Νέα σημαντικά μέτρα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, με κύριο άξονα την ίδρυση Εθνικής Αρχής για την προστασία του καταναλωτή και την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την παράνομη μετανάστευση.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Μητσοτάκης, «ιδρύουμε Εθνική Αρχή, που θα εποπτεύει την αγορά και την προστασία του καταναλωτή στα πρότυπα της Σουηδίας». Στόχος της νέας αυτής αρχής είναι η ομογενοποίηση των υπηρεσιών που σήμερα είναι διασπασμένες και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ακρίβειας που πλήττει ιδιαίτερα το μέσο και μικρό εισόδημα.
Η αρχή θα αναλάβει συνολικά τον έλεγχο των καταγγελιών, την επιβολή κυρώσεων, αλλά και την εξωδικαστική επίλυση διαφορών. Επιπλέον, θα λανσαριστεί σύντομα και ειδική εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα, όπου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν και να κινητοποιούν άμεσα τους ελεγκτές.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε την πρόθεση να θεσπιστεί ειδική σήμανση για προϊόντα που κυκλοφορούν σε μειωμένο μέγεθος, καθώς και η δημιουργία λαϊκών αγορών αποκλειστικά για παραγωγούς, προς όφελος του καταναλωτή.
Αύξηση Ποινών για Παράνομη Μετανάστευση
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «οι ποινές θα είναι βαρύτερες για όσους μπαίνουν παράνομα ή διαμένουν στη χώρα μας αν έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου τους».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρόκειται για εθνική αλλά και ευρωπαϊκή προτεραιότητα, τονίζοντας τη συμβολή της Ελλάδας στην αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση. Σημείωσε επίσης τη σημασία της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, ειδικά μέσω συνεργασιών με Τουρκία και Λιβύη, καθώς και της επέκτασης των υποδομών στον Έβρο.
Ιστορική Αναφορά και Στρατηγική για το 2030
Η ομιλία του πρωθυπουργού ξεκίνησε με μια ιστορική αναφορά στην 46η επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, στις 28 Μαΐου 1979. «Η χώρα μας τιμά αυτό το γεγονός, έχοντας ξεπεράσει σημαντικές δοκιμασίες, όπως την οικονομική κρίση, και συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στις ευρωπαϊκές εξελίξεις», δήλωσε.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση εστιάζει στην Ελλάδα του 2030, μια χώρα πιο σύγχρονη και ανταγωνιστική, στην οποία ήδη υλοποιούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Μεταρρύθμιση στον Αγροτικό Τομέα
Μια ακόμη απόφαση αφορά την κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και την απορρόφησή του από την ΑΑΔΕ. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κίνηση αυτή στοχεύει στην προστασία των αγροτών, ώστε «κανένα ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια να μην χάνεται ή να καταλήγει σε επιτήδειους».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκαν επίσης:
• Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την εποπτεία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή από τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο.
• Το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πλαισίου επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών από τον Υπουργό Μετανάστευσης Μάκη Βορίδη.
• Πρωτοβουλίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την τεχνητή νοημοσύνη από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου.
• Την έγκριση απολογισμού του δανειακού προγράμματος του 2024.
• Τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής Ελέγχου Άμεσων Ξένων Επενδύσεων για λόγους ασφάλειας.
• Τη σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής Στεγαστικής Πολιτικής.
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η ενίσχυση της προστασίας των πολιτών και η βελτίωση της καθημερινότητάς τους είναι πρωταρχικοί στόχοι, με ορίζοντα το 2030.
Μητσοτάκης: Ιδρύεται Εθνική Αρχή Προστασίας Καταναλωτή – Σκληρότερο Πλαίσιο για Παράνομη Μετανάστευση
0
28 ΜΑΙΟΥ 2025, 12:09

φωτ. αρχείου
Σχόλια Αναγνωστών
0 Προσθήκη σχολίουΔεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.