ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 25 ΜΑΙΟΥ 2025, 04:57

ΓΛΥΦΑΔΑ

"Μολών λαβέ": Η απάντηση του Δημάρχου Γλυφάδας στους επίδοξους καταπατητές του οικοπέδου στην Οινόης

1 8 ΜΑΙΟΥ 2025, 13:21

Με τρόπο ξεκάθαρο και αποφασιστικό ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ευοδωθούν οι προσπάθειες επιτηδείων να υφαρπάξουν οικόπεδο - φιλέτο αξίας 10 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, εκμεταλλευόμενοι κενά του Κτηματολογίου και παραλείψεις των αρμοδίων υπηρεσιών. Επί της οδού Οινόης 67, στο κέντρο της Γλυφάδας, λίγα τετράγωνα από την παραλιακή λεωφόρο, θα κατασκευαστεί ένας πρότυπος παιδικός σταθμός και ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά ΑμεΑ. Σύμφωνα με τα σχέδια του Δήμου. Με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές.



Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου αναφέρει:

"Θα σας πω μια μικρή ιστορία, πέρα για πέρα αληθινή. Πραγματική 100% - δυστυχώς. Το τέλος δεν θα σας το πω, γιατί δεν έχει γραφτεί ακόμα. Θα το προβλέψω όμως και πιστεύω πως η δικαίωση δεν θα αργήσει.

Ένα οικόπεδο στη Γλυφάδα (στη συμβολή των οδών Πανδώρας & Οινόης) έστεκε για δεκαετίες έρημο και αναξιοποίητο. Τρία ολόκληρα στρέμματα.

Το 2021 τα καταφέραμε. Ο Δήμος Γλυφάδας και το Υπουργείο Εργασίας.

Έπεσαν οι υπογραφές για την παραχώρηση της έκτασης.

Η χαρά μας δεν περιγράφεται όταν ανακοινώσαμε μαζί με αυτό, και το τελικό μας σχέδιο: Ένας πρότυπος παιδικός σταθμός και ένα ΚΔΑΠ (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης) για παιδιά ΑμεΑ, με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές. Αυτά θα φτιάξουμε εκεί. Ένα παλιό οικόπεδο αποκτά ζωή και δίνει πνοή και ελπίδα σε νέα παιδιά (παραθέτω την ανάρτηση που έκανα το 2021).

Το οικόπεδο κοστίζει μας λένε στην αγορά ίσως και πάνω από 10.000.000 ευρώ.

Ακούστε τώρα:

Κάποιοι κατά φαντασίαν ιδιοκτήτες φαντάζονται ότι θα το εμπορευτούν! Ή τουλάχιστον έτσι προσπαθούν.

Κάποιοι πονηροί και απατεώνες.

Χωρίς να έχουν ούτε συμβόλαια ούτε τον παραμικρό τίτλο ιδιοκτησίας !

Πάνε να εκμεταλλευτούν δόλια και πονηρά ένα κενό, που δημιουργήθηκε από την καθυστέρηση του Δημοσίου να δηλώσει το ακίνητο στο Κτηματολόγιο. Μεσολάβησε και η μετάβαση της αρμοδιότητας από το Εργασίας στο νεοσύστατο το 2023 Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Οι επιτήδειοι αυτοί εμφανίζουν δήθεν χρησικτησίες από το μακρινό παρελθόν, κάτι ψευτοκληρονομιές δήθεν από μια μάνα στο παιδί της και κάτι άλλα τέτοια απίθανα.

Και επιδιώκουν να κάνουν καταχώρηση στο Κτηματολόγιο ως ιδιοκτήτες.

Βάζουν κι έναν άλλο «μπροστινό» να ασκήσει αγωγή ότι ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης, για να πάνε σε εικονική επί της ουσίας δίκη.

Εδώ και το σημερινό σχετικο ρεπορτάζ από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

Ένας μάλιστα από τους εμπλεκόμενους στην απόπειρα απάτης προσπαθεί να κάνει το ίδιο σε άλλο οικόπεδο στη Γλυφάδα (Τσιτσάνη & Παναγούλη) !

Οργανωμένο κύκλωμα δηλαδή!!!

Δεν θέλω να σας κουράζω άλλο με τα διαδικαστικά και τα νομικά. Θα πάμε σε όσα δικαστήρια χρειαστεί και θα αποδείξουμε το δίκιο μας.

Ο παιδικός σταθμός και το ΚΔΑΠ θα γίνουν.

Και αν τυχόν οι επίδοξοι λαθραίοι ιδιοκτήτες της έκτασης μας διαβάζουν, ας διαβάσουν και αυτό:

Μολών λαβέ".

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Κωνσταντίνος 09.05.25
Λόγω της περαίωσης της κτηματογράφησης και έναρξης λειτουργίας κτηματολογίου -προ πλέον της εικοσαετίας-, σε περιοχές του πιλοτικού προγράμματος και σχεδόν ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης σε όλη την Ελάδα, η ρύθμιση του άρθρου 1045ΑΚ- ΕΚΤΑΚΤΗΣ (20ετούς) ΧΡΗΣΙΚΤΗΣΙΑΣ- και η συμβατότητά της με το καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου, είναι ένα ζήτημα που χρήζει άμεσης νομοθετικής παρέμβασης.Ο νομοθέτης του ΑΚ (1946) επέλεξε να μειώσει στην εικοσαετία τον απαιτούμενο χρόνο νομής και να αφαιρέσει την καλή πίστη του νομέα από τις προυποθέσεις κτήσης κυριότητας ενώ στο προισχύσαν Βυζαντινορρωμαϊκό Δίκαιο “ΒΡΔ” αναγκαίες προυποθέσεις για την κτήση κυριότητας ήταν η τριακονταετής νομή και η ΚΑΛΗ ΠΙΣΤΗ του νομέα (ΑΠ 266/2010). Η επισήμανση στο Σχέδιο του Αστικού Κώδικα για το Εμπράγματο Δίκαιο (σελ.77) “ότι στις έννομες τάξεις στις οποίες επιλέγεται για τη δημοσιότητα των εμπραγμάτων σχέσεων στα ακίνητα το σύστημα της μεταγραφής (ΑΚ 1192-1208) και εγγραφής υποθήκης (ΑΚ 1260), όπως στη δική μας, ο θεσμός της χρησικτησίας συνεχίζει να έχει πρακτική χρησιμότητα και να εξυπηρετεί ανάγκες της κοινωνίας” είναι στο νέο κτηματοκεντρικό σύστημα του ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ χωρίς έρεισμα. Στο Γερμανικό ΑΚ (όπου ίσχυε παλαιότερα η 30ετής έκτακτη χρησικτησία) νομοθετήθηκε (ενόψει του κτηματολογίου) η κατάργησή της από ετών και βέβαια δεν ισχύει η παραγραφή της διεκδικητικής αγωγής όπως δεν ισχύει η παραγραφή για τα ακίνητα ούτε στην Ιταλία-Γαλλία-Ελβετία.Η έκτακτη χρησικτησία του άρθρου 1045ΑΚ στη Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε μετά το 1946 για καταπατήσεις (Δημοσίων κυρίως αλλά και ιδιωτικών ακινήτων), απαγορευμένες κατατμήσεις αγροτεμαχίων και οικοπέδων και ενδεχομένως λειτουργεί σαν κίνητρο για την μή εμπρόθεσμη δήλωση κατά την Κτηματογράφηση ή και τον κίνδυνο να δηλωθούν μελλοντικά ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη από τρίτους (αντί να περιέλθουν στο Δημόσιο).Θα πρέπει άμεσα να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ η ΕΙΚΟΣΑΕΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗ ΧΡΗΣΙΚΤΗΣΙΑ (το άρθρο 1045ΑΚ) και το απαράγραπτο της διεκδικητικής αγωγής στα ακίνητα.Σημειώνεται ότι προ διετίας, το Νοέμβριο του 2023, στην έκθεση της διαβούλευσης που κατατέθηκε στη ΒΟΥΛΗ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο: “Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης κλπ.” για το θέμα αναφερόταν ότι θα μελετηθεί με το ΑΡΜΟΔΙΟ υπουργείο ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.Αλλά σε κάποιους (προφανώς) δεν συμφέρει η κατάργηση.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.