Μετά την αναβολή της συζήτησης για τα εργασιακά τον ερχόμενο μήνα, οι δανειστές βάζουν φρένο και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Οι δανειστές δεν δέχονται το πάγωμα των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία που θα προκύψουν και μέχρι τέλους του χρόνου που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγες μέρες, ενώ υπάρχουν ενστάσεις για τις προσλήψεις και τις δαπάνες του Δημοσίου. Παράλληλα θέτουν βέτο και στα πρόσωπα που προτείνει η κυβέρνηση για τις θέσεις του εποπτικού συμβουλίου του Υπερταμείου.
Οι δανειστές λένε όχι στα κομματικά στελέχη, όπως η Όλγα Χαρίτου, η οποία είναι σύζυγος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Παπαδόπουλου και συνεργάτης του Αλέκου Φλαμπουράκη και ζητούν να μπουν Έλληνες τεχνοκράτες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση βάζει βέτο για τα πρόσωπα που προτείνει η τρόϊκα, ανάμεσα στους οποίους και ο Γάλλος Ζακ Λε Παπ, που έχει προταθεί για τη θέση του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου.
Πάγος στον… πάγο
Πάγο στον… πάγο βάζουν οι δανειστές που αφορούν στις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, και εκφράζουν ενστάσεις στις προσλήψεις που ανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές πάγωσαν και την πρόταση των κ. κ.Τσακαλώτου και Σταθάκη για την διαγραφή χρεών πολυοφειλετών που χρωστούν σε τράπεζες στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία και ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να διατυπώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τους οφειλέτες του δημοσίου.
Μετά απ’ όλα τα παραπάνω η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις καθώς δεν είναι θέματα που συζητήθηκαν για πρώτη φορά, αλλά υπήρξε σχετική προεργασία από τα τεχνικά κλιμάκια.
Κυβέρνηση: Δεν υπάρχει εμπλοκή
Από την πλευρά της η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή και χαρακτηρίζει τα όσα εμφανίζονται ως αντιρρήσεις από τους δανειστές ως συνήθεις αντιδράσεις πριν την τελική συμφωνία.
Επίσης, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει εμπλοκή στο θέμα του παγώματος των παλαιότερων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά ζητούνται περισσότερα στοιχεία από τα τεχνικά κλιμάκια για την σφαιρική αντιμετώπιση του θέματος. Εκτιμούν δε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο.
Τέλος, με τη μορφή πολυνομοσχεδίου σύμφωνα με πληροφορίες, θα φέρει η κυβέρνηση όλα τα προαπαιτούμενα στη Βουλή – ήδη έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο για το Ελληνικό – το οποίο θα ψηφιστεί με τη μορφή του κατεπείγοντος.

