Αν έμενες σε πολυκατοικία στη Γλυφάδα, θα κατέβαινες για να… μαζέψεις ελιές κάτω από το σπίτι σου; Σίγουρα η ερώτηση αυτή εκπλήσσει αρκετούς, ωστόσο γίνεται καθώς ο εν λόγω δήμος απευθύνει κάλεσμα στους κατοίκους του, ενώ δεν είναι λίγοι οι δήμοι που έχουν το δικό τους απόθεμα λαδιού.
Με τους δήμους Αλίμου και Γλυφάδας να συγκεντρώνουν το περισσότερο λάδι στα νότια, ξεπερνώντας τον ένα τόνο, τις περισσότερες φορές η ποσότητα που συγκεντρώνεται δίνεται για καλό σκοπό, σε μία περίοδο που η δυνατότητα αγοράς ελαιολάδου δεν θεωρείται δεδομένη για όλους.
Βέβαια υπάρχουν και δήμοι που αφήνουν τους κατοίκους τους να συλλέξουν το λάδι κατόπιν… αίτησης. Η «Κ» ρώτησε τέσσερις δήμους τι κάνουν το λάδι τους, καθώς και τον ομότιμο καθηγητή γεωπονικής Σταύρο Βέμμο πόσο «καθαρό» είναι το «λάδι του πεζοδρομίου».
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο πρασίνου, στη Γλυφάδα υπάρχουν χιλιάδες ρίζες ελιάς, ενώ πέρσι η παραγωγή έφτασε τους δύο τόνους.
Λιομάζωμα κατόπιν άδειας
Στον Δήμο Βάρης–Βούλας-Βουλιαγμένης ακολουθούν μία διαφορετική τακτική στο μάζεμα του καρπού από τα περίπου 600 ελαιόλενδρα που έχουν. Οπως σημειώνει η διευθύντρια πρασίνου του δήμου, Αννέτα Ρούσου, το μάζεμα γίνεται από τους κατοίκους.
Συνεχίζοντας την τακτική που έχει καθιερωθεί από τα προηγούμενα χρόνια, η δημοτική αρχή ζητά από τους ενδιαφερόμενους κατοίκους της να κάνουν αίτηση ώστε να μαζέψουν οι ίδιοι τις ελιές. Ετσι το μάζεμα γίνεται κατόπιν αδείας, ενώ όπως εξηγεί και η κ. Ρούσου δεν έχουν δημιουργηθεί ποτέ προστριβές για τα δημόσια ελαιόδενδρα, οπότε η συγκεκριμένη διαδικασία θα συνεχιστεί.
Λάδι για μαγείρεμα
Στο Παλαιό Φάληρο το λάδι που συγκεντρώνεται από τα συνεργεία του δήμου προορίζεται για το μαγείρεμα στο κοινωνικό συσσίτιο.
Οπως αναφέρει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, δημοτικός σύμβουλος με εποπτεία της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Συσσιτίου του δήμου, στο Παλαιό Φάληρο υπάρχουν περίπου 300 ρίζες από τις οποίες μπορεί να παραχθεί λάδι. «Αναλόγως τη χρονιά ο δήμος βγάζει από 300 έως 400 κιλά, ενώ υπάρχουν χρονιές που έχουμε φτάσει και τα 700 κιλά λάδι», εξηγεί.
Παρότι όπως σημειώνει έχουν υπάρξει περιστατικά στο παρελθόν που έχει κληθεί η αστυνομία, καθώς κάποιοι εκτός του δήμου με τα δικά τους συνεργεία επιχείρησαν να κάνουν κατάχρηση των δέντρων, το μάζεμα γίνεται κάθε χρόνο από το συνεργείο του δήμου αλλά και τους ίδιους τους κατοίκους.
Πέρα από τη χρήση του λαδιού στο μαγείρεμα του συσσιτίου του δήμου, στο Παλαιό Φάληρο οργανώνονται δράσεις ώστε οι μαθητές να ζήσουν την εμπειρία της συγκομιδής ελιών.
«Κάθε χρονιά μαθητές από επτά σχολεία του δήμου λαμβάνουν μέρος στη συλλογή της ελιάς, αν και η δράση γίνεται περισσότερο ώστε οι ίδιοι να μάθουν για τα οφέλη και την ιστορία αυτού του αρχαίου δέντρου», εξηγεί ο κ. Μιχαηλίδης.
Στη Γλυφάδα η ελαιοσυλλογή είναι παράδοση
Στη Γλυφάδα η ελαιοσυλλογή δεν είναι δράση, αλλά παράδοση. Κάτοικοι και δήμος μαζεύουν τον καρπό από τα δέντρα τους εδώ και δέκα χρόνια, ενώ μάλιστα όπως εξηγεί ο Σταύρος Γιακουμάκης, αντιδήμαρχος πρασίνου στον Δήμο Γλυφάδας, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον από τους κατοίκους για να φτιάξουν τις δικές τους σπιτικές ελιές.
Σύμφωνα με τον κ. Γιακουμάκη, στη Γλυφάδα υπάρχουν χιλιάδες ρίζες ελιάς, ενώ πέρσι η παραγωγή έφτασε τους δύο τόνους. «Φέτος αν φτάσουμε εξαιτίας και της ανομβρίας τον ένα τόνο θα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι», σχολιάζει στην «Κ».
Ο δήμος ανέκαθεν το λάδι που συγκέντρωνε το διέθετε σε οικογένειες που το είχαν ανάγκη μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου. Εχοντας μαζέψει ήδη φέτος 250 λίτρα, η δημοτική αρχή προτίθεται να τοποθετήσει το λάδι σε δίλιτρα μπουκάλια και να το μοιράσει τον επόμενο μήνα.
Ο αντιδήμαρχος πάντως δεν σκοπεύει να αξιοποιήσει μόνο τα ελαιόδεντρα του δήμου, αλλά και τις… νεραντζιές.
Στόχος είναι να μπολιάσουμε τις νεραντζιές στους δρόμους και να τις κάνουμε λεμονιές, ώστε να μην αγοράζουμε λεμόνια από το εξωτερικό. Ελπίζουμε από τον Απρίλη να το καταφέρουμε. Σταύρος Γιακουμάκης, αντιδήμαρχος πρασίνου στον Δήμο Γλυφάδας
Η συγκομιδή ξεκίνησε στον Αλιμο
Εχοντας πάνω από 300 δέντρα έτοιμα προς συγκομιδή, ο Δήμος Αλίμου βγάζει περίπου δύο τόνους λάδι ετησίως.
Οσο για τον Αλιμο, η τακτική εκεί δεν αλλάζει πολύ από τους γειτονικούς δήμους. Εχοντας πάνω από 300 δέντρα έτοιμα προς συγκομιδή και βγάζοντας περίπου 2 τόνους λάδι, η παραγωγή μπαίνει σε μπουκάλια και μοιράζεται σε οικογένειες μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου.
«Φέτος έχουμε ξεκινήσει εδώ και δέκα μέρες, έχουμε βγάλει τέσσερα μπιτόνια με 25 λίτρα ελαιόλαδο. Επίσης έχουμε δημότες που μαζεύουν ελιές μόνοι τους για δική τους εξυπηρέτηση. Τους πετυχαίνουμε συχνά στον δρόμο και τους χαιρετάμε», εξηγεί ο Γιάννης Αντωνάκης, αντιδήμαρχος περιβάλλοντος και ανακύκλωσης του Δήμου Αλίμου.
Πόσο καθαρό είναι το λάδι του… πεζοδρομίου;
Στην ερώτηση πόσο κατάλληλο προς βρώση είναι το «ελαιόλαδο του πεζοδρομίου», ο Σταύρος Βέμμος, ομότιμος καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της επιστημονικής εταιρείας εγκυκλοπαιδιστών ελαιοκομίας, σημειώνει πως δεν υπάρχει πρόβλημα με την κατανάλωση του καρπού του δέντρου που βρίσκεται στο αστικό περιβάλλον.
Μερικά δέντρα στο αστικό περιβάλλον είναι τόσο καρποφόρα που απορούμε πώς γίνεται να είναι πιο γεμάτα από κάποιο δέντρο που είναι σε ελαιώνα. Κι όμως γίνεται.
Ο ομότιμος καθηγητής εξηγεί πως δεν υπάρχουν έρευνες που να δείχνουν πως οι συγκεντρώσεις ουσιών στο ελαιόλαδο το καθιστούν ακατάλληλο. Ωστόσο δεν είναι κρυφό πως τα ελαιόδεντρα κινδυνεύουν από διάφορους επιμολυντές τόσο στο αστικό περιβάλλον όσο και στους αγρούς. Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής παρουσιάζεται καθησυχαστικός τονίζοντας πως υπάρχει τρόπος ελέγχου όλων των ειδών ελαιολάδων. Οι αρμόδιοι μπορούν να προσκομίσουν στο Γενικό Χημείο του Κράτους δείγμα από τη σοδειά τους και να πάρουν αναλυτικές οδηγίες για την ποιότητα του καρπού τους.
πηγή: kathimerini.gr
Μαζεύοντας ελιές στους δρόμους της Αθήνας - Πόσο καθαρό είναι το λάδι του... πεζοδρομίου
0
15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024, 10:41
Σχόλια Αναγνωστών
0 Προσθήκη σχολίουΔεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.