16.8 C
Athens

Πρωτοσέλιδα

Εορτολόγιο

Άλιμος: Εγκαίνια Έκθεσης «ΚΥΜΑΤΑ» με Έργα του Θανάση Μακρή στο Πολιτιστικό Κέντρο

Ανακαλύψτε την εικαστική έκθεση «ΚΥΜΑΤΑ» του Θανάση Μακρή στον Άλιμο, με τοπία, θαλασσογραφίες και έργα αφιερωμένα στο δικό του ’21. Είσοδος ελεύθερη.

Σχετικά Άρθρα

Την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλίμου (Λεωφ. Ιωνίας 96) θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Εικαστικής Έκθεσης με έργα του ιδιαίτερου ζωγράφου Θανάση Μακρή και τίτλο «ΚΥΜΑΤΑ».

Ο Θανάσης Μακρής, ένας καταξιωμένος από χρόνια καλλιτέχνης sui generis, ένας ζωγράφο της «γενιάς του ’80», υιοθετεί στην τεχνική του σε μεγάλο βαθμό την αφαίρεση και τη λιτότητα δίχως να παραβλέπει το χαρακτηριστικό της αναπαραστατικότητας.

Συνήθως επιλέγει μονόχρωμα φόντα, θερμά πηχτά χρώματα που κυριαρχούν, φαρδιά στιβαρή πινελιά.

Οι πίνακές του δυναμικοί, φτιαγμένοι με χρωματικό πάθος και ρομαντική καλλιτεχνική διάθεση, ζητούν να ενώσουν την εικαστική φόρμα με την ψυχική δύναμη, έχοντας εργαλείο το πηχτό χρωματικό υλικό, κατάλληλα προετοιμασμένο στην παλέτα σαν εκρηκτικό μείγμα πολύχρωμο το οποίο σε κάθε πινελιά αποκαλύπτει τα εσώτερά του.

Στον πρώτο όροφο του Πολιτιστικού Κέντρου εκτίθενται τοπία του καλλιτέχνη, θάλασσες και μοναχικά πλοία που μάχονται σθεναρά με τα κύματα. Ο ζωγράφος ξεκινά από το ασφαλές «λιμάνι» της παραστατικής ζωγραφικής, για να ανοιχτεί σταδιακά στον εξπρεσιονισμό και να φτάσει ως την αφαίρεση.

Η θάλασσα παραμένει ο σταθερός του ορίζοντας ως εμπειρία προς ανασύσταση. «Η αναμόχλευση του σκιρτήματος μιας μνήμης μέσα από τα πλασίματα της φόρμας πάνω στις δύο διαστάσεις του τελάρου είναι το ποθούμενο», σημειώνει ο ίδιος.

Στο υπόγειο, ο Θανάσης Μακρής παρουσιάζει το «δικό του ’21» με έργα που περιλαμβάνουν σχέδια σε πενάκι, παστέλ και χρωματιστά μολύβια και αποτυπώνουν μορφές αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης.

Δεν πρόκειται για γνωστούς και αναγνωρίσιμους ήρωες του 1821, αλλά για απλούς Έλληνες που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της χώρας. Ο ζωγράφος, εμφορούμενος αρχικά από τα ακούσματα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Καλαμάτας, σχεδίασε τους λαϊκούς ανθρώπους της εποχής του Αγώνα δίνοντας έμφαση στις εκφράσεις, τις στάσεις και την ενδυμασία τους.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιούργησε και σχέδια με θέμα τον ζωγράφο Θεόφιλο, αναπαριστώντας τον ως οπλαρχηγό της Επανάστασης. Μορφοποιώντας την ιδέα του απλού Έλληνα αγωνιστή, ο Μακρής κατάφερε, να στήσει το δικό του ’21, δίνοντας πρόσωπο στο ανώνυμο, ξεσηκωμένο πλήθος. Ο Δήμος Αλίμου παρουσιάζει τα έργα αυτά εν όψει της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Ιστορικός Τέχνης Γιώργος Μυλωνάς.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Λειτουργία έκθεσης:

Τρίτη έως Παρασκευή: 10:00 π.μ. – 13:00 & 17:30 – 20:30

Σάββατο και Κυριακή: 10:30 π.μ. – 13:00 & 17:30-20:30

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω live streaming https://www.facebook.com/DimotikoSimvoulioAlimou

Διαβάστε ακόμη:

Εγγραφή στο Newsletter

Οι κορυφαίες ειδήσεις της ημέρας, απευθείας στο email σου. Κάνε εγγραφή και ενημερώσου καθημερινά με όλα όσα αξίζει να γνωρίζεις.

Με την εγγραφή σας στην λίστα παραληπτών ενημερωτικών emails (newsletter) δηλώνετε πως έχετε διαβάσει και αποδεχθεί τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου του ιστότοπου.
Το website VimaOnline.gr, κατόπιν δικής σας επιθυμίας, σας αποστέλλει ενημερωτικά newsletters. Σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR), έχετε τη δυνατότητα να ελέγχετε καλύτερα τα προσωπικά σας δεδομένα. Για να μπορούμε να σας αποστέλλουμε ειδησεογραφικά newsletters, απαιτείται η συγκατάθεσή σας.

Εγγραφείτε στο vimaonline.gr στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις της περιοχής σας.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από τα Νότια Προάστια και την Περιφέρεια Αττικής, τη στιγμή που αυτά συμβαίνουν, στο VimaOnline.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ