αναβολή για το επόμενο Δ.Σ. ΘΥΜΙΖΩ ότι ο κανονισμός, που είναι σε ισχύ, απαγορεύει την τοποθέτηση […]

Σχετικά Άρθρα

Αλλαγή της απόφασης που ισχύει στο δήμο Αργυρούπολης Ελληνικού (λόγω κρίσης;) ζητούν οι επιχειρηματίες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης.
Το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο όπου επικράτησε για μια ακόμη φορά ένα μπάχαλο με τελική απόφαση να δοθεί αναβολή για το επόμενο Δ.Σ.

ΘΥΜΙΖΩ ότι ο κανονισμός, που είναι σε ισχύ, απαγορεύει την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων ή άλλων αντικειμένων στα πεζοδρόμια και δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους.
Ο συγκεκριμένος κανονισμός αποφασίστηκε  και ψηφίστηκε μετά  από προτάσεις και πλήθος καταγγελιών δημοτών, που αφορούσαν την ασφάλειά τους και την προβληματική διέλευσή τους από τα πεζοδρόμια .

Σήμερα, η δημοτική αρχή  έφερε το θέμα και πρότεινε να αντικατασταθεί αυτός ο κανονισμός, προτείνοντας,  οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες να καταθέτουν αιτήσεις όπου θα εξετάζεται το αίτημά τους από τον δήμο, ξεχωριστ. Αυτό είναι βέβαια ένα επικοινωνιακό εργαλείο για την εκάστοτε διοίκηση με τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες αλλά μέγιστο λάθος γιατί μια τέτοια πρόταση συντηρεί την αδιαφάνεια και την διαπλοκή…

Ακούστηκε και η πρόταση από την μείζονα αντιπολίτευση, ‘’ …ότι αν θα πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός, ας γίνει, αλλά χωρίς παρεκκλίσεις, να ισχύει για όλους τους επιχειρηματίες το ίδιο’’. Πρόταση σε σωστή βάση που δείχνει ισονομία.

Το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων και της κατάληψης των πεζοδρομίων πρέπει όλοι τους στο Δ.Σ.  να το δουν με ιδιαίτερη σοβαρότητα. 

Η χρήση των πεζοδρομίων,  πέρα  από την συντήρησή τους, την αισθητική τους και την ασφαλή διέλευση των πολιτών από αυτά, δεν πρέπει να αφήνεται ανεξέλεγκτα να καταπατάται από κάθε είδους επιχείρηση  (για λόγους επικοινωνιακούς ή πολιτικού κόστους ).

Παραθέτουμε και προτείνουμε μερικούς από τους κανονισμούς που ισχύουν σε πολλές πόλεις εντός και εκτός της επικράτειας για την ορθή χρήση τους. 

1. Τα πραπεζοκαθισματα κλπ.  δεν μπορούν να δημιουργούν προβλήματα διέλευσης και ασφάλειας στους πολίτες και στους ΑΜΕΑ. Πρέπει να επιτρέπουν την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των πεζών προς όλες τις κατευθύνσεις

2. Για την ασφάλεια των πολιτών και των πελατών τους θα πρέπει οι επιχειρηματίες (με δική τους οικονομική επιβάρυνση) και με έγκριση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου να τοποθετούν ειδικές μπάρες ασφαλείας (για οδούς ήπιας κυκλοφορίας) μεταξύ πεζοδρομίου και δρόμου. 

3. Να φροντίζουν την σωστή υγιεινή και αισθητική του πεζοδρομίου που αναπτύσσεται μπροστά στην  επιχείρησή  τους, για να μην επιβαρύνουν επιπροσθέτως την υπηρεσία καθαριότητας και συντήρησης των πεζοδρομίων του δήμου .

4. Να φροντίζουν τα δένδρα και το πράσινο που έχει τοποθετήσει ο δήμος στο πεζοδρόμιο που αναπτύσσεται η επιχείρηση τους. Μαζί δε με την αρμόδια υπηρεσία του δήμου να αντικαθιστούν με νέα, άμεσα, όσα ξεραίνονται ή καταστρέφονται

Για την σωστή εφαρμογή του μέτρου, πρέπει επίσης να υπάρχει διαφάνεια και ισονομία των πολιτών-δημοτών έτσι που:

1. Να ορίζεται ακριβώς ο αριθμός των τραπεζοκαθισμάτων που θα είναι ανάλογος της πρόσοψης της επιχείρησης, που θα αναπτύσσονται και αυστηρά σε μια μόνο σειρά , με ορισμό της μέγιστης απόστασης από τα όρια της πρόσοψης τους. 

2. Να ορίζονται τα είδη των αντικειμένων που θα χρησιμοποιούνται για την αισθητική των πεζοδρομίων

3. Να ορίζονται χωρίς παρεκκλίσεις και με διαφανεια, η διάρκεια της άδειας, το τίμημα και οι κυρώσεις σε τυχόν παρατυπίες .

4.  Να αναρτάται ειδικό έντυπο σε εμφανή σημείο σε κάθε επιχείρηση που θα αναφέρει το είδος της κατάληψης του πεζοδρομίου, το μέγεθος, την διάρκεια και το αντίτιμο της κατάληψης .

Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει ισονομία και οργάνωση, προέχοντας η ασφάλεια και η εξυπηρέτηση του πολίτη και αυστηρά δεν θα θίγει την αισθητική της πόλης μας .

Σημείωση: Για το θέμα της κάλυψης των πρασιών που έχουν αλλάξει την αισθητική της πόλης σε κεντρικά της σημεία, προς χάριν του κέρδους μερικών, τι λέτε; Η πόλη μας και η πλειοψηφία των δημοτών μας τι κερδίζει; 

Διαβάστε ακόμη:

Εγγραφή στο Newsletter

Οι κορυφαίες ειδήσεις της ημέρας, απευθείας στο email σου. Κάνε εγγραφή και ενημερώσου καθημερινά με όλα όσα αξίζει να γνωρίζεις.

Με την εγγραφή σας στην λίστα παραληπτών ενημερωτικών emails (newsletter) δηλώνετε πως έχετε διαβάσει και αποδεχθεί τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου του ιστότοπου.
Το website VimaOnline.gr, κατόπιν δικής σας επιθυμίας, σας αποστέλλει ενημερωτικά newsletters. Σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR), έχετε τη δυνατότητα να ελέγχετε καλύτερα τα προσωπικά σας δεδομένα. Για να μπορούμε να σας αποστέλλουμε ειδησεογραφικά newsletters, απαιτείται η συγκατάθεσή σας.

Εγγραφείτε στο vimaonline.gr στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις της περιοχής σας.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από τα Νότια Προάστια και την Περιφέρεια Αττικής, τη στιγμή που αυτά συμβαίνουν, στο VimaOnline.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ