ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

Τα ιαματικά νερά της λίμνης Βουλιαγμένης

0 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012, 17:37

Το vimaonline μίλησε με την γιατρό της λίμνης Βουλιαγμένης κ. Ελένη - Γ. Κόρρου για τις ιαματικές ιδιότητες που έχουν τα νερά της λίμνης για μια σειρά ασθενιών. Στην συνέντευξη που ακολουθεί η γιατρός αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές των νερών της λίμνης και των καθοριστικό ρόλο τους στην ίαση και την πρόληψη πολλών παθήσεων.

V: Τί είναι οι ιαματικές πηγές; Ποιό το χαρακτηριστικό γνώρισμα της «Λίμνης Βουλιαγμένης»;

Οι ιαματικές πηγές είναι φυσικές πηγές, γνωστές από την αρχαιότητα για τη δυνατότητα να συντελούν στην ίαση μιας ποικιλίας νοσημάτων. Τα ιαματικά νερά δεν είναι πηγές συνήθους σύστασης οι οποίες απλώς παρουσιάζουν αυξημένη θερμοκρασία.

Καθώς το νερό της Λίμνης Βουλιαγμένης προέρχεται από πηγές βάθους 50 και 100μέτρων από βαθύτερα στρώματα της γης με υψηλή θερμοκρασία,(22-30ΟC καθ’ολη την διαρκεία του έτους) υποδέχεται μια ποικιλία ιχνοστοιχείων και μετάλλων, (κάλιο, νάτριο, λίθιο, αμμώνιο, ασβέστιο, σίδηρος, χλώριο, ιώδιο) τα οποία λόγω της υψηλής θερμοκρασίας διαλύονται σε αυτό σε υψηλά ποσοστά. Έτσι η περιεκτικότητα του ιαματικού νερού σε μια ποικιλία ζωτικών στοιχείων είναι υψηλότερη συγκριτικά με άλλες φυσικές πηγές.


V: Ποιές οι θεραπευτικές δράσεις της ιαματικής πηγής της Λίμνης Βούλιαγμένης;

Η επίδραση του νερού είναι ευεργετική στην αποκατάσταση σε διάφορες παθήσεις και χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα με πρώτο της εμπνευστή τον Ιπποκράτη. Η θεραπευτική δράση του νερού βασίζεται στις ιδιότητες του και στα συστατικά της ιαματικής πηγής. «Tα στοιχεία του ιαματικού νερού επικάθονται στην επιδερμίδα του λουόμενου και διεισδύουν στο εσωτερικό του δέρματος, όπου ασκούν φαρμακοδυναμική ενέργεια».

Η ιαματική υδροθεραπεία είναι κατάλληλη για τις παρακάτω παθήσεις:
Ρευματολογικά νοσήματα:
όπως η ρευματοειδής και παραμορφωτική αρθρίτιδα, η σπονδυλοαρθρίτιδα και η ραχίτιδα αντιμετωπίζονται πολύ ικανοποιητικά στο ζεστό νερό των ιαματικών πηγών.

Σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, το ζεστό νερό και η άσκηση που κάνουν οι ασθενείς κατά τη διάρκεια της λουτροθεραπείας μειώνουν τους πόνους για μεγάλο χρονικό διάστημα χαλαρώνοντας παράλληλα τις αρθρώσεις.

Ορθοπεδικές-Αθλητικές κακώσεις: Ισχιαλγίες, Οσφυαλγίες, Δισκοπάθεια
Όσοι πάσχουν από αυτές τις ασθένειες πρέπει να επισκεφθούν τις ιαματική μας πηγή. Η επίδραση των συστατικών της λίμνης, αλλά και η ενδεδειγμένη άσκηση κατά τη διάρκεια της υδροθεραπείας έχουν πολλαπλές θετικές επιπτώσεις στον οργανισμό και διαρκούν για αρκετούς μήνες μετά την ολοκλήρωση της.

Τραυματισμοί και εκφυλιστικές εκβάσεις τραυμάτων-Μετεγχειρητική αποκατάσταση.Οι ιαματικές πηγές είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για όσους βρίσκονται στο στάδιο της αποθεραπείας από κάποιο τραύμα. Οι ιαματικές πηγές επιδρούν θετικά κυρίως στα κατάγματα, τα διαστρέμματα αλλά και τις αγκυλώσεις που πιθανά έχουν εμφανιστεί σε κάποιο τραυματισμένο μέλος.

V: Παθήσεις νευρικού συστήματος

Η υδροθεραπεία στα ιαματικά νερά της Λίμνης, βοηθά όσους ασθενείς πάσχουν από νοσήματα τα οποία προκαλούν βλάβες των κεντρικών και περιφερικών νεύρων και έχουν ως σύμπτωμα, μεταξύ άλλων, και τους πόνους στους μυς. Μερικές από αυτές τις ασθένειες είναι η νευραλγία, οι νευρίτιδες και οι πολυνευροπάθειες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η χρήση μεταλλικών ιαματικών λουτρών μέτριας θερμότητας ή φυσιολογικής θερμοκρασίας έχουν καλά αποτελέσματα. Η καλύτερη και ταχύτερη αποκατάσταση των βλαβών που έχει υποστεί το κεντρικό νευρικό σύστημα έρχεται όταν η υδροθεραπεία γίνεται σε συνδυασμό με την παραδοσιακή φυσικοθεραπεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων. Η υδροθεραπεία, σε αυτήν την περίπτωση, είναι περισσότερο χρήσιμη στην περίπτωση που το εγκεφαλικό επεισόδιο έχει προκαλέσει παράλυση του ασθενούς.

Η σπαστικότητα αποτελεί μία μορφή μη φυσιολογικής αύξησης του μυϊκού τόνου και συναντάται σε άτομα με εγκεφαλική παράλυση, κρανιοεγκεφαλική κάκωση, κάκωση του κεντρικού νευρικού νωτιαίου μυελού, καθώς και ως εκδήλωση νευροεκφυλιστικών και άλλων νοσημάτων του συστήματος.

Η ανάγκη τής κίνησης, με τη συμμετοχή ολοκλήρου τού μυϊκού συστήματος, είναι πιό έντονη όταν ο άνθρωπος βρίσκεται μέσα στο νερό. Οι ιδιότητες τής άνωσης, τής πλευστότητας και οι στροβιλισμοί τού νερού, βοηθούν τα άτομα με σπαστικότητα να κινηθούν με μεγαλύτερη ελευθερία , καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να επιτυγχάνουν κινήσεις τις οποίες είναι αδύνατον να κάνουν στο έδαφος.

Με βάση την παραπάνω ανάλυση, γίνεται αντιληπτό πως η υδροθεραπεία – κινησιοθεραπεία στη λίμνη της Βουλιαγμένης, που στηρίζεται στους φυσικούς νόμους τού νερού (αρχή τού Αρχιμήδη, θεωρία τού Bougier’s, θεωρία τού Bernulli), βοηθά στην κατανόηση τής ισορροπίας και κίνησης τών ατόμων με σπαστικότητα και βελτιώνει την κινητική τους λειτουργικότητα.

Δερματοπάθειες
Το ιαματικό νερό έχει ευεργετικές συνέπειες σε ασθένειες του δέρματος.

Το έκζεμα, η νεανική ακμή, η ψωρίαση, οι τοπικές δερματίτιδες και το πρήξιμο από διάφορες αιτίες είναι μερικές από αυτές. Η επίθεση ορισμένων ωφέλιμων αλάτων και ιχνοστοιχείων απευθείας στο πάσχον δέρμα έχει συνδεθεί με την ευεργετική δράση της ιαματικής θεραπείας σε δερματοπάθειες.

Γυναικολογικές Παθήσεις
Εχει αποδειχτεί ότι οι ιαματικές πηγές βοηθούν στη θεραπεία αρκετών γυναικολογικών παθήσεων. Κάποιες από αυτές είναι οι φλεγμονώδεις παθήσεις των γεννητικών οργάνων, η λευκόρροια, η σαλπιγγίτιδα, οι διαταραχές του έμμηνου κύκλου, η εμμηνόρροια, οι ενοχλήσεις έπειτα από γυναικολογική επέμβαση, η αιδιίτιδα, η κολπίτιδα και η πυελοπεριτονίτιδα.

V: Σε ποιές περιπτώσεις αντενδείκνυται η ιαματική θεραπεία;

Η ιαματική θεραπεία αντενδείκνυται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
• Ύπαρξη πυρετού
• Ενεργός φλεγμονή με πρήξιμο
• Ύπαρξη πρόσφατου εγκεφαλικου επεισοδίου
• Ύπαρξη μη ρυθμιζόμενης υπέρτασης ή υπότασης
• Ύπαρξη πρόσφατης ισχαιμίας του μυοκαρδίου
• Σοβαρή αναιμία ή ζάλη
• Ύπαρξη νοσήματος που καθιστά απαγορευτική την άσκηση ή την έκθεση σε θερμό περιβάλλον (π.χ. προχωρημένος καρκίνος)
Πρίν από την ένταξη στο πρόγραμμα υδροθεραπείας υπάρχει η δυνατότητα ιατρικής εκτίμησης , ενημέρωσης και καθοδήγησης καθ’όλη την διάρκεια λειτουργίας των ιαματικών λουτρών της Λίμνης.

V: Υπάρχουν σωματικές αντιδράσεις με την έναρξη της υδροθεραπείας στα ιαματικά λουτρά;

Τα κύρια φαινόμενα με την έναρξη της κολύμβησης στην λίμνη είναι η κούραση, η εξάντληση και ο πόνος στις περιοχές που δεν είχατε προηγουμένως, επειδή όμως το σπουδαιότερο είναι να αρχίσει κανείς και να συνεχίσει ξεπερνώντας αυτά τα πρώτα ενοχλήματα, συστήνεται ένα πρόγραμμα διάρκειας κολύμβησης 35-50λεπτών αρχικά με σταδιακή αύξηση του χρόνου κάτα την διάρκεια της υδροθεραπείας του.

Γρήγορα θα αισθάνεται καλύτερα,και η ευεξία, η θεραπευτική δράση του νερού της ιαματικής πηγής μας ,και η ενέργεια θα αντικαταστήσουν τα αρχικά συμπτώματα της κούρασης.

V: Ποιοί ασφαλισμένοι δικαιούται ιαματικά λουτρά;

Σύμφωνα με τον εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, δικαίωμα για τη λήψη ιαματικών λούσεων έχουν οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων που υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ( ΙΚΑ,ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ,ΟΓΑ,ΤΥΔΚΥ ,ΟΑΕΕ κτλ.) και πάσχουν από αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις με προσβολή του μυοσκελετικού συστήματος όπως(ρευματοειδή αθρίτιδα,ρευματική πολυμυαλγία, μικτή νόσος συνδετικού ιστού, συστηματική σκλήρυνση,πολυμυοσίτιδα-δερματίτιδα, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο) ορθοπεδικές παθήσεις(μετατραυματικές δυσκαμψίες, μετατραυματική αθρίτιδα)καθώς επίσης και δερματοπάθειες (ψωρίαση, χρόνιο έκζεμα, χρόνια διάχυτη νευροδερματίτιδα).Για τα απαραίτητα δικαιολογητικά και για περισσότερες πληροφορίες απευθύνονται στον ΕΟΠΥΥ της περιοχής τους, και κατόπιν προσέρχονται πριν την έναρξη της υδροθεραπείας τους στο ιατρείο της λίμνης.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.