ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025, 18:01

ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Το ΣτΕ αποκαθιστά την κοινή λογική στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό

6 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024, 12:04

ΚΟΙΝΟ ΑΡΘΡΟ των Δημάρχων Βασίλη Ξυπολυτά (Κηφισιά–Ν. Ερυθραία–Εκάλη), Γρηγόρη Κωνσταντέλου (Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη) και Ανδρέα Κονδύλη (Άλιμος) για την Απόφαση του Σ.τ.Ε. στην "Καθημερινή της Κυριακής".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη «δίκη του ΝΟΚ» αποτελεί σημαντική δικαίωση για τους δήμους μας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της, αλλά και για την κοινωνία των πολιτών. Δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει καθαρογραφεί η απόφαση και δεν τη γνωρίζουμε πλήρως, με τα μέχρι τώρα δεδομένα (ανακοινώσεις προέδρου ΣτΕ, υπουργείου Περιβάλλοντος κ.λπ.) μπορούμε προς το παρόν να καταθέσουμε τις ακόλουθες σκέψεις:

1. Η απόφαση του ΣτΕ αποκαθιστά τη συνταγματική νομιμότητα, αλλά και την κοινή λογική. Αποτελεί μια σαφή απάντηση στο επιχείρημα ότι «θα προστατεύσουμε το περιβάλλον από την κλιματική αλλαγή, χτίζοντας περισσότερο». Κάτι τέτοιο εφεξής ρητά απαγορεύεται, αφού οι αντισυνταγματικές διατάξεις του ΝΟΚ παύουν να εφαρμόζονται σε όλη τη χώρα μας.

2. ∆ίνεται οριστική απάντηση για μια σειρά από ζητήματα και «τρικ» του ΝΟΚ, όπως ενδεικτικά: δεν μπορούν να χτίζονται «πατάρια» και «εξώστες» (δηλαδή κανονικοί όροφοι) χωρίς να υπολογίζονται τα τετραγωνικά τους στον συντελεστή δόμησης, δεν μπορούν πάνω στις ταράτσες να κατασκευάζονται πισίνες και να μετράνε ως «πράσινη στέγη», δεν μπορούν να δίνονται «μπόνους» δόμησης οριζόντια και χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες κ.λπ.

3. Σε μια εποχή που η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα μας, είναι αξιέπαινη η ταχύτητα με την οποία λειτούργησε το ΣτΕ, επιλύοντας ένα μείζον κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό ζήτημα, που κρατούσε σε ομηρία και ανασφάλεια χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και πολίτες, που έβλεπαν να καταστρέφεται, μέρα με τη μέρα, το φυσικό περιβάλλον των πόλεών μας.

4. Μας προβληματίζουν ιδιαίτερα τα ζητήματα που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, όπως: η έκταση της αναδρομικότητας της απόφασης, η κρίση του ΣτΕ για το άρθρο 17 του ΝΟΚ που οδηγεί σε εξαφάνιση του πρασίνου και αποψίλωση ολόκληρων περιοχών, οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν πλούσιες σε πράσινο κ.λπ. Με τα ζητήματα αυτά θα ασχοληθούμε όλοι επισταμένως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

5. Για την ανασφάλεια του δικαίου που προηγήθηκε, αλλά και για τη μεγάλη αναστάτωση στην κοινωνία και στην αγορά, την αποκλειστική ευθύνη έχουν οι εισηγμένες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, οριζόντιες και αντισυνταγματικές τροποποιήσεις του ΝΟΚ κατά τα έτη 2020-2021. Οι τροποποιήσεις αυτές επέφεραν ουσιώδη περιβαλλοντική ζημία στους δήμους μας, αποψιλώνοντας δεκάδες χιλιάδες δέντρα και ανεγείροντας κτίρια-τέρατα, κατά παράβαση του Συντάγματος.

Από τα λάθη αυτά πρέπει να αντλήσουμε τα συμπεράσματά μας και να τα αποφύγουμε οπωσδήποτε στο μέλλον. Η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος που δημοσιεύθηκε χθες μοιάζει περισσότερο με «απάντηση» στο ΣτΕ. Το υπουργείο δείχνει να εμμένει στη λογική της επιβολής των «μπόνους», τα οποία προαναγγέλλει ότι θα επαναφέρει, μέσω διαφορετικής διαδικασίας.

Αυτό όμως που απασχολεί όλους, και που έκρινε και το ΣτΕ, δεν είναι η τυπική διαδικασία, αλλά η ουσία του ζητήματος. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, η συμμόρφωση όλων με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης πρέπει να είναι ουσιαστική και ειλικρινής, όχι προσχηματική ή προσωρινή. Διαφορετικά, πολύ φοβούμαστε ότι θα ανοίξει ο δρόμος για νέο κύκλο δικαστικών αντιπαραθέσεων, για νέο κύκλο ανασφάλειας δικαίου και νέα ταλαιπωρία της κοινωνίας.

Η «λύση» στο πρόβλημα δεν μπορεί να είναι η αποδυνάμωση της αυτοδιοίκησης, με προτάσεις όπως η αφαίρεση των πολεοδομιών από τους δήμους ή το να «επιβληθούν» από το υπουργείο στους δήμους νέα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, τα οποία θα επιβάλλουν «μπόνους» δόμησης. Και οι επιλογές αυτές, που φαίνεται να εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι εξίσου αντισυνταγματικές και θα γεννήσουν και πάλι προβλήματα, που όλοι απευχόμαστε. Η ουσιαστική, λειτουργική λύση μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών, με στόχο τη μέγιστη δημόσια ωφέλεια, μέσα στο πλαίσιο που ορίζει το Σύνταγμα, αλλά και οι ειδικότερες τοπικές ανάγκες καθενός δήμου.

*Ο κ. Βασίλης Ξυπολυτάς είναι δήμαρχος Κηφισιάς – Νέας Ερυθραίας – Εκάλης.

*Ο κ. Ανδρέας Κονδύλης είναι δήμαρχος Αλίμου.

*Ο κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είναι δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένη

Σχόλια Αναγνωστών

6 Προσθήκη σχολίου
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΙΑΝΝΙΟΣ 17.12.24
ΓΟΚ: από το 1954 και μετά όλες οι τροποποιήσεις μέχρι τον ΓΟΚ του 1973 και στην συνέχεια ότι θεσμοθετίθηκε ήταν ηλιθίως σκόπιμο. Η χώρα χρειάζεται ένα νέον ΓΟΚ για να μπορούν οι επόμενες γενιές να χτίζουν σπίτια για ανθρώπους σε πόλεις κατάλληλες να ζήσουν άνθρωποι.
Απάντηση
Σχολιαστής 17.12.24
Οι τράπεζες μαζί με τα δάνεια που μας έδιναν μας καβάτζωναν και τις αρτηρίες και μαζί με το κεφάλαιο μας ρούφαγαν και μιά τζούρα από το αίμα. Και μετά χρεωκόπησαν, τα κόμματα και τους μεγαλοσχήμονες κολλητούς δεν τους πίεζαν και τους έδιναν τράτο και άφεση αμαρτιών και το πόπολο το ξέσκιζαν με θυροκολλήσεις πλειστηριασμών και με τηλεφωνικές απειλές από το πρωι΄μέχρι το βράδυ. Και μετά τις ανακεφαλοποιήσαμε κιόλας με απανωτές βοήθειες. Γιαυτό καλό είναι να μη μιλάει κανένας για διακρίσεις με γνώμονα την περιοχή διαμονής του καθένα, γιατί δεν ξέρει με πόσο κοπο και θυσίες απέκτησε κάποια τετραγωνικά σε ένα καλό μέρος της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας ή οπουδήποτε αλλού. Και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, μιλάμε για ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με παράνομο πλουτισμό αλλά ότι απόκτησαν το απέκτησαν με ιδρώτα και αίμα από την εργασία τους.
Απάντηση
Αργυρώ Καϊμάκη 17.12.24
Είναι λυπηρό να θεωρεί κάποιος που μένει σε "λαϊκά" όπως τα χαρακτηρίζουν προάστια, τους άλλους που μένουν στις "καλές" περιοχές όπως την Εκάλη και τη Βούλα - Βουλιαγμένη και τον Άλιμο - Γλυφάδα λ.χ. ότι είναι εύποροι. Πολλοί από αυτούς, όπως εγώ με τον σύζυγό μου που δεν βρήκαμε καμία περιουσία και επιλέξαμε να αγοράσουμε σπίτι σε ακριβά προάστια, πήραμε δάνεια και για 20 ακόμη και περισσότερα χρόνια, είχαμε τη θηλειά στο λαιμό μας για να καταφέρουμε να τα ξοφλήσουμε δεδομένου ότι μεσολάβησαν δέκα χρόνια οικονομικής αστάθειας στη χώρα μας και μετά ήρθε η λαίλαπα ττου σύριζα με τον Καμμένο και έκαναν την κατάσταση ακόμη χειρότερη. χωρίς πολλά πολλά, στερηθήκαμε τόσα που πολλοί από τους μη "προνομιούχους" των λαϊκών περιοχών, ούτε τα φαντάζονται. Για να μην αναφερθώ σε περιπτώσεις που ξέρω, που από την Δραπετσώνα κ. άλλες τέτοιες περιοχές, μία με δύο φορές το μήνα τα σπαγαν στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης της παραλιακής και της εθνικής.
Απάντηση
Πιτσικόκος 17.12.24
Σίγουρα την έχεις δει αδικημένος επειδή μένεις στον Ασπρόπυργο η στο Κερατσίνι. Ας πρόσεχες όταν ψήφιζες στις εκλογές του τόπου σου, γιατί μάλλον φαίνεται πως στήριζες αριστερούληδες και συριζούληδες, που δεν θέλανε να σε στενοχωρήσουν σε τίποτα από όσα τη νύχτα έφτιαχνες για να βολέψεις ότι γούσταρες, μια και ήσουν μπροστάρης στους λαϊκούς αγώνες και δεν θέλανε να σε στενοχωρήσουν μήπως και σε χάσουν από πελάτη!... Ας πρόσεχες!
Απάντηση
Κοκκινιώτης 17.12.24
Ωραίοι είσαστε! Βουλιαγμένη Κηφισιά Βάρκιζα Ερυθραία Βούλα Άλιμος... γιατί όλοι οι άλλοι που μένουν στα Λιόσια στον Ασπρόπυργο στο Κερατσίνι είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτες ενώ σε σας θα υποβαθμηστεί η περιουσία σας και η γκλαμουριά σας και έτσι θα χάσει η Βενετιά βελόνι!!!
Απάντηση
Στέλλα Μποφεράνου 17.12.24
Κάνουν πάρα πολύ καλά οι δήμαρχοι αυτοί, ανάμεσά τους και ο δικός μας (Κηφισιά, Νεα Ερυθραία, Εκάλη), γιατί εάν δεν είναι εν εγρηγόρσει, τα συμφέροντα καραδοκούν να τα κάνουν όλα "ίσωμα". Σε επιφυλακή λοιπ,ον και όχι εφησυχασμός.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.