22.8 C
Athens

Πρωτοσέλιδα

Εορτολόγιο

Χ. Ρίχτερ: Η ψευδαίσθηση του ΣΥΡΙΖΑ

Τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα σχολιάζει ο Χάιντς Ρίχτερ, διαπρεπής γερμανός ιστορικός, άριστος γνώστης της ελληνικής πολιτικής κουλτούρας, ερευνητής του Εμφυλίου στην Ελλάδα, σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle.

Σχετικά Άρθρα

Ο Χάιντς Ρίχτερ, διαπρεπής γερμανός ιστορικός, άριστος γνώστης της ελληνικής πολιτικής κουλτούρας, ερευνητής του Εμφυλίου στην Ελλάδα, μιλάει στη Deutsche Welle για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Αναμενόμενο χαρακτηρίζει ο καθηγητής το ναυάγιο στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα για το σχηματισμό κυβέρνησης:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία πρόθεση να συμπράξει με οιονδήποτε τρόπο με τα άλλα κόμματα. Προβλέπουν ότι θα λάβουν περίπου 30 % (στις επόμενες εκλογές) και γι΄ αυτό δεν είναι συνεργάσιμοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κάνει κάτι που είχε συζητηθεί στην αρχική φάση, τρόπον τινά μια προσπάθεια εκβιασμού. Ελπίζουν ότι μπορούν να εντείνουν τις πιέσεις γιατί (πιστεύουν ότι) οι Ευρωπαίοι φοβούνται το ενδεχόμενο ντόμινο και ότι, προκειμένου να το αποφύγουν, θα υποχωρήσουν εντέλει έναντι των Ελλήνων.

Αυτό πρέπει να είναι περίπου το σκεπτικό τους. Ή αυτοί που ηγούνται του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ιδέα για το πώς λειτουργεί η Ευρώπη. Είναι πιθανό και αυτό…»

Μπορεί όμως το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου να είναι εντέλει τόσο διαφορετικό, που θα επιτρέψει το σχηματισμό κυβέρνησης, ρωτάμε τον κ. Ρίχτερ;

«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει σχηματισμός κυβέρνησης από τα δυο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, από τα πελατειακά κόμματα. Πιθανότατα να συνεχιστεί το κίνημα διαμαρτυρίας και ο ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει μεγάλη πλειοψηφία. Με ποιον θα συνεργαστεί όμως, το ξέρει μόνον ο Θεός…»

Τάση προς τα αριστερά…
“Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία πρόθεση να συμπράξει με οιονδήποτε τρόπο με τα άλλα κόμματα”

Ο Χάιντς Ρίχτερ θεωρείται άριστος γνώστης της ελληνικής πολιτικής κουλτούρας. Πώς πιστεύει ότι θα αντιδράσουν οι Έλληνες ψηφοφόροι μετά τις απειλές των Ευρωπαίων;

«Στην παρούσα φάση βλέπω να υπάρχει τάση προς τα αριστερά γιατί οι άνθρωποι είναι απλά απελπισμένοι. Οι Ευρωπαίοι ακολουθούν μια τελείως λανθασμένη πορεία. Η πολιτική αυτή θα απέδιδε στη δυτική Ευρώπη, αλλά όχι στην Ελλάδα.

Οι δυτικοευρωπαίοι στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι, δεν έχουν αντιληφθεί ότι από το 1830 οι πλούσιοι Έλληνες δεν φορολογούνται. Αυτό σημαίνει ότι οι φόροι που πληρώνονται, καταβάλλονται από τους απλούς ανθρώπους οι οποίοι οδηγούνται στην παρούσα φάση στα άκρα. (…)

Τα δυο τελευταία χρόνια η δύση φαντάζεται δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα τα οποία λειτουργούν τέλεια από τον Ατλαντικό μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας, αλλά δε λειτουργούν στην Ελλάδα που έχει μια τελείως διαφορετική πολιτική παράδοση και κουλτούρα. Αυτό ισχύει για την πολιτική αλλά και τα μέσα ενημέρωσης».

Τι αναμένει τους επόμενους μήνες και ειδικά μετά τις εκλογές στην Ελλάδα;

«Φοβάμαι πως δεδομένου ότι η μελλοντική κυβέρνηση δεν θέλει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ και να επαναδιαπραγματευθεί, οι Βρυξέλλες θα εμμείνουν στη σκληρή τους στάση, θα πουν δεν υπάρχουν χρήματα και τότε θα πράγματα θα κινηθούν προς την κατεύθυνση εξόδου από την ευρωζώνη.

Η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ΕΕ, θα συνεχίσει να ενισχύεται από την ΕΕ η οποία όμως θα πρέπει να προσέξει ώστε να χρήματα να μην εξαφανιστούν πάλι, όπως στο παρελθόν, στο πελατειακό σύστημα. Αυτό που χρειάζεται επειγόντως η Ελλάδα είναι η κατάργηση του πελατειακού συστήματος και η μετεξέλιξη των κομμάτων σε ευρωπαϊκά κόμματα, να μην είναι πλέον πελατειακά κόμματα, αλλά κόμματα με πρόγραμμα, με εσωκομματική δημοκρατία από κάτω προς τα πάνω και όχι από πάνω προς τα κάτω όπως στην Ελλάδα».

Αυτό όμως απαιτεί πολύ χρόνο, όπως παραδέχεται, και γι΄ αυτό οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να έχουν υπομονή με την Ελλάδα:

«Πρέπει να επιδείξουν πολλή υπομονή, να παράσχουν βοήθεια η οποία όμως θα πρέπει να είναι διακριτική. Σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει να προσέξει κανείς ότι η ελληνική ολιγαρχία χρησιμοποιεί τα μέσα ενημέρωσης για να διοχετεύσει τη λαϊκή οργή προς τα έξω.

Τα τελευταία 50 χρόνια η λαϊκή οργή διοχετεύονταν πάντα προς την Αμερική ενώ στη παρούσα φάση στη Γερμανία. Γίνεται μια έξυπνη καθοδήγηση για να κρατήσουν μακριά τους τη λαϊκή οργή. Εάν οι Έλληνες αντιληφθούν ότι η ανώτερη τάξη τους δεν πληρώνει ούτε σεντ σε φόρους, τότε θα έστρεφαν την οργή τους προς το εσωτερικό».

Διαβάστε ακόμη:

Εγγραφή στο Newsletter

Οι κορυφαίες ειδήσεις της ημέρας, απευθείας στο email σου. Κάνε εγγραφή και ενημερώσου καθημερινά με όλα όσα αξίζει να γνωρίζεις.

Με την εγγραφή σας στην λίστα παραληπτών ενημερωτικών emails (newsletter) δηλώνετε πως έχετε διαβάσει και αποδεχθεί τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου του ιστότοπου.
Το website VimaOnline.gr, κατόπιν δικής σας επιθυμίας, σας αποστέλλει ενημερωτικά newsletters. Σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR), έχετε τη δυνατότητα να ελέγχετε καλύτερα τα προσωπικά σας δεδομένα. Για να μπορούμε να σας αποστέλλουμε ειδησεογραφικά newsletters, απαιτείται η συγκατάθεσή σας.

Εγγραφείτε στο vimaonline.gr στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις της περιοχής σας.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από τα Νότια Προάστια και την Περιφέρεια Αττικής, τη στιγμή που αυτά συμβαίνουν, στο VimaOnline.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ