ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2025, 19:51

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

Γιάννης Τσαπραλής: Πανελλήνιες & Μαθηματικά: Η σημασία της σωστής και σύγχρονης προετοιμασίας

0 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2025, 12:35
Γιατί τα παλιά θέματα δεν βοηθούν πια τους μαθητές

Τα τελευταία χρόνια, το μάθημα των Μαθηματικών στις Πανελλήνιες έχει αλλάξει σημαντικά. Από το 2017 και μετά, παρατηρείται μια στροφή στον τρόπο εξέτασης, με σαφή προσανατολισμό στο σχολικό βιβλίο και στις βασικές γνώσεις της ύλης. Παρόλα αυτά, πολλοί μαθητές εξακολουθούν να προετοιμάζονται με θέματα περασμένων δεκαετιών, κάτι που όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά μπορεί να αποβεί και επιζήμιο.

Παλαιότερα, ιδιαίτερα την περίοδο 2005–2015, οι εξετάσεις περιλάμβαναν υπερβολικά δύσκολες ασκήσεις. Οι λεγόμενα "θέματα-τέρατα" απαιτούσαν εξεζητημένες τεχνικές, πολλές φορές εκτός της σχολικής φιλοσοφίας, και συχνά στόχευαν στη διαβάθμιση και όχι στην κατανόηση. Αυτά τα θέματα δεν ανταποκρίνονται πλέον στο σημερινό εξεταστικό πνεύμα.

Από το 2017 και ιδιαίτερα μετά το 2020, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων δείχνει ξεκάθαρα ότι τα θέματα:

βασίζονται αποκλειστικά στο σχολικό βιβλίο,

αξιολογούν την κατανόηση βασικών εννοιών,

αποφεύγουν υπερβολές και παγίδες,

διατηρούν μια λογική, κλιμακούμενη δυσκολία.

Δυστυχώς, αρκετοί μαθητές και φροντιστήρια συνεχίζουν να χρησιμοποιούν παλιά θέματα, κάτι που οδηγεί σε απογοήτευση και λανθασμένη εικόνα για τις απαιτήσεις των εξετάσεων. Οι μαθητές χάνουν χρόνο, κουράζονται άσκοπα και συχνά θεωρούν πως δεν είναι «καλοί στα Μαθηματικά», ενώ απλώς προπονούνται με υλικό εκτός πραγματικότητας.

Η σωστή προετοιμασία σήμερα περιλαμβάνει:

Μελέτη και εξάσκηση με βάση το σχολικό βιβλίο.

Λύση θεμάτων από το 2017 και μετά.

Εστίαση σε αποδείξεις, ορισμούς, μεθοδολογία και κριτική σκέψη.

Αποφυγή εξωσχολικών θεμάτων που δεν αντικατοπτρίζουν τις Πανελλήνιες.

Η επιτυχία δεν έρχεται με εξαντλητική εξάσκηση σε ξεπερασμένα θέματα, αλλά με έξυπνη στρατηγική και επίγνωση της σημερινής πραγματικότητας. Η εποχή των "θεμάτων-βουνών" έχει παρέλθει. Οι μαθητές που το συνειδητοποιούν έγκαιρα, έχουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα.

Γιάννης Τσαρπαλής - Μαθηματικός - Εκπαιδευτικός Οργανισμός "ΡΟΜΒΟΣ" 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.