Οι πρώην εργαζόμενοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας με το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΠΟΛΚΕΟΑ), τίμησαν τη μνήμη του Αριστοτέλη Ωνάση με μνημόσυνο που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Γλυφάδα.
Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, με βαθιά προσωπική εμπειρία στον χώρο της αεροπορίας, καθώς υπήρξε κυβερνήτης αεροσκαφών της Ολυμπιακής Αεροπορίας επί 25 χρόνια, αναφέρθηκε στην ίδρυση και την εξέλιξη της ιστορικής εταιρείας, που κατέστησε την Ελλάδα γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, εκφώνησε έναν συγκινητικό λόγο, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα της κληρονομιάς του Ωνάση και την ανεκτίμητη συμβολή του στην ανάπτυξη της αεροπορικής βιομηχανίας της χώρας.
Η Γέννηση ενός Οράματος
Όπως τόνισε, ανάμεσα και σε άλλα, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, το 1956, πήρε το ρίσκο να επενδύσει στην ελληνική πολιτική αεροπορία, αναλαμβάνοντας τη χρεοκοπημένη ΤΑΕ και μετατρέποντάς τη σε μία από τις πλέον αναγνωρισμένες αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως. Η Ολυμπιακή Αεροπορία, με το εμβληματικό της λογότυπο –τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους, συμβολίζοντας την παγκόσμια εμβέλειά της–, εξελίχθηκε σε έναν από τους ασφαλέστερους και πιο αξιόπιστους αερομεταφορείς της εποχής της.
Γρηγόρης Κωνσταντέλλος
Λέγεται πως αυτή την ιδέα την πήρε από τον ιδιοκτήτη της TWA Χάουαρντ Χιουζ σε μια συνάντησή τους και αποφάσισε να γίνει ο δεύτερος άνθρωπος στον κόσμο που θα είχε δική του αεροπορική εταιρεία.
Έτσι γεννήθηκε η Ολυμπιακή Αεροπορία με νομοθετικό διάταγμα που κυρώθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1956 η συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Αριστοτέλη Ωνάση η οποία του παραχωρούσε την εκμετάλλευση των αεροπορικών συγκοινωνιών της χώρας.
Σπύρος Κατσιλέρος
Ο Ωνάσης, με το επιχειρηματικό του δαιμόνιο και τη διορατικότητα που τον χαρακτήριζε, επένδυσε σε στόλο αεροσκαφών νέας γενιάς, εκπαιδεύοντας τα πληρώματα στα κορυφαία διεθνή κέντρα, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια και την ποιότητα εξυπηρέτησης. Κατάφερε να ενώσει την Ελλάδα με τον κόσμο, διευκολύνοντας τις αεροπορικές συνδέσεις τόσο στο εσωτερικό, λόγω του δύσκολου γεωγραφικού ανάγλυφου, όσο και στο εξωτερικό, ενισχύοντας τη διασύνδεση με την ελληνική ομογένεια.
Το 1974 ο Ωνάσης την παρέδωσε πάλι στο Ελληνικό Δημόσιο κάτω από το βάρος διεθνών συγκυριών όπως η διεθνής πετρελαϊκή κρίση και το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα στην ενέργεια σε συνδυασμό με διάφορα άλλα σοβαρά γεγονότα με κορυφαίο τον τραγικό θάνατο του αγαπημένου του γιου Αλέξανδρου.
Βασίλης Τσατσαράγκος
Η Ολυμπιακή Αεροπορία υπήρξε ο Εθνικός μας Αερομεταφορέας για περισσότερα από 50 χρόνια με διεθνή καταξίωση. Έγινε σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας, πρωτοπορώντας σε επίπεδο υπηρεσιών και καινοτομίας. Το 1991, μάλιστα, αναδείχθηκε ως η ασφαλέστερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο.
Ωστόσο, η πορεία της σημαδεύτηκε από διεθνείς οικονομικές κρίσεις και λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, που οδήγησαν τελικά στην αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος το 2009.
Παρά τις εξελίξεις, η κληρονομιά της Ολυμπιακής Αεροπορίας παραμένει ζωντανή στις μνήμες όσων υπηρέτησαν την εταιρεία, όπως υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντέλλος, αναφερόμενος με νοσταλγία στην “οικογένεια” της Ολυμπιακής και στην ιδιαίτερη θέση που κατέχει στις καρδιές των Ελλήνων.
“Μόνο ευγνωμοσύνη μπορούμε να νιώθουμε για αυτόν τον μεγάλο Έλληνα, αυτόν τον σπουδαίο Σμυρνιό, που κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στην ιστορία της ελληνικής αεροπορίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, κλείνοντας τον λόγο του. “Ακόμα και 50 χρόνια μετά τον θάνατό του, το όνομα του Ωνάση συνεχίζει να συγκινεί και να εμπνέει.”
Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ευχή η ιστορία της Ολυμπιακής Αεροπορίας και το όραμα του Αριστοτέλη Ωνάση να αποτελέσουν οδηγό για τις μελλοντικές γενιές, αποδεικνύοντας πως οι μεγάλες ιδέες και τα τολμηρά οράματα μπορούν να αλλάξουν την πορεία ενός έθνους.
Η ανακοίνωση της ΠΟΛΚΕΟΑ
«15 Μαρτίου 1975, απεβίωσε σε ηλικία 69 ετών ο Αριστοτέλης Ωνάσης, λίγους μόλις μήνες μετά τη μεταβίβαση της Ολυμπιακής Αεροπορίας στο ελληνικό Δημόσιο.
23 Ιανουαρίου 1973, χάνει τον πολυαγαπημένο του γιο Αλέξανδρο. Με την απώλεια αυτή, δέχεται καίριο πλήγμα και κάμπτεται το ενδιαφέρον σε ό,τι έκανε.
Η ζωή του Ωνάση έγινε παγκόσμιος μύθος. Η ίδρυση της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ έφερε την Ελλάδα κοντύτερα στις πέντε ηπείρους και ανέδειξε την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό.
Εμείς, οι πρώην εργαζόμενοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας με το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΠΟΛΚΕΟΑ), τιμήσαμε τη μνήμη του.
Στις 15 Μαρτίου 2025 πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Δικηγορικών Γλυφάδας, τιμώντας τον ιδρυτή της Ολυμπιακής Αεροπορίας Αριστοτέλη Ωνάση, με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατο του.
Το μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κκ Αντωνίου και του πατέρα Θεόδωρου, παρουσία πλήθους κόσμου. Παραβρέθηκαν, το Ίδρυμα Ωνάση, εκπρόσωποι φορέων, Δήμαρχοι, στελέχη της Ο.Α. και εκατοντάδες πρώην
εργαζόμενοι της Ολυμπιακής.
Μίλησαν ο πρόεδρος του ΠΟΛΚΕΟΑ, Βασίλης Τσατσαράγκος, ο Δήμαρχος Βάρης- Βούλας-Βουλιαγμένης και Πρόεδρος της ΕΧΠΑ (Πιλότοι) Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και ο κυβερνήτης Σπύρος Κατσιλέρος, πρώτη σειρά στις προσλήψεις κυβερνητών από τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον Ιούνιο του 1957.
Την εκδήλωση οργάνωσε το ΠΟΛΚΕΟΑ.
Αιωνία του η μνήμη.»
ΠΟΛΚΕΟΑ: Μνημόσυνο για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση
0
17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2025, 21:20

Σχόλια Αναγνωστών
0 Προσθήκη σχολίουΔεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.