ΓΔ: 637,29 1,28% EUR/USD: 1,1408

ΑΛΙΜΟΣ

Θάνος Ορφανός: Οι ΟΤΑ της Ελλάδας οι λιγότεροι χρεωμένοι της Ε.Ε.

ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ 0 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012, 11:02

"H Ευρωπαϊκή Ένωση παραδέχεται ότι οι δήμοι της Ελλάδας είναι οι λιγότερο χρεωμένοι". Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αλίμου κ. Ορφανός στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 19ης Νοεμβρίου 2012, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικά με τα όσα απαιτεί η Τρόικα από τους ΟΤΑ.

"Βιώνουμε μια οικονομική αναταραχή, πρωτόγνωρη για την ελληνική κοινωνία. Μας ζητάνε να απολύσουμε εργαζόμενους από τους δήμους. Καμία απόλυση και καμία εφεδρεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση λέμε εμείς. Σ' ότι αφορά δε, το Οικονομικό Παρατηρητήριο που πάνε να επιβάλλουν, αυτό θα είναι η ταφόπλακα της Τ.Α." είπε, και συμπλήρωσε πως, τα αρμόδια κοινοτικά όργανα ομολογούν ότι οι δήμοι της Ελλάδας είναι οι λιγότερο χρεωμένοι από όλους τους δήμους της Ε.Ε.

Ας πούμε λίγα πράγματα γύρω από το μείζον αυτό πρόβλημα που χτυπάει αυτές τις μέρες και την πόρτα των ΟΤΑ της χώρας.

Είναι γεγονός πως, ενώ πριν λίγες ημέρες,  ψηφίστηκε το Νέο Μνημόνιο στην Ελληνική Βουλή με το οποίο εγκρίθηκαν σημαντικές περικοπές στα έσοδα της Τ.Α., ανάμεσα σε άλλα, την ίδια σχεδόν ώρα, ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε., Όλι Ρεν, προωθούσε στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή, έναν πίνακα που εμφανίζει τα χρέη των ΟΤΑ στα κράτη - μέλη της Ένωσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αυτά, προκύπτει ότι, και το 2011, οι ΟΤΑ της Ελλάδα ήταν οι λιγότερο χρεωμένοι, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες - μέλη της Ε.Ε., με ποσοστό δανεισμού, μόλις 0,9% επί του ΑΕΠ.

Για να κατανοηθεί με τον καλύτερο τρόπο αυτό, δημοσιεύουμε - ενδεικτικά - κάποιες χώρες και το ποσοστό χρέους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησής τους, επί ΑΕΠ οικονομικού έτους 2011.

Βέλγιο 4,9%.
Βουλγαρία 1,3%.
Δανία 7,3%.
Ιρλανδία 3,4%.
Γερμανία 5,4%.
Ισπανία 3,3,%.
Γαλλία 8,4%.
Ιταλία 8,6%.
Λετονία 6,1%.
Λουξεμβούργο 2,3%.
ΕΛΛΑΣ 0,9%.
Ουγγαρία 3,8%.
Κάτω Χώρες 8,6%.
Ηνωμένο Βασίλειο 5,0%.
Σουηδία 7%.
Φινλανδία 6,5%.
Πορτογαλία 5,9%.
Σλοβενία 1,9%.
Μάλτα 0,1%.
Λιθουανία 1,8%.
Κύπρος 1,9%.

Έτσι βλέπουμε πως, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Φινλανδία, Λετονία, και ηΣουηδία, χώρες που ασκούν αυστηρή κριτική επί των δημοσιονομικών της χώρας μας, έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό χρέους επί του ΑΕΠ τους στους δικούς τους ΟΤΑ.  

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.