ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 24 ΜΑΙΟΥ 2024, 00:41

ΑΛΙΜΟΣ

Χαλκός και μικρόβια - Ορατή λύση για έναν αόρατο εχθρό μας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΛΑ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ 1 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012, 18:16

Τη Δευτέρα 5 Μαρτίου το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στον Άλιμο μιας άκρως ενδιαφέρουσα επιστημονική ομιλία, με θέμα: "Αντιμικροβιακός χαλκός, εφαρμογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - Προοπτικές", με κύριο ομιλητή τον ιατρό Πάνο Ευσταθίου, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρουσία και του Δημάρχου Αλίμου (ιατρός το επάγγγελμα) Θάνου Ορφανού, είδαμε κι ακούσαμε πράγματα σχετικά με τον χαλκό και τις εφαρμογές του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο χαλκός, είναι το αρχαιότερο μέταλλο που χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο, ο οποίος τον χρησιμοποιεί από το 8700 πχ. και έχει παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή του.
Οι Αιγύπτιοι, έχοντας καταλάβει ασφαλώς τη συμβολή του χαλκού στην υγεία, τον χρησιμοποιούσαν για την αποστείρωση του νερού.
Στη Γαλλία, ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων χαλκού, δεν αρρώστησε ποτέ κατά τη διάρκεια της επιδημίας της χολέρας στην Ευρώπη στα μέσα της δεκαετίας του 1800.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι πως, στην Ινδία, μετά από πρόσφατη έρευνα, αποδείχθη ότι, τα δοχεία νερού από ορείχαλκο εξαφάνιζαν τα βακτηρίδια E Coli, σε λιγότερο από 24 ώρες!

Τα μικρόβια περιμένουν...

Τα μικρόβια μας... περιμένουν κατά την είσοδό μας στο νοσοκομείο. Είναι οι γνωστές "νοσοκομειακές λοιμώξεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται με πολλά μέτρα προστασίας, τηρουμένων βέβαια αυστηρά.

Έχουμε, επίσης, λοιμώξεις από μικρόβια στην καθημερινότητά μας. Για παράδειγμα, τα μικρόβια πο αναπτύσσονται στα έπιπλά μας. Παρ' όλο λοιπόν, που τα έπιπλα έχουν σχεδιαστεί για να καθαρίζονται εύκολα, οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ια την αποστείρωση, μπορεί να μην σκοτώσουν όλα τα βακτηρίδια.

Τα βακτηρίδια μπορούν να επιβιώσουν σε γραντζουνιές στις περισσότερες επιφάνειες. Αυτά τα βακτήρια που μοιάζουν σαν τσαμπί σταφύλια (σταφυλόκοκκοι), βρίσκονται σε μια επιφάνεια από ανοξείδωτο χάλυβα που μόλις έχει επιμελώς καθαριστεί!

Ο κ. Ευσταθίου ήταν ιδιαίτερα σαφής όταν έλεγε ότι, παρά το γεγονός ότι τα νοσοκομεία έχουν αυστηρά πρωτόκολλα για το προσωπικό και τους επισκέπτες τους στο πλύσιμο των χεριών και τη χρήση αντιμικροβιακών σαπουνιών, ζελέ και απολυμαντικών, εντούτοις, οι λοιμώξεις αυξάνονται σταθερά.
Κι εδώ έρχεται ο... 

Αντιμικροβιακός χαλκός

Η ανακάλυψη κραμάτων χαλκού με αντιμικροβιακή δράση και η χρήση του ως προληπτικού μέσου για τη μείωση της μικροβιακής χλωρίδας, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ.

Μάθαμε,  επίσης, πως, οι βασικές κλινικές δοκιμές έχουν ήδη ολοκληρωθεί και ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ και πως, οι κλινικές δοκιμές και οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν στα νοσοκομεία: Memorial Sloan - Kettering Cance Center, Medical University of South Carolina και στο Ralph H. Johnson VA Medical Center.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο είναι οτι, μέσα από τις κλινικές δοκιμές βρέθηκαν μικρόβια παντού. Στις επιφάνειες εργασίας, στα πληκτρολόγια, στα τηλέφωνα, στις καρέκλες... παντού.

Μετά όμως, από την επιχάλκωση διαφόρων σημείων, όπως, για παράδειγμα, πόμολα και άλλες πολυαγγιζόμενες επιφάνειες σε χώρους μαζικής συγκέντρωσης (ειδικά σε σχολεία), τα βακτήρια εξαφανίσθηκαν!

Το E Col 0157: H7 μετά από 2 ώρες και της γρίππης Α μετά από 6 ώρες. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν δηλαδή, ότι υπάρχει σαφής μείωση του ποσού των μικροβιακών φορτίων σε όλες τις επιφάνειες που αντικαταστάθηκαν ή τοποθετήθηκε ο αντιμικροβιακός χαλκός.
Ο αριθμός των μικροβίων που απομονώθηκε στις αντίστοιχες επιφάνειες πριν την επιχάλκωση, ήταν πολλαπλάσιος των μικροβίων που απομονώθηκαν μετά την επιχάλκωση.

Διεθνής χρήση του Χαλκού

Εκτός από τα νοσοκομεία που προαναφέραμε, έχουν ήδη υπάρξει εφαρμογή στο ΜΕΤΡΟ του Σαντιάγο στη Χιλή, στο ξενοδοχείο Waldorf - Astoria της Νέας Υόρκης, στην Ιαπωνία, Γερμανία, Κορέα και αλλού, στα πλαίσια της Δημόσιας Υγείας. 

Στην Ελλάδα, στο 3ο Δημοτικό Αρσάκειο Σχολείο, στο Τοσίτσειο Εκάλης, σε δύο Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) σε μεγάλο νοσοκομείο του ΕΣΥ και σε μία ιδιωτική κλινική,όπως και σε δύο νοσοκομεία της Κύπρου. 

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει για το νοσοκομείο TOKUNDA στη Σόφια Βουλγαρίας (1.000 κλινών) όπου έχει αρχίσει η επιχάλκωση των ΜΕΘ καθώς και για το νοσοκομείο SELLY OAK HOSPITAL του NHS στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει επιχαλκωθεί ολόκληρο από το 2009. 

Χρήση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση 

Η έρευνα που έγινε στο Δήμο Αλίμου, στράφηκε δειγματοληπτικά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Ως ήταν φυσικό, μικρόβια εντοπίσθηκαν σε βρύσες, πόμολα κ. α. πολυαγγιζόμενες επιφάνειες. 

Κατόπιν τούτου, η επιστημονική ομάδα, δοθείσης ευκαιρίας, προέτρεψε τη δημοτική αρχή να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, δεδομένου ότι, η μελέτη που θα γίνει στους χώρους που θα υποδειχθούν, είναι δωρεάν και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα, εφόσον, βέβαια, ακολουθηθούν τα νόμιμα και υπάρξουν οι σχετικές αποφάσεις.

Η αναφορά στο Δήμο Αλίμου, όπως εξήγησε ο κ. Ευσταθίου, έγινε γιατί, η ομάδα μελέτης και έρευνας επισκέφθηκε τους χώρους αυτούς του δήμου, κάτι που έχει κάνει και πρόκειται να κάνει άλλωστε και σε άλλες πόλεις, στα πλαίσια ενημέρωσης τόσο των δημοτικών αρχών όσο και άλλων φορέων των τοπικών κοινωνιών.
Η χρήση χαλκού γίνεται και σε δημοτικά μέσα μαζικής μεταφοράς, γυμναστήρια, πολιτιστικά κέντρα και αλλού, σε κάθε δήμο και όχι μόνο.

Συμπεράσματα

Ο αντιμικροβιακός χαλκός είναι ο επόμενος σύμμαχος στην καταπολέμηση και τον περιορισμό των λοιμώξεων.
Είναι γεγονός πια, ότι η εφαρμογή του σε όλο τον κόσμο ξεκίνησε και πως η διατήρηση όλων των υπαρχόντων μέτρων προφύλαξης και αντιμετώπισης των λοιμώξεων πρέπει να είναι δεδομένη.  

Όπως προαναφέραμε σ' αυτή την ομιλία - ενημέρωση, παρών ήταν ο δήμαρχος Αλίμου Θάνος Ορφανός. Επίσης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου Σοφία Κωσταμπάρη, οι αντιδήμαρχοι Ανδρέας Κονδύλης και Ευάγγελος Ευαγγελίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Παπανικολάου, Νίκος Τσαπάρας, Κλέα Μανωλαράκη, Άρης Τάγκαλος, Αλέξης Τσέκας και Οδυσσέας Κορακίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Γιάννης Μαριόλης, διευθυντές σχολικών μονάδων, υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου Αλίμου και των δημοτικών παιδικών σταθμών. 

 

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Βαζαίου Αθηνά 13.03.12
Να και κάτι που δεν γνώριζα.Το ρεπορτάζ σας κύριε Κονταρίνη είναι πολύ ενδιαφέρον και το έστειλα σε όλους τους φίλους και συγγενείς μου.Γεγονός είναι ότι πολλοί δεν το ήξεραν.Θα σας παρακαλούσα να μας ενημερώσετε για την επόμενη παρουσίαση σε κάποπιον δήμο κοντινό μας,γιατί πιστεύω ότι θα υπάρξει αρκετό ενδιαφέρον από αναγνώστες σας για να παρακολουθήσουν από κοντά.Σας ευχαριστώ και περιμένω την ανακοίνωση.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.