11 C
Athens

Πρωτοσέλιδα

Εορτολόγιο

Φρίκη στο Λονδίνο: 7 νεκροί και 48 τραυματίες ο απολογισμός από το νέο τρομοκρατικό χτύπημα

Επτά νεκροί, 48 τραυματίες εκ των οποίων οι 21 σε κρίσιμη κατάσταση είναι ο απολογισμός του νέου τρομοκρατικού χτυπήματος στο Λονδίνο τη νύχτα του Σαββάτου. Η τρομοκρατική επίθεση, η τρίτη στη σειρά, ξεκίνησε όταν ένα βαν έπεσε σε περιπατητές στη Γέφυρα του Λονδίνου με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων σύμφωνα με αυτόπτες μάρτ

Σχετικά Άρθρα

Επτά νεκροί, 48 τραυματίες εκ των οποίων οι 21 σε κρίσιμη κατάσταση είναι ο απολογισμός του νέου τρομοκρατικού χτυπήματος στο Λονδίνο τη νύχτα του Σαββάτου.

Η τρομοκρατική επίθεση, η τρίτη στη σειρά, ξεκίνησε όταν ένα βαν έπεσε σε περιπατητές στη Γέφυρα του Λονδίνου με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. 

Στη συνέχεια οι δράστες που επέβαιναν στο φορτηγάκι κατέβηκαν και επιτέθηκαν με μαχαίρια εναντίον περαστικών στη γειτονική περιοχή του Μπόρου Μάρκετ σκοτώνοντας 7 ανθρώπους. 

Οι τρεις δράστες – που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες φώναζαν «αυτό είναι για τον Αλλάχ» – έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά.

Η αστυνομία φέρεται να έχει ταυτοποιήσει τους τρεις δράστες αλλά δεν ανακοινώνει ακόμη τα ονόματά τους. Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ ο ένας τζιχαντιστής ήταν παντρεμένος, με δύο παιδιά και «κοινωνικός». Ορισμένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι 3 δράστες είναι βορειοαφρικανικής καταγωγής.

Σε δύο τουλάχιστον επιχειρήσεις αναζήτησης συνεργών του τρομοκρατικού χτυπήματος, η Αστυνομία της Βρετανίας προχώρησε σε 14 συλλήψεις – 12 στο ανατολικό Λονδίνο και άλλες 2 στο Ιστ Χαμ σε κτίριο όπου πιστεύεται ότι ήταν το σπίτι ενός εκ των δραστών. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα ένας από τους συλληφθέντες επιχείρησε αρχικά να δραπετεύσει αλλά δεν τα κατάφερε. Τέσσερις εκ των συλληφθέντων φέρεται να είναι γυναίκες.

Υποστηρικτές του ISIS πανηγυρίζουν στο διαδίκτυο για την επίθεση στο Λονδίνο και καλούν και άλλους να προβούν σε ανάλογος επιθέσεις, όπως μεταδίδει το BBC. Για την ώρα δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

Αδειασαν τις δεσμίδες τους οι αστυνομικοί

Οπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας οι οκτώ αστυνομικοί που επενέβησαν μέσα σε 8 λεπτά, πυροβόλησαν πάρα πολλές φορές για να σταματήσουν τους τρεις δράστες της επίθεσης στο Λονδίνο

«Οκτώ ένοπλοι αστυνομικοί άδειασαν τα όπλα τους… Η πρωταρχική μας εκτίμηση είναι ότι έριξαν πενήντα βολές, στο σημείο, οι οκτώ αυτοί αστυνομικοί πυροβόλησαν 50 φορές. Οι τρεις δράστες έπεσαν νεκροί» επισήμανε ο Ρόουλι.

Οι περισσότεροι αστυνομικοί στη Βρετανία δεν φέρουν όπλα και είναι ασυνήθιστο για τους αστυνομικούς να πυροβολούν. «Η κατάσταση με την οποία ήταν αντιμέτωποι ήταν κρίσιμη: επρόκειτο για ζήτημα ζωής και θανάτου».

«Τρεις ένοπλοι άνδρες φορούσαν κάτι που φαίνονταν ως γιλέκα αυτοκτονίας. Είχαν ήδη επιτεθεί και σκότωσαν πολίτες, έπρεπε να τους σταματήσουμε αμέσως» τόνισε ο Μαρκ Ρόουλι.

«Αντιθέτως εγώ δεν εξεπλάγην καθώς όταν αντιμετώπισαν τα πρόσωπα εκείνα που φοβούνταν ότι ήταν τρεις βομβιστές αυτοκτονίας, οι ένοπλοι αστυνομικοί πυροβόλησαν πάρα πολλές φορές προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι είχαν εξουδετερώσει την απειλή που αντιπροσώπευαν εκείνα τα πρόσωπα»

Τα 8 λεπτά του ολέθρου

Ενα τρελό φορτηγό όρμησε σε περαστικούς, επιθέσεις με μαχαίρι εναντίον πελατών σε παμπ, σκηνές ανθρωποκυνηγητού, τουρίστες σε πανικό, ελικόπτερα να κάνουν χαμηλές πτήσεις, αστυνομικοί με όπλα και ασθενοφόρα με σειρήνες να ουρλιάζουν:

Γύρω από την London Bridge, ζώνη έντονης νυχτερινής ζωής στο Λονδίνο, η πόλη έμεινε σε κατάσταση πολιορκίας το βράδυ του Σαββάτου 3 Ιουνίου, γύρω στις 10 το βράδυ, και την Κυριακή 4 Ιουνίου, μετά την νέα τρομοκρατική επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο σε 7 άτομα και τραυμάτισε άλλους 48, σύμφωνα με την αστυνομία, εκ των οποίων οι 21 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μέσα σε 8 λεπτά, οι τρεις τρομοκράτες που αιματοκύλισαν το Λονδίνο πρόλαβαν να σκοτώσουν επτά ανθρώπους και να τραυματίσουν άλλους 48, πριν πέσουν οι ίδιοι νεκροί από τα αστυνομικά πυρά.

Οι ένστολοι ανταποκρίθηκαν άμεσα και κατάφεραν μέσα σε 8 λεπτά, από την πρώτη κλήση που έγινε στην αστυνομία για το συμβάν, να σκοτώσουν τους μακελάρηδες της βρετανικής πρωτεύουσας. Ομως, στο μανιασμένο πέρασμά τους οι δράστες είχαν προλάβει ήδη να σκορπίσουν τον θάνατο και τον πανικό, αρχικά οδηγώντας το βαν τους πάνω σε πεζούς και στη συνέχεια μαχαιρώνοντας όποιον βρήκαν στο διάβα τους, όταν εγκατέλειψαν το όχημα.

Η Βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε 12 συλλήψεις την Κυριακή, 4 Ιουνίου:

Αυτή είναι η τρίτη τρομοκρατική επίθεση στη Βρετανία μέσα σε τρεις μήνες, έπειτα από το «χτύπημα» στο Ουέστμινστερ, έξω από το κοινοβούλιο- όταν ο δράστης «θέρισε» πεζούς με το όχημά του και σκότωσε με μαχαίρι αστυνομικό- αλλά και τη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ, στις 22 Μαΐου, σε συναυλιακό χώρο, έπειτα από εμφάνιση της Αριάνα Γκράντε.

Σοκάρουν οι μαρτυρίες

Οι μαρτυρίες των όσων έζησαν από κοντά την τρομοκρατική επίθεση αποκαλύπτουν την πραγματική φρίκη του «χτυπήματος».

Δείτε εδώ το vindeo της SUN όπου ακούγεται Έλληνας να λέει “έχω ματώσει αλλά είμαι καλά”. 

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν πώς οι τρεις τρομοκράτες μαχαίρωναν με μανία όποιον έβρισκαν μπροστά τους, ενώ αρκετοί προσπάθησαν να τους σταματήσουν, πετώντας τους καρέκλες και μπουκάλια, αλλά εκείνοι συνέχισαν το φονικό έργο τους.

Στις μαρτυρίες τους, οι σοκαρισμένοι πολίτες περιγράφουν πώς έβλεπαν παντού τους αίματα και πεσμένα κορμιά στον δρόμο και άκουγαν ανθρώπους να ουρλιάζουν ενώ έτρεχαν για να σωθούν.

«Τους πέταξε στον αέρα»

Ο Μαρκ περιέγραψε στο BBC τη στιγμή που είδε το βαν να πέφτει σε μία ομάδα ανθρώπων, πάνω στη γέφυρα.

«Πέταξε ένα άτομο στον αέρα, περίπου στα 6 μέτρα. Στο οπτικό μου πεδίο ήταν περίπου 5-6 άνθρωποι πεσμένοι στο έδαφος. Φαίνονταν είτε νεκροί, είτε ετοιμοθάνατοι», είπε.

«Είδα γυναίκα με κομμένο λαιμό»

Ο Αλεξ Σέλουμ είπε στο Fairfax Media ότι ήταν σε παμπ, κάτω από τη Γέφυρα του Λονδίνου, όταν μπήκε μία γυναίκα που αιμορραγούσε από τον λαιμό.

«Μία τραυματισμένη γυναίκα μπήκε στην παμπ και ζήτησε βοήθεια. Οπως φαινόταν της είχαν κόψει τον λαιμό. Αριστερά μου είδα κάποιον άλλον, που του έκαναν καρδιοαναπνευστική ανάνηψη».

Στην ίδια παμπ ήταν και ο Τζεφ Γουίτσεϊ, ο οποίος είπε στους δημοσιογράφους πως η γυναίκα, περίπου 20 ετών, μπήκε παραπατώντας, με τη βοήθεια των φίλων της και ήταν σοβαρά τραυματισμένη. «Ηταν ένα πολύ βαθύ τραύμα. Υπήρχε αίμα παντού. Το αίμα πεταγόταν. Ηταν απαίσιο».

«Μαχαίρωσαν γυναίκα 10-15 φορές»

Ο Τζέραρντ Βόουλς ήταν σε παμπ στο Μπόροου και παρακολουθούσε τον τελικό του Champions League. Είδε τρεις άνδρες να μαχαιρώνουν μία γυναίκα 10-15 φορές.

«Φώναζε ”βοηθήστε με” αλλά δεν μπορούσα να κάνω κάτι. Θέλω να μάθω αν είναι ζωντανό αυτό το κορίτσι. Για 1,5 ώρα περπατάω κλαίγοντας. Δεν ξέρω τι να κάνω», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι πετούσε καρέκλες, ποτήρια και μπουκάλια στους δράστες, σε μία προσπάθεια να τους σταματήσει.

«Συνέχισαν να με πλησιάζουν για να με μαχαιρώσουν… τους μαχαίρωναν όλους. Σατανικοί άνθρωποι», πρόσθεσε.

«Κλωτσούσαν, έριχναν μπουνιές, μαχαίρωναν»

Στο Μπόροου Μάρκετ, οι δράστες με τα μαχαίρια στο χέρι, έχοντας εγκαταλείψει νωρίτερα το βαν, άρχισαν να επιτίθενται σε όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

«Αρχισαν να κλωτσάνε τους ανθρώπους, να τους ρίχνουν μπουνιές, έβγαλαν μαχαίρια. Ηταν μανιασμένοι», είπε ένας άνδρας στο BBC. «Μία γυναίκα τους κοίταξε και άρχισαν να την μαχαιρώνουν. Σε όλη τη γέφυρα υπήρχαν άνθρωποι που αιμορραγούσαν. Ανθρωποι που προσπαθούσαν να βοηθήσουν ο ένας τον αλλον», πρόσθεσε.


Διαβάστε ακόμη:

Εγγραφή στο Newsletter

Οι κορυφαίες ειδήσεις της ημέρας, απευθείας στο email σου. Κάνε εγγραφή και ενημερώσου καθημερινά με όλα όσα αξίζει να γνωρίζεις.

Με την εγγραφή σας στην λίστα παραληπτών ενημερωτικών emails (newsletter) δηλώνετε πως έχετε διαβάσει και αποδεχθεί τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου του ιστότοπου.
Το website VimaOnline.gr, κατόπιν δικής σας επιθυμίας, σας αποστέλλει ενημερωτικά newsletters. Σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR), έχετε τη δυνατότητα να ελέγχετε καλύτερα τα προσωπικά σας δεδομένα. Για να μπορούμε να σας αποστέλλουμε ειδησεογραφικά newsletters, απαιτείται η συγκατάθεσή σας.

Εγγραφείτε στο vimaonline.gr στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις της περιοχής σας.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από τα Νότια Προάστια και την Περιφέρεια Αττικής, τη στιγμή που αυτά συμβαίνουν, στο VimaOnline.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ