Η βιομηχανία τροφίμων σηκώνει το βάρος των ανατιμήσεων, ενώ η κυβέρνηση ζητά συγκράτηση τιμών εν όψει κατάργησης του πλαφόν στο κέρδος.
Η ακρίβεια εξακολουθεί να πιέζει τα τρόφιμα και ποτά, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Ιωάννη Γιώτη, να κάνει λόγο για τον «χειρότερο εχθρό» του κλάδου. Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΤ, τόνισε ότι η βιομηχανία δεν επιδιώκει τις αυξήσεις και απορροφά σημαντικό μέρος του κόστους για να προστατεύσει τον καταναλωτή.
Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα παραμένει χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η διεθνής αστάθεια, το αυξημένο κόστος πρώτων υλών και η κλιματική κρίση τροφοδοτούν νέες πιέσεις στις τιμές.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, προειδοποίησε τις επιχειρήσεις να αποφύγουν αδικαιολόγητες αυξήσεις ενόψει της κατάργησης, στο τέλος Ιουνίου, του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Αναγνώρισε πάντως τη συμβολή του κλάδου σε δύσκολες περιόδους.
Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, εκτίμησε πως η ανοδική πορεία των τιμών δεν θα ανακοπεί τα επόμενα χρόνια, λόγω των συνεχιζόμενων ανισορροπιών στην παγκόσμια αγορά.
Παράλληλα, παρουσιάστηκε το νέο πακέτο στήριξης του παραγωγικού τομέα, με προγράμματα όπως το «Έξυπνη Μεταποίηση» και τον νέο Αναπτυξιακό νόμο ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, με ειδικές προβλέψεις για τις παραμεθόριες περιοχές.
Ο κ. Βέττας ανέδειξε τη διπλή εικόνα της οικονομίας, με τις επιχειρήσεις να διατηρούν υψηλές προσδοκίες, ενώ τα νοικοκυριά παραμένουν επιφυλακτικά, ζητώντας αύξηση της παραγόμενης αξίας ανά θέση εργασίας για ουσιαστική ανάκαμψη.
Ακρίβεια στα τρόφιμα: Προειδοποίηση Θεοδωρικάκου και νέες πιέσεις στην αγορά
0
15 ΜΑΙΟΥ 2025, 21:20

Σχόλια Αναγνωστών
0 Προσθήκη σχολίουΔεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.