Το ξανασκέφθηκε το υπουργείο Εργασίας σχετικά με τις κρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις. Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε όταν οι συνταξιούχοι είδαν τις μειώσεις στις συντάξεις τους, η παρακράτηση των αναδρομικών, αντί σε τρεις δόσεις που είχε προγραμματιστεί θα επιμηκυνθεί.
Με την παρακράτηση των αναδρομικών σε τρεις δόσεις, όπως είχε προγραμματίσει το υπουργείο και όπως έχει δεσμευθεί στο μνημόνιο, οι συνταξιούχοι θα έβλεπαν την επικουρική τους σύνταξη σε πολλές περιπτώσεις να μηδενίζεται.
Αποφασίστηκε λοιπόν να μπει πλαφόν στην παρακράτηση της τάξης του 10% με την επιστροφή των χρημάτων να επιμηκύνεται έως και το 2018.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλο η μηνιαία παρακράτηση δεν θα υπερβαίνει το 10% του νέου μικτού κουρεμένου ποσού της επικουρικής. Δηλαδή, συνταξιούχος που κινδύνευε να πάρει 1 ευρώ σύνταξη τον ερχόμενο μήνα, θα έχει τελικά παρακράτηση 7,5 ευρώ. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος του ΙΚΑ είδε τη σύνταξή του να συμπιέζεται στα 75 ευρώ από τα 149. Τα αναδρομικά που όφειλε τα επιστρέψει ήταν 74 ευρώ μηνιαίως. Άρα, θα έβρισκε στο λογαριασμό του 1 ευρώ!
Η αλλαγή πλεύσης ωστόσο για να μειωθεί ο αρνητικός αντίκτυπος στην κοινωνία, πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς. Η συμφωνία ανέφερε ρητά την υποχρέωση της κυβέρνησης να εξοικονομήσει από τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων 375 εκατ. ευρώ το 2016-2017.
Η διαδικασία εξοικονόμησης όφειλε να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους έως το Δεκέμβριο του 2016. Ωστόσο βάσει της νέας ρύθμισης που προωθείται, ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως μπορεί να απαιτηθούν πάνω από 12 δόσεις για την αποπληρωμή του συνόλου των αναδρομικών ιδίως σε συνταξιούχους που υπέστησαν μεγάλες μειώσεις.

