Καθυστερημένος προσήλθε χθες στη συνεδρίαση της ΚΟ της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γιατί όπως είπε συνομιλούσε με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο πλαίσιο των τηλεφωνικών συνομιλιών που είχε για τα τελευταία γεγονότα.
Υπό τη σκιά της σύγκρουσης της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ μετά τη δημοσιοποίηση των συνομιλιών Τόμσεν – Βελκουλέσκου και την ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και στην Κριστίν Λαγκάρντ όπου η διευθύντρια του ΔΝΤ αποκάλεσε ανοησίες τα όσα επικαλέστηκε ο κ. Τσίπρας για προετοιμασία πιστωτικής ασφυξίας της Ελλάδας, σφοδρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Σχεδόν όλοι” είπε, “γνωρίζαμε ότι το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα καθυστερήσεις στην διαπραγμάτευση αυτή. Δεν γνωρίζαμε όμως μέχρι πού θα οδηγούσαν την Ευρώπη κάποιοι πράγματι ανόητοι» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. Οπως εξήγησε, χρησιμοποιεί συνειδητά αυτή την φράση καθώς με αυτή, του απάντησε η Κριστίν Λαγκάρντ στην επιστολή που της είχε στείλει το Σάββατο με την οποία την ρωτούσε αν είναι επιλογή του Ταμείου να φτάσει η Ελλάδα στα όρια του πιστωτικού γεγονότος ώστε να πιεστεί να αποδεχθεί παράλογα μέτρα.
«Αναρωτιέμαι αν όλοι όσοι κάθονται στην άλλη πλευρά του τραπεζιού της διαπραγμάτευσης, συμφωνούν. Περιμένω να δω αν δεν επαναληφθεί η απόπειρα από πλευράς Ταμείου να κινηθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών με ανόητο τρόπο» είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.
Μάλιστα, σημείωσε, ότι στο πιο δύσκολο σημείο της διαπραγμάτευσης, γινόμαστε μάρτυρες μιας έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στους δανειστές. Διεμήνυσε δε ότι «δεν θα επιτρέψουμε η σύγκρουση αυτή να έχει ως θύμα την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό», και για να αιτιολογήσει την επίθεσή του κατά του ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε μια σειρά αστοχιών και λανθασμένων εκτιμήσεων του Ταμείου σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα όλα τα τελευταία χρόνια.
Ο πρωθυπουργός έδειξε μιλώντας στους βουλευτές του έδειξε αποφασισμένος να συντηρήσει και να πάει στα άκρα την λεκτική κόντρα με το ΔΝΤ.
«Το ΔΝΤ” είπε, “αρνείται τη συμφωνία που υπέγραψε τον Ιούλιο και ζητά περισσότερα μέτρα για να στηρίξει συζήτηση για το χρέος. Κι όμως, στη συμφωνία προβλέπεται να ανοίξει συζήτηση για το χρέος μετέπειτα» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «το ΔΝΤ ζητά μέτρα που τινάζουν στον αέρα τη συμφωνία του Ιουλίου. Είναι να σαν μας λένε να πηδήξουμε από τον 5ο όροφο και αυτοί θα μας πιάσουν. Το Ταμείο ναι μεν θέλει μείωση στόχων, αλλά τα μέτρα που ζητά για να πιαστούν οι στόχοι είναι παράλογα».
Τόνισε ακόμη ότι το Ταμείο δεν αποδέχεται τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της ΕΕ για την πορεία της οικονομίας. Σημείωσε ότι «το ΔΝΤ αμφισβητεί τη συμφωνία, την οποία θεωρεί ετεροβαρή υπέρ της Ελλάδας. Βρίσκει σύμμαχο στη ΝΔ, η οποία ταυτίζεται με τις πιο ακραίες θέσεις του, περιμένοντας να μην υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Κατηγόρησε δε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ταυτίζεται με τις θέσεις του ΔΝΤ και της καταλόγισε ότι αδιαφορεί για τις συνέπειες της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Στο βάθος συμφωνούν πλήρως με μία σειρά από αυτές τις απαιτήσεις του Ταμείου, με την ιδεολογία της λιτότητας για τους πολλούς. Είναι μία ιδεολογική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αριστερά και τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε τέλος, αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα έχει κλείσει πριν τις 22 Απριλίου, ενώ ανέφερε ότι έπεται η συζήτηση για το χρέος και έδωσε μία ψυχολογική στήριξη στους βουλευτές του, λέγοντάς τους ότι ο Απρίλιος είναι μήνας εξελίξεων και «τελευταία δύσκολη στροφή».

