33.7 C
Athens

Πρωτοσέλιδα

Εορτολόγιο

Η επένδυση στον Αστέρα Βουλιαγμένης αλλάζει το αθηναϊκό real estate

Στο... γαλατικό χωριό του ελληνικού real estate τείνει να μετατραπεί η παραλιακή ζώνη της Αττικής, η οποία δεν έχει πάψει να προσελκύει το ενδιαφέρον όσων από τους επενδυτές διαθέτουν ακόμη ρευστότητα. Από το peak της «φούσκας» του διαστήματος 2005-2007 οι τιμές οικιστικών ακινήτων στα ακριβά προάστια του Νότου, όπως η Βουλιαγμένη, έχουν υποχωρήσει περίπου έως 20%.

Σχετικά Άρθρα

Στο… γαλατικό χωριό του ελληνικού real estate τείνει να μετατραπεί η παραλιακή ζώνη της Αττικής, η οποία δεν έχει πάψει να προσελκύει το ενδιαφέρον όσων από τους επενδυτές διαθέτουν ακόμη ρευστότητα.

Από το peak της «φούσκας» του διαστήματος 2005-2007 οι τιμές οικιστικών ακινήτων στα ακριβά προάστια του Νότου, όπως η Βουλιαγμένη, έχουν υποχωρήσει περίπου έως 20%.

Και αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, λόγω, κατά βάση, της υψηλής προσφοράς πολυτελών κατασκευών μεγάλου μεγέθους, οι οποίες σήμερα παραμένουν στα «αζήτητα». 

Ωστόσο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι παραθαλάσσιες αναπτύξεις τουριστικού χαρακτήρα παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές για υπεραξίες.

Η περίπτωση του Αστέρα
Δεν είναι τυχαίο ότι το ξενοδοχειακό συγκρότημα Αστέρας Βουλιαγμένης συγκέντρωσε περισσότερες από 10 προσφορές ισάριθμων εταιρειών, μεταξύ των οποίων η Lamda Development, η ΤΕΜΕΣ, η Dolphin Capital Investors, ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, η κινεζική Fosun και ο τουρκικών συμφερόντων όμιλος Koc.

Ο κ. Προκοπίου, άλλωστε, έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες αγορές εκτάσεων στα Νότια Προάστια, ενώ η Lamda Development διαχειρίζεται την Μαρίνα Φλοίσβου.

Κοντά στον Αστέρα βρίσκεται έκταση της τάξης των 85 στρεμμάτων που ανήκει στην Εκκλησία, η οποία δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του χρόνου να απευθύνει πρόσκληση προς τους επενδυτές.

Κι ενώ η ανάπτυξη κατοικιών στα Νότια Προάστια δεν προσελκύει τους επενδυτές, η υλοποίηση ή αναβάθμιση ξενοδοχείων, σε συνδυασμό με την δημιουργία μαρίνας αποτελεί ένα ολοκληρωμένο «προϊόν» -όπως προβλέπεται στον Αστέρα- εμφανίζοντας σοβαρές προοπτικές.

Το πιο σημαντικό «κομμάτι» του παζλ της αξιοποίησης του Νότου αφορά στην αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, όπου προβλέπεται η δημιουργία του συνόλου των χρήσεων (κατοικίες, καταστήματα, ξενοδοχεία). Εάν δεν υπάρξει εμπλοκή στο διαδικαστικό σκέλος, έως το τέλος της χρονιάς θα έχει επιλεγεί ο ανάδοχος, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο (σχεδιαζόμενο) έργο real estate της Ελλάδας, που θα ολοκληρωθεί -εάν δεν υπάρξουν τυχόν καθυστερήσεις- το 2020.

Κι ενώ το «λίφτινγκ» στο Ελληνικό βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού, η κατασκευή του μεγαλύτερου έργου αστικής ανάπλασης στην Αττική βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Πρόκειται για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Φαληρικού Όρμου, την δημιουργία πάρκου έκτασης 170.000 τ.μ. και τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το έργο, προϋπολογισμού 566 εκατ. ευρώ, που υλοποιεί η κοινοπραξία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Impregilo εκτιμάται ότι θα αποφέρει, ετησίως, στην ευρύτερη περιοχή 160 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με έρευνα (The Boston Consulting Group).

Ένα ακόμη project αφορά στην ιδιωτικοποίηση της μαρίνας Αλίμου, ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται να «βγει στην αγορά» ο τουριστικός λιμένας Γλυφάδας και βρίσκεται υπό τη διαχείριση του Δήμου.

Συνολικά, επτά μαρίνες βρίσκονται στα Νότια προάστια (Αλίμου, Βουλιαγμένης, Ζέας, Ολυμπιακή Μαρίνα, Φαλήρου και Φλοίσβου).

Την ίδια στιγμή, η λειτουργία εντός των προσεχών μηνών τεσσάρων νέων σταθμών μετρό (Αργυρούπολη, Άλιμος, Ελληνικό, Ηλιούπολη) ενισχύει τις επενδυτικές προοπτικές των νότιων περιοχών

Τιμές
Στις κατοικίες, οι αξίες σημειώνουν διόρθωση, με την πίεση να προέρχεται από ιδιοκτήτες που, εξαιτίας της κρίσης, πωλούν και την προσφορά μεγάλων κατοικιών να είναι πολύ μεγάλη.

Στο Δήμο Ελληνικού το 2008 η ελάχιστη τιμή ήταν 3.200 ευρώ /τ.μ. και η ανώτατη στα 4.300ευρώ. Το 2012 διαμορφώθηκε στα 2.100 ευρώ και 3.200 ευρώ αντίστοιχα και βρίσκονται στα επίπεδα του 2005.

Στη Γλυφάδα,το2007 η ελάχιστη αξία ήταν 3.400 ευρώ / τ.μ. και η ανώτατη 5.500 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το 2012, σήμερα οι τιμές ανέρχονται στα 2.300 και 3.500 ευρώ αντίστοιχα. Και στη συγκεκριμένη πόλη οι τιμές βρίσκονται περίπου στα επίπεδα του 2005.

Τιμές κατοικιών 2012 στα Νότια προάστια (€/ τ.μ.)

Διαβάστε επίσης:

Κινήσεις μεγαλοεπενδυτών στη Βουλιαγμένη

Διαβάστε ακόμη:

Εγγραφή στο Newsletter

Οι κορυφαίες ειδήσεις της ημέρας, απευθείας στο email σου. Κάνε εγγραφή και ενημερώσου καθημερινά με όλα όσα αξίζει να γνωρίζεις.

Με την εγγραφή σας στην λίστα παραληπτών ενημερωτικών emails (newsletter) δηλώνετε πως έχετε διαβάσει και αποδεχθεί τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου του ιστότοπου.
Το website VimaOnline.gr, κατόπιν δικής σας επιθυμίας, σας αποστέλλει ενημερωτικά newsletters. Σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR), έχετε τη δυνατότητα να ελέγχετε καλύτερα τα προσωπικά σας δεδομένα. Για να μπορούμε να σας αποστέλλουμε ειδησεογραφικά newsletters, απαιτείται η συγκατάθεσή σας.

Εγγραφείτε στο vimaonline.gr στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις της περιοχής σας.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από τα Νότια Προάστια και την Περιφέρεια Αττικής, τη στιγμή που αυτά συμβαίνουν, στο VimaOnline.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ