ΓΔ: 637,29 1,28% EUR/USD: 1,1407

ΑΛΙΜΟΣ

Δ. Γιαννακόπουλος: Να επανέλθει η χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών στο επίπεδο του 2010

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΛΑ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ 4 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012, 21:41

Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Πρόεδρος της Α'βάθμιας Σχολικής Επιτροπής Αλίμου.

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 19 Νοεμβρίου 2012, στον Άλιμο, ήταν και ο απολογισμός των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου.

Ο π. Αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, εικονιζόμενος Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Αλίμου, στην τοποθέτησή του και ενημερώνοντας το Σώμα είπε τα ακόλουθα: 


Σβήνουν οι σχολικές επιτροπές. Να επανέλθει η χρηματοδότηση στο επίπεδο του 2010

Το έτος 2011 αποτέλεσε κομβικό σημείο για τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών. Με τη σύσταση του νέου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, η οικονομική διαχείριση των σχολείων ασκείται από ένα κεντρικό σημείο ελέγχου γεγονός που παρέχει αυξημένες δυνατότητες προγραμματισμού αλλά και αναγνώρισης/αντίληψης των συνολικών αναγκών των σχολείων. 

Η έναρξη λειτουργίας της (ενιαίας) Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έγινε την 29-04-2012 με αποτέλεσμα να υπάρχουν δύο απολογισμοί φέτος. Οπρώτος αφορά την περίοδο λειτουργίας των παλαιών σχολικών επιτροπών μέχρι την 28-4-2012 και ο δεύτερος την περίοδο λειτουργίας της ενιαίας σχολικής επιτροπής από 29-4-2012 έως 31-12-2012. 

Ωστόσο, με την έναρξη λειτουργίας του νέου προσώπου και την παράδοση των ταμείων των σχολείων σε αυτό, παρουσιάστηκαν προβλήματα που αφορούσαν τόσο τον τρόπο καταγραφής και έγκρισης των δαπανών τα προηγούμενα χρόνια όσο και συμπεριφορών που οφείλονταν στην αβεβαιότητα των διαχειριστών για την τύχη των χρημάτων των σχολικών μονάδων με τη λειτουργία του νέου νομικού προσώπου. 

Αναλυτικότερα, στους απολογισμούς ανά σχολείο μέχρι τις 28-4-2012 που σας παρέχονται, θα παρατηρήσετε πως σε αρκετά σχολεία καταναλώθηκε το σύνολο των χρημάτων που είχαν λάβει μέχρι τη στιγμή παράδοσης των ταμείων. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής ήταν να στερηθουν τα σχολεία αυτά της δυνατότητας αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών καθώς η ρευστότητά τους εκμηδενίστηκε με την αγορά υπερβολικών σε αριθμό αναλωσίμων και λοιπού εξοπλισμού. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που σντιμετώπισε η επιτροπή δεν αποτυπώνεται στους απολογισμούς. Μελετώντας τα δεδομένα από την παραλαβή των ταμείων προέκυψαν οφειλές που δεν αποτυπώνονταν σε κανένα επίσημο έγγραφο των σχολείων. Συγκεκριμένα, οι οφειλές αυτές ανέρχονταν στο ύψος των 45.863,62 ευρώ. Αφορούσαν δε, κατά ένα μεγάλο μέρος οφειλές σε ΔΕΚΟ και πρώην ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ 31.322 ευρώ, ΟΤΕ 2.900 ευρώ, ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ  διακανονισμός 5.944 ευρώ) και σε εκδοτικούς οίκους, βιβλιοπωλεία  και ΙΚΑ. 

Το πρόβλημα αυτό ήταν εντονότερο στο 5ο και στο 10ο Νηπιαγωγείο όπου οι ανεξόφλητες οφειλές υπερέβαιναν κατά πολύ τη συνολική ετήσια χρηματοδότηση των σχολείων αυτών. 

Το Δ.Σ. της Σχολικής Επιτροπής έχει προβεί στις κατάλληλες ενέργειες και έχει αποπληρώσει σχεδόν το σύνολο των οφειλομένων προχωρώντας σε διακανονισμούς και ασκώντας πίεση σε τρίτους που χρησιμοποιούσαν τις υποδομές των σχολείων (Δήμος Αλίμου - περίπτωση 1ου Δημοτικού) ώστε να εξοφλήσουν τις οφειλές τους. Αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών είναι στο τέλος Ιουνίου 2012 οι ανεξόφλητες οφειλές να είναι μικρότερες των 5.000 ευρώ και να αφορούν μόνο το 5ο και 10ο Νηπιαγωγείο. 

Πέραν των ανωτέρω παρατηρήσεων, αποτιμώντας γενικά την εικόνα των σχολείων όπως προκύπτει από το κλείσιμο της χρονιάς, τα σχολεία λειτούργησαν χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα χάρη στις οικονομίες κλίμακος που προέκυψαν από τη λειτουργία του νέου Νομικού Προσώπου. Η δυνατότητα προϋπολογισμού των αναγκών των σχολείων σε βασικά είδη (γραφική ύλη, καθαριστικά, θέρμανση, μικροεπισκευές, φωτοτυπίες) ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη για τη διατήρηση του αποθεματικού των σχολείων. 

Ωστόσο, οι ολοένα και μεγαλύτερες καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στις χρηματοδοτήσεις του Ν.Π.Δ.Δ., η μείωση του ύψους αυτών (υποχρηματοδότηση) και η αύξηση που αναμένεται στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου, αναμένεται με βεβαιότητα να οδηγήσουν το Νομικό Πρόσωπο στην αδυναμία πληρωμής των προμηθευτών του μέσα στους επόμενους μήνες καθώς δυνατότητα για περαιτέρω μείωση των εξόδων των σχολείων δεν υπάρχει χωρίς αυτή να συνοδεύεται από αντίστοιχη πτώση του παρεχόμενου επιπέδου παιδείας. Το Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. και ο Δήμος θεωρεί απαράδεκτο το ενδεχόμενο αυτό και ζητά να επανέλθει η χρηματοδότηση στο επίπεδο του 2010 πριν τις μειώσεις καθώς και να ληφθεί μέριμνα για την αντιμετώπιση της ιδιαίτερα μεγάλης αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανης. 

Σχόλια Αναγνωστών

4 Προσθήκη σχολίου
5o Gymnasio 22.11.12
Ο κ. Γιαννακόπουλος είναι σοβαρός, τίμιος και πάνω από όλα πολύ δραστήριος. Μακάρι να εισακουστούν οι σωστές του θέσεις για την παιδεία και για όλα τα άλλα σοβαρά θέματα του Δήμου.
Απάντηση
Καλαμακιώτισσα 22.11.12
Σοβαρές θέσεις από σοβαρούς ανθρώπους που αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία,όταν λέγονται δημόσια και με παρρησία.Κύριε Γιαννακόπουλε δεχθείτε τις ευχαριστίες μας,γιατί σε τούτες τις δύσκολες εποχές τέτοιες κουβέντες σαν τις δικές σας τις χρειαζόμαστε όσο τίποτε άλλο.
Απάντηση
Γονέας 21.11.12
Η Τρόικα του εξωτερικού και η άλλη του εσωτερικού που τα έχουν διαλύσει όλα,εδώ δεν κοιτάνε την υγεία και πεθαίνουν οι άνθρωποι στο δρόμο,τηνπαιδεία και τα σχολεία θα κοιτάξουν κε Γιαννακόπουλε;Ας ελπίσουμε ότι φωνές σαν τη δική σας και του κου Δουρίδα θα εισακουστούν.Αρκετά οικονομικά προβλήματα μας βαραίνουν ως γονείς,ας βοηθήσει το κράτος!
Απάντηση
Μητέρα μαθήτριας 21.11.12
Ελπίζω οι αρμόδιοι επί αυτών των θεμάτων,να τείνουν ευήκοον ους σε τέτοιες σωστές τοποθετήσεις.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.