Με αξιολόγηση των αστικών συγκοινωνιών θα συνεχιστεί ο έλεγχος των φορέων του δημοσίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο υπουργός τόνισε ότι οι αστικές συγκοινωνίες είναι υπό αξιολόγηση, αλλά διευκρίνησε ότι η αξιολόγηση αυτή δεν σημαίνει αυτομάτως και μείωση προσωπικού.
Όσον αφορά την κατάργηση φορέων, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι καταργούνται φορείς, που είτε έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους, είτε το έργο τους μπορεί να καλυφθεί από κάποια άλλη δημόσια δομή. «Η διαδικασία της αξιολόγησης των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Εκτιμώ ότι θα υπάρξει κι άλλο κύμα φορέων προς κατάργηση αλλά και παρεμβάσεις που περιορίζουν το μέγεθος των φορέων» είπε συγκεκριμένα.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το ποσοστό των υπάλληλων, που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα, θα οδηγηθεί σε έξοδο από το δημόσιο εφόσον δεν απορροφηθεί, ενώ έκανε αναφορά στις 70 ανακλήσεις διορισμών από τη δημοτική αστυνομία λόγω πλαστών πιστοποιητικών. «Εγώ δεν είμαι κυνηγός απολύσεων αλλά όλη η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί. Είναι μνημονιακή υποχρέωση» είπε ο υπουργός.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη αντίθεση του με την ιδέα της μονιμότητας. Ανέφερε χαρακτηριστικα ότι η μονιμότητα έκανε κακό στο δημόσιο, συμπλήρωσε όμως ότι ο ίδιος κινείται στα πλαίσια του Συντάγματος, το οποίο προστατεύει τη μονιμότητα.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε: «Το κράτος έχει μικρύνει αρκετά τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Θα πρέπει όμως να γίνει χωρίς προκαταλήψεις συζήτηση για στοχευμένη εκχώρηση ορισμένων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα. Το κράτος πρέπει να μικρύνει κι άλλο. Βέβαια προφανώς υπάρχει ένας πυρήνας υπηρεσιών, που δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί».

