31.1 C
Athens

Πρωτοσέλιδα

Εορτολόγιο

Αλήθειες και ψέματα για τα χρέη των δήμων

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Ν. Κακλαμάνης με αφορμή τη δημοσίευση από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση στοιχείων που αφορούν στα χρέη των δήμων της χώρας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Σχετικά Άρθρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Γ.ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Ν. Κακλαμάνης με αφορμή τη δημοσίευση από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση στοιχείων που αφορούν στα χρέη των δήμων της χώρας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

1. Τα χρέη των δήμων αποτελούν χρέη της κεντρικής κυβέρνησης που μεταβιβάζονται στους δήμους

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο κ. υπουργός Εσωτερικών οι δήμοι χρωστούν σε ελληνικές και διεθνείς τράπεζες 1,891 δις €. Σημειώνεται ότι τα παρακρατηθέντα ποσά των δήμων από την κεντρική διοίκηση, σύμφωνα με το νόμο, ανέρχονται σε 1,711 δις €. Το ποσό αυτό αποτελεί αποτέλεσμα πολυετών παρακρατήσεων. Σε περίπτωση που υπολογιστούν οι αναλογούντες τόκοι τα παρακρατηθέντα από τους ΟΤΑ υπερβαίνουν τον συνολικό δανεισμό τους.

Οι υποχρεώσεις των δήμων προς τρίτους ανέρχονται σε 1,270 δις €. Μόνο το 2010 παρακρατήθηκαν και δεν αποδόθηκαν στους ΟΤΑ θεσμοθετημένοι πόροι ύψους 1,5 δις €. Σε περίπτωση δηλαδή που το κεντρικό κράτος τηρούσε τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας, οι ΟΤΑ όχι μόνο δεν θα παρουσίαζαν χρέη αλλά θα είχαν απαιτήσεις και διαθέσιμα περισσότερα από 2,5 δις €, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. υπουργός Εσωτερικών

Είναι φανερό ότι το κεντρικό κράτος, μέσω των περικοπών στους ΚΑΠ και ΣΑΤΑ, μεταφέρει τα δικά του ελλείμματα στην Τ.Α.

2. Η Τ.Α. δεν χρωστάει «τα μαλλιοκέφαλά της»

Το σύνολο των δανείων και των μακροπρόθεσμων, ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των 325 δήμων ανέρχεται στο 1/3 του χρέους μίας μόνο ΔΕΚΟ. Το οικονομικό αποτέλεσμα των δήμων δεν έχει καμία σχέση με ΔΕΚΟ ή νοσοκομεία.

Το ελληνικό κράτος παραμένει το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης
Ο δείκτης, που παρέθεσε ο κ. υπουργός, Συνολικές Δαπάνες της ΤΑ/ ΑΕΠ, είναι ένας δείκτης που μετράει, διεθνώς, τη συγκέντρωση ή την αποκέντρωση ενός κράτους. Η χώρα μας δεν καταλαμβάνει απλώς τις τελευταίες θέσεις στο σχετικό πίνακα αλλά με τις παρακρατήσεις που παρατηρούνται τελευταία και την ύφεση, η οικονομική θέση της Ελληνικής Τ.Α. συνεχώς επιδεινώνεται.

4. Για όλα τα κακά του Ελληνικού δημοσίου και κυρίως για το δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος δεν είναι υπεύθυνη η Τ.Α.

Όταν οι Ελληνικοί ΟΤΑ έχουν το μικρότερο δανεισμό σε όλη την Ευρώπη και η σχέση τους με το δημοσιονομικό χρέος της χώρας είναι 0,7% είναι φανερό ότι οποιαδήποτε πλέον συνέχεια σε σχετικές συζητήσεις είναι εκ του πονηρού.

5. Δεν είναι όλοι οι δήμαρχοι μπαταχτσήδες

Από τους 325 δήμους μόνο 24 θεωρήθηκαν ως «κόκκινοι». Είναι σίγουρο ότι μετά τη μελέτη των ορκωτών ελεγκτών στα οικονομικά τους από αυτούς τους 24 δήμους θα αποδειχθεί ότι πολλοί δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα.

6. Όλοι οι δήμοι, που δεν ικανοποιούν τα κριτήρια του νόμου, δεν είναι προβληματικοί

Στους σχετικούς πίνακες έχουν ενταχθεί δήμοι με μεγάλες δυνατότητες χρηματοδότησης του χρέους τους με ίδιους πόρους, δήμοι που το χρέος τους ανήκει σε επενδυτικά προγράμματα που εξυπηρετούνται κλπ. Για το λόγο αυτό το ποιος δήμος θα ενταχθεί στο πρόγραμμα εξυγίανσης και με ποιους όρους, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα βαθιάς και ενδελεχούς μελέτης σε κάθε δήμο ξεχωριστά.

Νικήτας Κακλαμάνης
Πρόεδρος ΚΕΔΚΕ

Διαβάστε ακόμη:

Εγγραφή στο Newsletter

Οι κορυφαίες ειδήσεις της ημέρας, απευθείας στο email σου. Κάνε εγγραφή και ενημερώσου καθημερινά με όλα όσα αξίζει να γνωρίζεις.

Με την εγγραφή σας στην λίστα παραληπτών ενημερωτικών emails (newsletter) δηλώνετε πως έχετε διαβάσει και αποδεχθεί τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου του ιστότοπου.
Το website VimaOnline.gr, κατόπιν δικής σας επιθυμίας, σας αποστέλλει ενημερωτικά newsletters. Σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR), έχετε τη δυνατότητα να ελέγχετε καλύτερα τα προσωπικά σας δεδομένα. Για να μπορούμε να σας αποστέλλουμε ειδησεογραφικά newsletters, απαιτείται η συγκατάθεσή σας.

Εγγραφείτε στο vimaonline.gr στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις της περιοχής σας.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από τα Νότια Προάστια και την Περιφέρεια Αττικής, τη στιγμή που αυτά συμβαίνουν, στο VimaOnline.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ