29.7 C
Athens

Πρωτοσέλιδα

Εορτολόγιο

Συμμετοχή ενστόλων σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης παράνομων μεταναστών

Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση παράνομης διακίνησης μεταναστών στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Συνελήφθησαν δύο συνταξιούχοι ναυτικοί – ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, απόστρατος Αξιωματικός του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Αρχιφύλακας των ΜΑΤ και τραπεζική υπάλληλος, ενώ αναζητούνται επιπλέον δύο (2) αλλοδαποί μέλη της οργάνωσης.

Σχετικά Άρθρα

Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση παράνομης διακίνησης μεταναστών στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Συνελήφθησαν δύο συνταξιούχοι ναυτικοί – ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, απόστρατος Αξιωματικός του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Αρχιφύλακας των ΜΑΤ και τραπεζική υπάλληλος, ενώ αναζητούνται επιπλέον δύο (2) αλλοδαποί μέλη της οργάνωσης.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, για παραβάσεις της νομοθεσίας για την είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια και της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»), ενώ ο ένας από τους συλληφθέντες,  κατηγορείται επιπλέον και για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Η σχηματισθείσα ποινική δικογραφία περιλαμβάνει δύο ακόμα άτομα, τα οποία αναζητούνται, καθώς έχουν ταυτοποιηθεί για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση και την εμπλοκή τους στην παράνομη δραστηριότητά της. Πρόκειται για δύο αδέλφια, υπηκόους Συρίας, ηλικίας 45 και 48 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται επιπλέον για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Το ιστορικό 

Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, τους τελευταίους οκτώ μήνες διερευνούσε (μέσω συλλογής στοιχείων, συσχέτισης δεδομένων, αναζήτησης – εξακρίβωσης προσώπων, μέσων και τόπων κ.λπ. αστυνομικών και ανακριτικών μεθόδων) τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας εμπλέκονταν συστηματικά στη διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών

Ειδικότερα διευκόλυναν την είσοδο στην χώρα μας μεγάλου αριθμού παρανόμων μεταναστών από την Τουρκία, με σκάφη μέσω θαλάσσης και στη συνέχεια τους διακινούσαν οδικώς, με λεωφορεία και επικαθήμενα φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων, προς διαφόρους προορισμούς – περιοχές της Χώρας, αλλά και προς άλλες Χώρες της Ευρώπης (Ιταλία).

Για κάθε μη νόμιμο μετανάστη η εγκληματική οργάνωση λάμβανε ως αμοιβή το ποσό των 2.000 – 3.000 ευρώ. Όπως προέκυψε, τα μέλη του κυκλώματος είχαν αποκομίσει υψηλά χρηματικά ποσά, που προέρχονταν από τη συστηματική παράνομη δραστηριότητά τους, τα οποία στη συνέχεια νομιμοποιούσαν μέσω διαδικασιών «ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Αναφορικά με την μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi), τα μέλη του εγκληματικού δικτύου αποβίβαζαν τους προερχομένους από τα παράλια της Τουρκίας μη νόμιμους μετανάστες σε παράκτιες περιοχές της Χαλκιδικής ή της Μαγνησίας. Στη συνέχεια τους μετέφεραν οδικώς, με λεωφορεία ή φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων με Βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος.

Σε άλλες περιπτώσεις επιβίβαζαν τους μετανάστες σε φουσκωτό σκάφος από τις παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, ιδίως την περιοχή του Καλού Νερού Μεσσηνίας, και αφού τους μετεπιβίβαζαν σε σκάφος, που έπλεε στα διεθνή ύδατα με φαινομενικό τουριστικό προορισμό τις δαλματικές ακτές της Κροατίας, τους αποβίβαζαν στα παράλια της Ιταλίας.

Η εγκληματική οργάνωση διέθετε τη δυνατότητα εναλλαγής των μελών της (άλλη δομή στην ομάδα) με λιγότερο ή καθόλου ιεραρχία και με διακριτούς για τον καθένα ρόλους (καταμερισμός εργασίας για την διαμετακόμιση αλλοδαπών και την προσφορά παρανόμων υπηρεσιών).

Ως προς τον καταμερισμό των επιμέρους δραστηριοτήτων, ο 52χρονος ημεδαπός είχε το «ρόλο» του κεντρικού οργανωτή και ενεργούσε κατ’ εντολή του 67χρονου ημεδαπού, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με την προμήθεια και τη διάθεση των κατάλληλων σκαφών για την μεταφορά των μη νόμιμων μεταναστών καθώς και για την διεκπεραίωση των απαραίτητων διαδικασιών.

Επισημαίνεται ότι η εγκληματική οργάνωση χρησιμοποιούσε ιδιαίτερα τεχνάσματα, προκειμένου να αποφεύγει τον εντοπισμό της από τις διωκτικές Αρχές καθώς και την ταυτοποίηση των σκαφών που χρησιμοποιούσε. Ενδεικτικά, προκειμένου να εξαφανίσει τα ίχνη ταυτοποίησης σκάφους, υπό επωνυμία «KISMET», ιδιοκτησίας εταιρείας συμφερόντων του 67χρονου συλληφθέντα και να αποκρύψει στοιχεία εμπλοκής του, προχώρησε πρόσφατα σε μετονομασία του.

Στη συνέχεια για να «εμφανίσει» αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος προχώρησε σε εικονική πώληση του σκάφους, μέσω ενός πολυδαίδαλου συστήματος μεταβίβασης σε offshore εταιρείες του εξωτερικού (με διευθύνοντες «παρένθετα πρόσωπα»), που όπως προέκυψε έχουν ως κοινή διαχειρίστρια, εταιρεία που εδρεύει στην Πολιτεία Delaware των Η.Π.Α.

Προκειμένου η εγκληματική οργάνωση να νομιμοποιεί τα κέρδη της, χρησιμοποιούσε διάφορες τεχνικές, όπως τη μεθοδολογία ξεπλύματος με μικρές καταθέσεις (smurfing), την ιδιωτική κατανάλωση (μετρητά στο σπίτι), τη «ρευστότητα» επιχειρήσεων μέσω εταιρειών που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην αγορά (σκάφη αναψυχής) και την «νόμιμη» επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσω υπεράκτιων εταιρειών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν  ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της πειθαρχικής δικαιοδοσίας, έχει κινηθεί η διαδικασία για την επιβολή των ανάλογων πειθαρχικών κυρώσεων σε βάρος των αστυνομικών.

Διαβάστε ακόμη:

Εγγραφή στο Newsletter

Οι κορυφαίες ειδήσεις της ημέρας, απευθείας στο email σου. Κάνε εγγραφή και ενημερώσου καθημερινά με όλα όσα αξίζει να γνωρίζεις.

Με την εγγραφή σας στην λίστα παραληπτών ενημερωτικών emails (newsletter) δηλώνετε πως έχετε διαβάσει και αποδεχθεί τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου του ιστότοπου.
Το website VimaOnline.gr, κατόπιν δικής σας επιθυμίας, σας αποστέλλει ενημερωτικά newsletters. Σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR), έχετε τη δυνατότητα να ελέγχετε καλύτερα τα προσωπικά σας δεδομένα. Για να μπορούμε να σας αποστέλλουμε ειδησεογραφικά newsletters, απαιτείται η συγκατάθεσή σας.

Εγγραφείτε στο vimaonline.gr στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις της περιοχής σας.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από τα Νότια Προάστια και την Περιφέρεια Αττικής, τη στιγμή που αυτά συμβαίνουν, στο VimaOnline.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ