Ολος ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποιείται για την αναστροφή της αρνητικής εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, που έχει άμεσες επιπτώσεις στις κρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές. Οπως είπε στους τουριστικούς συντάκτες, η υπηρεσιακή υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κυρία Τατιάνα Καραπαναγιώτη, μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ.Π. Πικραμμένο, αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στη στήριξη του τουρισμού και έτσι όλοι οι κρατικοί φορείς, που μπορούν να συνδράμουν προς αυτήν την κατεύθυνση, συντονισμένα, θα προωθούν «ο,τιδήποτε θετικό» συμβαίνει στη χώρα.
«Εκφραστής» αυτής της ενιαίας προσπάθειας θα είναι ο ΕΟΤ, που είχε ήδη εκπονήσει ένα ανάλογο σχέδιο, ενώ μετέχουν τα υπουργεία Εξωτερικών (με ενεργοποίηση των Γραφείων Τύπου των ανά τον κόσμο πρεσβειών), το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ΕΡΤ, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και όλες οι κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες, εξ αντικειμένου, έχουν επαφές με το εξωτερικό. Επιδίωξη είναι να απαντώνται αμέσως όλα τα δημοσιεύματα και να προωθείται, μέσω των θετικών ειδήσεων, η εικόνα ότι η Ελλάδα «λειτουργεί» κανονικά σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας των πολιτών και του τουρίστα.
Ο παριστάμενος στη συνάντηση με τους τουριστικούς συντάκτες γ.γ. του ΕΟΤ κ.Γ.Κολέτσος ανέφερε ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην προώθηση των θετικών ειδήσεων μέσω του διαδικτύου και στο διεθνές περιβάλλον των social media. προς τούτο, θα υπάρξει συνεργασία με την εταιρεία mindworks, η οποία θα αναλάβει το λεγόμενο «Brand monitoring», δηλαδή τη συστηματική παρακολούθηση όσων γράφονται και σχολιάζονται για την Ελλάδα, κυρίως στα μέσα κοινωνικής διασύνδεσης, όπως τα facebook, twitter και άλλα, με άμεση απάντηση όπου κρίνεται σκόπιμο.
Ο κ.Κολέτσος ομολόγησε, πάντως, ότι τα οικονομικά του ΕΟΤ (μετά το κούρεμα των αποθεματικών του στην Τράπεζα Ελλάδος, που είχαν γίνει ομόλογα) είναι πολύ μετρημένα και η μη έγκριση της έκτακτης επιχορήγησης, που περίμενε από το υπουργείο Οικονομικών προ της προκήρυξης των εκλογών, περιορίζει τις δράσεις του. Ο ΕΟΤ, πάντως, έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και εκκρεμεί η κυβερνητική απόφαση για να πληρωθούν τα 39 εκατ.ευρώ, που οφείλει σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης από καμπάνιες του παρελθόντος.

