Μετά από την επικοινωνία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ναυάγησε η έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος του έκτακτου eurogroup.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος περιείχε τις λέξεις “παράταση” και “γέφυρα” και για την κυριολεξία τη λέξη “γεφυρώνει”.
Ο λόγος που δεν εκδόθηκε ποτέ, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ότι παρότι εγκρίθηκε από τον έλληνα υπ. Οικονομικών, «κόπηκε» από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απέρριψε οποιαδήποτε αναφορά σε παράταση του ήδη υπάρχοντος προγράμματος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times και σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συνομιλίες, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης, είχε συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση με τους συναδέλφους του, μια δήλωση που είχε ακόμη υπογραφτεί από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος ήταν επίσης στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση.
Το τηλεφώνημα στην Αθήνα
Μόλις εγκρίθηκε το κοινό ανακοινωθέν και λίγο πριν δοθεί στη δημοσιότητα μεσολάβησε το τελευταίο τηλεφώνημα του Γ. Βαρουφάκη στην Αθήνα και η γνωστοποίηση του περιεχομένου της κοινής δήλωσης.
Από την Αθήνα δεν έγινε αποδεκτό και ενώ οι περισσότεροι υπουργοί είχαν αποχωρήσει, ανάμεσα σ’ αυτούς και ο κ. Σόιμπλε, ανακοινώθηκε από τον κ. Ντάισενμπλουμ πως δεν υπάρχει κανένα κοινό ανακοινωθέν και καμία κοινή συμφωνία.
Ο κ. Νταισενμπλουμ προέβει στις γνωστές δηλώσεις, ότι υπήρξε δηλαδή, πρόοδος αλλά όχι συμφωνία και ότι θα συνεχίσουν τη συζήτηση στο επόμενο eurogroup της Δευτέρας.
Η ανακοίνωση του Eurogroup
«Σήμερα το Eurogroup προέβη σε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και την κατάσταση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής . Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενεπλάκη σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.
Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.
Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα την τεχνική εργασία για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.
Αν αυτή είναι επιτυχής αυτό θα γεφυρώσει το χρονικό διάστημα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup, ώστε να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου”.
Διαψεύδει ο Κυβερνητικό Εκπρόσωπος
Ο Κυβερντικός Εκπρόσωπος κ. Σακελλαρίδης, μιλώντας στο Mega, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε τηλεφώνημα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πριν εκδοθεί το κοινό ανακοινωθέν και αποφασίστηκε να απορριφθεί από την ελληνική πλευρά. Παράλληλα διέψευσε δημοσίευμα που ανέφερε ότι το κοινό ανακοινωθέν είχε υπογραφεί ήδη από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Συγκεκριμένα είπε: “Είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο ο Γιάννης Βαρουφάκης όσο και ο Γιάννης Δραγασάκης ήταν σκεπτικοί αναφορικά με τη διατύπωση της κοινής ανακοίνωσης και απλά η επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαίωσε τις αμφιβολίες τους”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Συνέχισε δε εξηγώντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί μια διατύπωση που να αναγνωρίζει την παράταση ενός πλαισίου που έχει οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση και σε εμβάθυνση της ύφεσης στην οικονομία, εκτίμησε πάντως πως, οι διαπρατεύσεις τελικά, βρίσκονται σε καλό δρόμο.
Τέλος, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί ρήξη με τους εταίρους, η ελληνική πλευρά όμως διευκρίνησε, δεν μπορεί να δεχθεί κάποιες διατυπώσεις που δείχνουν ότι υπάρχει μια εμμονή σε μια παλιά πολιτική

