Δικαιώνει πλήρως τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έναντι του καταστροφικού ΝΟΚ με απόφαση της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και βάζει οριστικό φρένο στην υπερδόμηση και την καταστροφή των πόλεων.
Συγκεκριμένα έκρινε αντισυνταγματικές τις προσαυξήσεις των όρων δόμησης (μπόνους) με αντιστάθμισμα την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων όπως προέβλεπε ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) αίτημα που εκφράστηκε από την αυτοδιοίκηση με ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ και προσφυγή στην Ολομέλεια που συζητήθηκε στις 11 Οκτωβρίου και αποτελεί επιστέγασμα του αγώνα που δίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα οι δήμοι Αλίμου και Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης τους τελευταίους μήνες με σειρά προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ.
Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης εξήγησε τι ήταν αυτό που έκανε τον Δήμο να πάει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
“Εμείς είδαμε μέσα στην πόλη μας να ανεγείρονται κτήρια τα οποία εξείχαν εμφανώς και πολύ έντονα από το υπόλοιπο ανάγλυφο. Δηλαδή η πόλη μας έχει μια σχετικά ήπια και ποιοτική δόμηση. Και ξαφνικά είδαμε μέσα από τον αστικό ιστό να ξεπροβάλλουν ορισμένες οικοδομές, οι οποίες είχαν πολύ μεγάλη διαφορά στο ύψος σε σχέση με τα γειτονικά τους κτήρια.
Αυτό μας κίνησε την περιέργεια και αυτό προκάλεσε και κοινωνική αντίδραση, γιατί ο κόσμος θεώρησε και σωστά θεώρησε ότι υποβαθμίζεται και η ποιότητα της ζωής του και η αξία της περιουσίας του και η καθημερινότητά του. Εν πάση περιπτώσει, δηλαδή αυτό που έχουμε κερδίσει ως πόλη, να έχουμε ένα επίπεδο ποιότητας ζωής, το χάνουμε. Ψάξαμε ακριβώς τι έχει συμβεί. Προσπαθήσαμε στην αρχή μέσα από διαδικασίες διοικητικές, πολεοδομικές να βάλουμε ένα φρένο στην κατάσταση αυτή. Δεν γινόταν και ο μονόδρομος πια ήταν η προσφυγή στη διοικητική δικαιοσύνη».
«Δεν μπορεί να μετράει ως φυτεμένο δώμα η πισίνα στην ταράτσα. Ήρθε λοιπόν και είπε εχθές το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι η πισίνα στην ταράτσα πρέπει να είναι δόμηση κι όχι επειδή κάνεις δήθεν φυτεμένο δώμα να παίρνεις ύψος και να χτίζεις.
Ή παράδειγμα δεν μπορώ να χτίζω μεζονέτα μέσα στην πολυκατοικία και η μεζονέτα ο εσωτερικός της όροφος να μην μετράει καθόλου στον συντελεστή δόμησης. Για να καταλάβετε, με παράδειγμα, έχουμε προσβάλει μία οικοδομή η οποία έγινε σε οικόπεδο που δικαιολογούσε να χτίσει 560 τετραγωνικά μέτρα και το κτήριο που τελικά φτιάχνεται, που έβγαλε άδεια ο κατασκευαστής, είναι σχεδόν 1000 τετραγωνικά μέτρα. Μιλάμε για μία κατάχρηση η οποία διαταράσσει την πολεοδομική οργάνωση της περιοχής.
Η περιοχή μπήκε στο σχέδιο. Κόπηκαν οικόπεδα τα οποία είχαν συγκεκριμένο ύψος και συγκεκριμένο συντελεστή. Άρα προβλέψαμε αντίστοιχα σχολεία, πλατείες, χώρους στάθμευσης, χώρους άθλησης, παιδικές χαρές».
Για όσους έχουν ξεκινήσει να χτίζουν στον Άλιμο είπε: «Γίνεται μια διάκριση στην ανακοίνωση. Πρέπει βέβαια να διαβάσουμε την απόφαση με προσοχή. Είναι διαφορετικά για τις άδειες που έχουν ήδη προσβληθεί. Εμείς, ας πούμε στην πόλη έχουμε προσβάλλει περίπου 30 κτήρια. Αυτά τα κτήρια αντιλαμβάνεστε ότι θα έχουν πρόβλημα. Έχουν ήδη σταματήσει κάποια με ασφαλιστικά μέτρα».
Δήμαρχος Αλίμου για τον ΝΟΚ: Δεν μπορεί να μετράει ως φυτεμένο δώμα η πισίνα στην ταράτσα
2
12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024, 13:15
Σχόλια Αναγνωστών
2 Προσθήκη σχολίουΣας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.