Με ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά προγράμματα που έχουν παρουσιαστεί ποτέ στον Άλιμο, συνολικού ύψους περίπου 28,5 εκατομμυρίων ευρώ, προσήλθε η Δημοτική Αρχή στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου της 19ης Ιανουαρίου 2026, ανοίγοντας έναν έντονο πολιτικό διάλογο για τις προτεραιότητες, τις δυνατότητες αλλά και τα όρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2026 συντάσσεται «μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο», με τους Δήμους να διαθέτουν σήμερα 30% λιγότερα έσοδα σε σχέση με το 2009, την ώρα που το κόστος έργων, υλικών και ενέργειας έχει εκτοξευθεί.
«Τα χρήματα που παίρνουν σήμερα οι Δήμοι από το κράτος είναι λιγότερα από ποτέ, ενώ όλα γύρω μας έχουν ακριβύνει. Παρ’ όλα αυτά, καταφέραμε με πολύ κόπο να φέρουμε πόρους στον Άλιμο», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι από το σύνολο των 28,5 εκατ. ευρώ, μόλις 1,7 εκατ. προέρχονται από ίδιους πόρους, ενώ τα υπόλοιπα έχουν εξασφαλιστεί από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το ΕΣΠΑ, το Πράσινο Ταμείο και την Περιφέρεια Αττικής.
«Αν περιμέναμε μόνο τα λεφτά που μας δίνει το κράτος, δεν θα κάναμε κανένα έργο. Γι’ αυτό διεκδικήσαμε, ωριμάσαμε μελέτες και φέραμε χρηματοδοτήσεις», τόνισε.
Έργα σε όλη την πόλη – Οι βασικοί άξονες του Τεχνικού Προγράμματος
Το τεχνικό πρόγραμμα του 2026 διαρθρώνεται σε διακριτούς άξονες, καλύπτοντας παρεμβάσεις σε οδικό δίκτυο, κτιριακές υποδομές, αθλητισμό, παιδεία, περιβάλλον και κοινωνική μέριμνα.
Αναβάθμιση Οδικού Δικτύου & Προσβασιμότητα
Με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 6,7 εκατ. ευρώ, προχωρούν εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις σε όλη την πόλη (3,7 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής), καθώς και η ανάπτυξη δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατόδρομου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (3 εκατ. ευρώ).
«Μιλάμε για παρεμβάσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ασφάλεια των πολιτών», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.
Νέες Κτιριακές Υποδομές
Κεντρικό έργο αποτελεί η κατασκευή του νέου Δημαρχείου, με υπόγειους χώρους στάθμευσης και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, συνολικού ύψους 7,6 εκατ. ευρώ, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».
«Το νέο Δημαρχείο θα δώσει πραγματική ανάσα στην αγορά της Θουκυδίδου και σε ολόκληρη τη γειτονιά», σημείωσε ο κ. Κονδύλης, τονίζοντας ότι πρόκειται για έργο υποδομής που θα μείνει στην πόλη για δεκαετίες.
Αθλητισμός & Παιδεία
Σημαντικό σκέλος του προγράμματος αφορά την ανέγερση νέου Κλειστού Γυμναστηρίου, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 5 εκατ. ευρώ, καθώς και βιοκλιματικές – ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολικών κτιρίων ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.
«Η παιδεία και ο αθλητισμός είναι σταθερές μας προτεραιότητες», ανέφερε ο Δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι τα έργα αυτά υλοποιούνται παρά τη γενικευμένη υποστελέχωση και την πολυπλοκότητα των διαδικασιών.
Περιβάλλον & Δημόσιος Χώρος
Η ολοκληρωμένη ανάπλαση του Λόφου Πανί και η δημιουργία της «Πράσινης Πολιτιστικής Διαδρομής» αποτελούν βασικές παρεμβάσεις για την περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση της πόλης, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ενίσχυση του δημόσιου χώρου.
Κοινωνική Μέριμνα
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον νέο Παιδικό Σταθμό στο Άνω Καλαμάκι, προϋπολογισμού 3,85 εκατ. ευρώ, έργο που όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, καθυστερεί λόγω γραφειοκρατικών ζητημάτων με την ΕΤΑΔ.
«Έχουμε έτοιμο το έργο, έχουμε εξασφαλίσει τα χρήματα και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε λόγω εμπλοκών που δεν οφείλονται στον Δήμο», ανέφερε, απευθύνοντας δημόσια έκκληση για επίλυση του ζητήματος.
Η πολιτική αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο
Λιάνα Κορομπίλη (Λαϊκή Συσπείρωση – ΚΚΕ)
Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» άσκησε συνολική κριτική στο τεχνικό πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι πολλά έργα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο χωρίς να υλοποιούνται πλήρως. Επέμεινε ότι δίνεται έμφαση σε «πράσινες αναπλάσεις» και παρεμβάσεις με αναπτυξιακό ή τουριστικό χαρακτήρα, ενώ κρίσιμες ανάγκες, όπως η σχολική στέγη και τα αντιπλημμυρικά έργα, παραμένουν πίσω.
Η ίδια ανακοίνωσε ότι η παράταξή της καταψηφίζει το τεχνικό πρόγραμμα, κάνοντας λόγο για λάθος κατεύθυνση και υποχρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος.
Ντόρα Σύρμα
Η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας υπερασπίστηκε τη Δημοτική Αρχή, επισημαίνοντας ότι με τη δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης οι Δήμοι μπορούν να υλοποιήσουν έργα μόνο μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
Τόνισε ότι μόνο για τα σχολεία προβλέπονται έργα άνω του 1,5 εκατ. ευρώ και απέρριψε τους ισχυρισμούς περί έλλειψης συντήρησης και ασφάλειας, μιλώντας για «μια τεράστια προσπάθεια που γίνεται εδώ και έντεκα χρόνια».
Γιάννης Μαριόλης
Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας ο οποίος ασχολείται με θέματα παιδείας, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι δαπάνες για τα σχολεία έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, χαρακτηρίζοντας το τεχνικό πρόγραμμα «αναπτυξιακό» και αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς σε συνθήκες υποστελέχωσης.
Υπογράμμισε ότι «οι αιρετοί είναι περαστικοί, αλλά τα έργα και οι υποδομές μένουν», υιοθετώντας το κεντρικό αφήγημα της Δημοτικής Αρχής.
Η απάντηση του Δημάρχου: «Τα έργα θέλουν ωρίμανση – Δεν είναι ότι δεν γίνονται»
Απαντώντας ειδικά στην κριτική της Λιάνας Κορομπίλη, ο Δήμαρχος Αλίμου πήρε τον λόγο για να «αποκαταστήσει την αλήθεια», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Καταλαβαίνω ότι γίνεται μια γενικότερη κριτική στο σύστημα και στην κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται πάνω στον Δήμο Αλίμου. Δεν είμαστε εμείς ο εκπρόσωπος όλων των υπουργείων και όλων των κυβερνήσεων», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά την επανάληψη έργων σε διαδοχικά τεχνικά προγράμματα, ο Δήμαρχος ήταν κατηγορηματικός: «Προφανώς μπαίνουν για πολλά χρόνια, γιατί είναι συνεχιζόμενα. Τα μεγάλα έργα έχουν χρόνο ωρίμανσης. Θα μπουν σε δύο, τρεις ή και τέσσερις προϋπολογισμούς και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται».
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το Κλειστό Γυμναστήριο, περιγράφοντας αναλυτικά τις καθυστερήσεις λόγω εργολαβικών προβλημάτων και γραφειοκρατίας: «Φάγαμε έναν ολόκληρο χρόνο και πληρώσαμε πάνω από 300.000 ευρώ για εργασίες ξεσκονίσματος αρχαιολογικών κατάλοιπων δευτερευούσης και τριτευούσης σημασίας, αλλά σήμερα το έργο συνεχίζεται και πρέπει να ολοκληρωθεί».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στα σχολικά κτίρια, απορρίπτοντας την εικόνα εγκατάλειψης. «Δεν είναι αλήθεια ότι τα σχολεία του Αλίμου έχουν πρόβλημα. Είναι κάποια παλιά, ναι. Στα 50 χρόνια ένα κτίριο το γκρεμίζεις και το ξαναχτίζεις, αλλά βρείτε μου τα λεφτά να το κάνουμε. Όσο δεν υπάρχουν, κάνουμε αυτό που είναι ρεαλιστικό: ενεργειακές αναβαθμίσεις, κουφώματα, μονώσεις, αντλίες θερμότητας, νέες αθλητικές υποδομές στα προαύλια».
Κλείνοντας, ο Δήμαρχος σημείωσε με νόημα: «Αν ο στόχος είναι να γκρεμίσουμε και να ξαναχτίσουμε όλα τα σχολεία, τότε πράγματι δεν είμαστε σε αυτόν τον στόχο. Αν όμως μιλάμε για συνεχή αναβάθμιση μέσα στην πραγματικότητα και τις δυνατότητες που έχουμε, τότε αυτό ακριβώς κάνουμε».
Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αλίμου για το 2026 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με μοναδική αρνητική ψήφο αυτή της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τη συζήτηση έλειπε η παράταξη της Αναστασίας Σιμητροπούλου, ενώ ο Θωμάς Γιούργας απεχώρησε μετά από λεκτική αντιπαράθεση με τον Δήμαρχο.
Η συζήτηση ανέδειξε για ακόμη μία φορά τις διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις γύρω από το τι σημαίνει ανάπτυξη, ποιες ανάγκες προηγούνται και πώς μπορεί ένας Δήμος να λειτουργήσει σε συνθήκες διαρκούς υποχρηματοδότησης.

