Όχι καμπανάκι, ολόκληρο κωδωνοστάσιο έκρουσε χθες, την πρώτη μέρα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ που διαξάγεται στη Ρόδο, ο Α' Αντιπρόεδρός της, δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, θέλοντας να επισημάνει τα διαχρονικά κακώς κείμενα, τα οποία δεν είναι και λίγα, στη σχέση Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού με την κεντρική διοίκηση. Παράλληλα ως πολιτικός που δεν υιοθετεί ισοπεδωτική κριτική, αναγνώρισε πως από την σημερινή κυβέρνηση έχουν γίνει και πολλά θετικά βήματα, τα οποία όμως δεν επαρκούν.
Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ένας βαθειά αυτοδιοικητικός άνθρωπος, ο οποίος έχει καταγράψει πολλά χιλιόμετρα στην υπηρεσία της Αυτοδιοίκησης, στην πλήρως τεκμηριωμένη ομιλία του που είχε πολλούς αποδέκτες γενικά και ειδικά, κάλυψε σχεδόν το σύνολο των αυτοδιοικητικών θεμάτων, εξέφρασε πλήρως το κυρίαρχο αίσθημα των δημάρχων της χώρας διεκδικώντας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτά που δικαιούται, λέγοντας που οι δήμαρχοι δεν επαιτούν, ούτε απαιτούν. Αυτό που απαιτούν είναι ο σεβασμός στο έργο τους, που πολλές φορές γίνεται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, συγκυριακές και οικονομικές.
Ο Α' Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ έστειλε προς την κυβέρνηση το μήνυμα πως οι δήμαρχοι της χώρας είναι έτοιμοι να σηκώσουν το βάρος των ευθυνών τους, να ανταποκριθούν στην αποστολή που τους έχουν αναθέσει οι συμπολίτες τους και να πρωταγωνιστήσουν στη δημιουργία μιας ισχυρής, σύγχρονης και αποτελεσματικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η τοποθέτηση του κ. Κωνσταντέλλου, η οποία εξέφραζε τις θέσεις και τις απόψεις της παράταξης που έχει τη μεγάλη πλειοψηφία στην ΚΕΔΕ, εξέφραζε παράλληλα και σχεδόν το σύνολο των αυτοδιοικητικών παρατάξεων της ένωσης, δείχνοντας πως η εκπροσώπηση των δήμων της χώρας μας είναι ενωμένη, ισχυρή και αποφασισμένη να συμβάλει στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, που θα υπακούει στη συνταγματική επιταγή για την πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων.
Τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να μην έχουν οι δήμοι αυξημένο ρόλο σε όσα τους αφορούν και ουσιαστικό λόγο για τη φυσιογνωμία των πόλεών τους. "Δεν θέλουμε άλλες ρυθμίσεις πίσω από κλειστές πόρτες χωρίς συννενόηση, "για το καλό μας", όπως λέει ο λαός" είπε.
"Ζητάμε να γίνουμε ομότιμοι και ισότιμοι συνομιλητές, με τη δύναμη της ενότητάς μας, με τις υπεύθυνες θέσεις μας, τις προτάσεις μας, την ειλικρινή συνεργασία μας με το κεντρικό κράτος και τις περιφερειακές διοικήσεις, μπορούμε να κάνουμε άλματα προς το μέλλον, με μεγάλους κερδισμένους τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών.
Εάν αγνοηθούμε όμως και πάλι, είμαστε εδώ, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ακόμα υψηλότερο φρόνημα να δράσουμε δυναμικά και καταλυτικά, ώστε αυτή τη φορά να εισακουστούμε και η πολυπόθητη αναγέννηση της αυτοδιοίκησης να γίνει πραγματικότητα.
Η παράταξη "Σύγχρονοι, Ισχυροί Δήμοι" θα έχει ισχυρή παρουσία στη διαβούλευση, που με αφορμή το Συνέδριό μας ξεκινά για την επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης με στόχο μια καλύτερη, πιο αποδοτική, πιο αποτελεσματική, πιο γενναία στις αποφάσεις και στις δράσεις της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση" κατέληξε.
Ολόκληρη η ομιλία του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου
Φίλες και Φίλοι, αγαπητοί σύνεδροι,
Η εισήγηση του προέδρου μας Λάζαρου Κυρίζογλου αλλά και στη συνέχεια η τοποθέτηση του υπουργού Θ.Λιβάνιου θέλουμε να πιστεύουμε πως σηματοδοτούν αυτό που αποτελεί και το κεντρικό μας μήνυμα. Δηλαδή την επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης με ισχυρούς δήμους που θα βρίσκονται διαρκώς δίπλα στον πολίτη.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθεσε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο το βασικό και διαχρονικό ζητούμενο από πλευράς Αυτοδιοίκησης. Ο κ. υπουργός στη συνέχεια με τη σειρά του έβαλε πολλά νέα θέματα για τα οποία δεν είχαμε ενημέρωση, δεν γνωρίζαμε το περιεχόμενό τους, ανακοινώθηκαν σήμερα και όπως καταλαβαίνετε χρήζουν πολύ μεγάλης μελέτης, προσοχής ανάλυσης, συνεννόησης τους επόμενους έξι μήνες, όσο θα διαρκέσει η διαδικασία κατάρτισης του νέου κώδικα και της Χάρτας της Αυτοδιοίκησης, πάντα υπό το πρίσμα ότι όπως λέει κι ο λαός, ο δρόμος προς την Κόλαση είναι σπαρμένος με καλές προθέσεις.
Και βέβαια οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις που δεν έχουν εξεταστεί από την ΚΕΔΕ δεν θα πρέπει επ' ουδενί να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα αυτού του συνεδρίου και να αλλάξουμε την ατζέντα μας, η οποία είναι συγκεκριμένη και πρέπει να μιλήσουμε κυρίαρχα γι' αυτήν.
Επίσης αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να γίνει πράξη μία πραγματική μεταρρύθμιση που ευαγγελίζονται πολλές κυβερνήσεις τα τελευταία 15 χρόνια. Το μοντέλο λειτουργίας κράτους και αυτοδιοίκησης πρέπει να ρυθμιστεί.
Μια μεταρρύθμιση όμως που δεν θα είναι απλά ένα αυτοδιοικητικό κακομαθημένο καπρίτσιο αλλά μια πραγματική εθνική ανάγκη. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο που θα υπακούει στη συνταγματική επιταγή για οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των δήμων ώστε να μπορούν αυτοί να ανταποκριθούν στις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις και αρμοδιότητές τους.
Έστω και με καθυστέρηση πέντε ετών η Κυβέρνηση δια του αρμοδίου υπουργού Εσωτερικών ξεκίνησε τη διαδικασία του εθνικού διαλόγου της συνενόησης για τη νέα Χάρτα της Αυτοδιοίκησης.
Η δημιουργία της Επιτροπής και των Υποεπιτροπών θα διαμορφώσουν το περιεχόμενό τους ύστερα από εξαντλητικό διάλογο που θα διεξαχθεί μεταξύ του κεντρικού κράτους και της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού. Είναι το πρώτο σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως αυτό δεν αρκεί από μονο του. Οφείλουμε όλοι το επόμενο διάστημα να επιδείξουμε υπευθυνότητα και μέσα από έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο να καταθέσουμε τις νέες συνεκτικές προτάσεις μας και να κάνουμε ότι είναι δυνατόν να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο.
Χωρίς άσκοπες αντιπαραθέσεις, χωρίς μικροπαραταξιακές και μικροκομματικές σκοπιμότητες αλλά με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών των οποίων η καθημερινότητα, η ποιότητα ζωής , η ασφάλεια ζωής και των περιουσιών τους δεν μπορεί να είναι άλλο όμηροι της αλληλοκάλυψης αρμοδιοτήτων και της μετάθεσης των ευθυνών και της μετρειοκρατίας που δυστυχώς δεν παράγει λύσεις.
Το όραμα της αυτοδιοικητικής παράταξης μας “Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι” για το 2030 περνά μέσα από την αποκέντρωση. Και αυτό που έχουμε δεν είναι αποκέντρωση.
Με ένα νέο σύστημα αναδιοργάνωσης της χώρας που θα στηρίζεται στις αρχές της εγγύτητας , της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας, όπου κάθε θεσμός πρέπει να ξέρει ποιες είναι οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες του και με βάση αυτό το ξεκάθαρο πλαίσιο θα σχεδιάζει, θα εκτελεί και στο τέλος θα λογοδοτεί στους πολίτες.
Γιατί συτό που βλέπουμε ιδίως τον τελευταίο καιρό με τις μεγάλες καταστροφές είναι να κάθονται στο εδώλιο των κατηγορουμένων να κάθονται μόνο αυτοδιοικητικοί α' και β' βαθμού και στελέχη των Δήμων και των υπηρεσιών, και όχι αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις και σχεδιάζουν το κράτος και όλη αυτή τη δομή που πολύ συχνά και εύκολα καταρρέει.
Δεν αρκούν όμως οι ξεκάθαρες αρμοδιότητες. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε και την ικανότητα να τις ασκήσουμε. Δεν είναι αυτοσκοπός οι αρμοδιότητες, αυτοσκοπός είναι η αποτελεσματική υλοποίησή τους.
Αυτό προϋποθέτει ότι το κεντρικό κράτος θα δώσει στους δήμους τους πόρους που απαιτούνται για να ασκήσουν τις υφιστάμενες αλλά και τις νέες αρμοδιότητες.
Πρέπει επιτέλους μαζί με τη νέα Χάρτα της Αυτοδιοίκησης να γίνει και μία νέα αρχή στην οικονομική στήριξη των Δήμων, όχι με παυσίπονα όμως. Οι Δήμοι συνέβαλαν και με το παραπάνω για να ξεπεράσει η χώρα την δημοσιονομική κρίση. Δώσαμε κοινώς. Και δώσαμε πολλά. Ήρθε η ώρα να πάρουμε κι εμείς το δίκαιο μέρισμα που μας αναλογεί από την ανάπτυξη της χώρας, προς όφελος των πόλεων μας και των κατοίκων τους. Δεν μπορεί άλλο οι Δήμοι να παίρνουν από το κράτος λιγότερα απ’ όλους τους άλλους. Δεν είναι πια αποδεκτό να πανηγυρίζουμε πως πιάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και αυξάνεται το κεντρικό έσοδο του κράτους και από την άλλη μέρος, έστω αυτής της αύξησης, να μην φτάνει ποτέ στα ταμεία των Δήμων και τοπικές μας κοινωνίες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτό.
Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι τα τελευταία χρόνια οι δήμοι έλαβαν από το κράτος περισσότερα χρήματα σε σχέση από το παρελθόν. Έχουμε στη διάθεσή μας αρκετά περισσότερα χρήματα που δόθηκαν για έργα στους δήμους μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων όπως ΕΣΠΑ κλπ. και δεν μεμψιμοιρούμε.
Αυξήθηκαν οι ΚΑΠ κατά 10% περίπου τα τελευταία χρόνια και όχι όπως παρελκυστικά αναφέρθηκε από το υπουργό Οικονομικών στην ΠΕΔΑ κατά 36%. Δεν φτάνουν.
Με το νέο σύστημα κατανομής των ΚΑΠ που ως ΚΕΔΕ σχεδιάσαμε, οι περισσότεροι δήμοι είδαν να αυξάνονται τα έσοδά τους και ιδίως οι μικροί ορεινοί, νησιωτικοί δήμοι. Οι δήμοι της περιφέρειας πήραν παραπάνω χρήματα. Οι αστικοί δήμοι όμως δεν πήραν λιγότερα. Αυτά τα χρήματα όμως δεν φτάνουν για να ανταποκριθούμε στα αυξημένα κόστη μας. Στο αυξημένο κόστος κατά 10-12% της μισθοδοσίας του προσωπικού που η κυβέρνηση σωστά νομοθέτησε, πίστωσε στο σύνολο στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς σε όλους τους δήμους, αλλά με τη νέα κατανομή των ΚΑΠ που κατεύθυνε τους πόρους αυτούς και καλά έκανε προς τους ασθενέστερους και πιο αδύναμους δήμους, με τη νέα αυτή ανακατανομή δεν καλύφθηκε το κόστος στους μεγαλύτερους δήμους οι οποίοι έχουν το περισσότερο προσωπικό, άρα και τις μεγαλύτερες δαπάνες για το προσωπικό.
Δεν είναι πια αποδεκτό να μην μπορούμε φέτος να βγάλουμε τη χρονιά και να ερχόμαστε ως επαίτες και να ζητάμε τελευταία στιγμή 450 εκ. ευρώ έκτακτη επιχορήγηση και αυτό που τελικά να μας δίνεται είναι 250 - 300 εκ. ευρώ. Τα υπόλοιπα που θα τα βρούμε. Και φυσικά αυτά που παίρνουμε τώρα, του χρόνου θα πρέπει να τα ξαναζητήσουμε γιατί αυτά δεν ενσωματώνονται μέσα σε μια μόνιμη και συνεκτική χρηματοδότηση.
Θα χαρατσώσουμε τους πολίτες μας για να βγάλουμε αυτή τη χρονιά και τις επόμενες; Ακόμα κι όταν συμβαίνει αυτό, οι κοινωνίες καθοδηγούμενες από τα μίντια χρεώνουν αναλγησία στους δήμους και όχι στο κράτος, που παράγει αυτά τα οικονομικά αδιέξοδα στους δήμους μας.
Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πως από τη μία δεν βγαίνει ο λογαριασμός στο κράτος για να μας δώσει τα επιπλέον χρήματα που ζητούμε που δικαιούμαστε και την ίδια στιγμή ακούμε ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου ότι σχεδιάζει να αποπληρώσει 3-4 χρόνια νωρίτερα από τη συμβατική του υποχρέωση, χρέος προς τους δανειστές ύψους 8 δισ. ευρώ που λήγει το 2028-2029».
Κάποιοι φαίνεται προτιμούν να έχουν ευχαριστημένους τους δανειστές μας αδιαφορώντας για τους δήμους και ειδικότερα τους δημάρχους που αναλαμβάνουν το κόστος να γίνονται δυσάρεστοι στους πολίτες και για καταστάσεις για τις οποίες οι ίδιοι δεν ευθύνονται.
Δεν φταίνε οι δήμοι για την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους των τελευταίων ετών, ή για την εκτίναξη των υλικών για έργα και συντηρήσεις που έχει ρίξει έξω όλους τους προϋπολογισμούς μας και έχει αυξήσει κατακόρυφα το λειτουργικό μας κόστος.
Και μεις το πληρώνουμε αυτό στο τέλος. Εμείς θα πληρώσουμε με αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού το αυξημένο ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ αφού αυτό δεν καλύπτεται από τα 250 εκ. που θα μας δώσουν.
Και το κόστος ύδρευσης θα αυξηθεί σύμφωνα με την ΚΥΑ του προηγούμενου μήνα για τη νέα μέθοδο τιμολόγησης η οποία αυξάνει κατά μέσο όρο 30% το κόστους του νερού.
Δεν χωροθετούν ούτε σχεδιάζουν οι δήμοι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, ούτε είναι δική μας ευθύνη ο κεντρικός σχεδιασμός για την ανακύκλωση, όμως εμείς καλούμαστε να αυξήσουμε τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας αφού δεκάδες είναι οι δήμοι που πήραν ή πρόκειται να πάρουν αποφάσεις για το 2025, μετά από πολλά χρόνια που αυτά είτε έμεναν παγωμένα είτε είχαν μειωθεί. Κι αυτό για να μη δημιουργήσουμε μία νέα γενιά οφειλών.
Αύξηση στα δημοτικά τέλη σε διψήφια ποσοστά μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις για να μην αναγκαστούμε να χρεοκοπήσουμε και να καταρεύσουν οι υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού φορτώνοντας άθελά μας νέα βάρη στα ήδη επιβαρυμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των δήμων μας.
Είναι οξύμωρο να αυξάνοντα τα έσοδα του κράτους στην ενέργεια και από τα αυξημένα αυτά έσοδα να μη μας δίνετε ένα μέρος για να καλύψουμε τα αυξημένα κόστη μας, μονίμως, όχι περιστασιακά.
Αισθανόμαστε πάρα πολλές φορές κι όχι άδικα, από παντού αποκλεισμένοι. Πρέπει λοιπόν, με αρχή το 2025 με μια γενναία, μόνιμη, διαρκή, ενσωματωμένη, συμπεριληπτική αύξηση των ΚΑΠ να αποδοθούν στους ΟΤΑ οι θεσμοθετημένοι πόροι ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος αυτών που λείπουν αδικαιολόγητα από τα ταμεία μας. Απλά, με κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Αδικαιολόγητα δεν μας καταβάλλονται όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό πρέπει να γίνει ως πρώτο βήμα, για μια επανεκκίνηση όσον αφορά στα οικονομικά της αυτοδιοίκησης.
Επανεκκίνηση απαιτείται όσον αφορά και το ανθρώπινο δυναμικό. Χρειαζόμαστε ανθρώπους. Οι δήμοι έχουν αδειάσει μετά σχεδόν 15 χρόνια παγώματος προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και συνταξιοδότησης δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων ή το μεγάλο ανέκδοτο της αυτοδιοίκησης που ακούει στο όνομα κινητικότητα. Που έρχονται οι εργαζόμενοι μετά από διαγωνισμούς και μετά από τρία χρόνια επιστρέφουν με διάφορα τερτίπια στους τόπους τους.
Χρειαζόμαστε περισσότερο, καλύτερα αμοιβόμενο και επιστημονικά καταρτησμένο προσωπικό ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις αρμοδιότητές μας και στις ανάγκες των πολιτών να μην τους εμπαίζουμε να μην τους κοροϊδεύουμε. Ιδίως οι μικροί δήμοι οι οποίοι χωρίς προσωπικό δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τους πόρους από τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Δεν επαιτούμε, δεν απαιτούμε να μας αγαπήσει η κεντρική διοίκηση. Διαχρονικά δυσκολεύεται να αισθανθεί τουλάχιστον ή να εκφράσει αυτή την αγάπη. Όμως αυτό το οποίο απαιτούμε είναι ο σεβασμός της. Και το απαιτούμε.
Μέσα από τη νέα Χάρτα της Αυτοδιοίκησης δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία. Περιμένουμε να αποτυπωθεί η ουσιαστική οικονομική και θεσμική αναβάθμιση της καταστατικής θέσης του αιρετού πολιτικού προσωπικού των ΟΤΑ.
Θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε αυξημένο ρόλο σε όσα μας αφορούν και ουσιαστικό λόγο στη φυσιογνωμία των πόλεων μας.
Δεν θέλουμε άλλες ρυθμίσεις πίσω από κλειστές πόρτες χωρίς συννενόηση, εντός εισαγωγικών, για το καλό μας, όπως λέει ο λαός.
Για να μην αναγκαζόμαστε να προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη για να προστατέψουμε την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας από νομοθετικά εκτρώματα τα οποία το υπουργείο Ενέργειας φέρνει εδώ και χρόνια, όπως ο τελευταίος νέος οικοδομικός κανονισμός, το τέλος ταφής και όλες αυτές οι διατάξεις οριζόντιου τύπου.
Αλλά και να απαντάμε στις απαράδεκτες κατηγορίες οργανωμένων επαγγελματικών συντεχνιών όπου το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να παίρνουν περισσότερες δουλειές. Βλέπε ΤΕΕ.
Δεν είναι αποδεκτό να μην έχουμε λόγο στη διαχείρηση των υδάτων στους δήμους μας και στις περιφέρειές μας Είναι πολύ σωστή η απόφαση της κυβέρνησης να πάρει από το υπερταμείο τις μετοχές της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ και η δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού ότι το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό. Αυτό μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους.
Περιμένουμε το νομοσχέδιο από το ΥΠΕΝ το οποίο πάει κι έρχεται, κάτι προστίθεται, κάτι αφαιρείται, άλλα μας λένε το πρωί άλλα το μεσημέρι, κι άλλα το βράδυ.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας λέμε ότι δεν πρέπει να μας αιφνιδιάσει, λέμε ότι πρέπει να περιέχει αυτά τα οποία έχουμε συννενοηθεί και έχουμε συμφωνήσει για να δούμε κάτι το οποίο θα είναι παραγωγικό και θετικό.
Είναι αδιανόητο, όλες οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ενέργειας τα τελευταία χρόνια στο σύνολό τους να αδιαφορούν για τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης με έναν πάρα πολύ προκλητικό τρόπο. Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, Διαχείριση απορριμμάτων, Συννένωση ΦΟΣΔΑ, Διαχείριση ΔΕΥΑ, Κανονισμός Πυρασφάλειας και τόσα άλλα ακόμα...
Αυτό πρέπει να σταματήσει ή κάποιος πρέπει να το σταματήσει!
Θεωρούμε ότι το 4% που μας διαθέτετε περίπου από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για τον συνολικό προϋπολογισμό των ενταγμένων έργων, δεν είναι απλά μικρό, είναι αόρατο, είναι ασήμαντο σε σχέση με την αναβάθμιση του αναπτυξιακού μας αποτυπώματος.
Και να απαντήσω στον αγαπητό υπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο στην παραίνεσή του νωρίτερα ότι πρέπει να έχουμε μια σχέση με τις Περιφέρειες όχι ιεραρχική, αλλά ομοεπίπεδη, ισότιμη και συνεργατική. Βεβαίως, να το κάνουμε αγαπητέ υπουργέ, αλλά δυστυχώς, το ταμείο δεν το έχουμε εμείς, το ΕΣΠΑ κ. ά. το διαχειρίζονται οι Περιφέρειες.
Ασφαλώς θέτουμε ψηλά στην ατζέντα την ανάγκη να ανταποκριθούμε, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στις μεγαλύτερες προκλήσεις για τις έξυπνες, πράσινες και βιώσιμες, ανθεκτικές πόλεις.
Ενώ στην παράταξή μας ήταν και παραμένει ο ισχυρός και αποφασιστικός ρόλος στη διαχείριση των μεγάλων ζητημάτων όπως η Πολιτική Προστασία, η Ενεργειακή Αυτάρκεια, η Ενίσχυση του Τοπικού Κοινωνικού Κράτους, η Υιοθέτηση αποτελσματικών πολιτικών σε τομείς όπως η Ασφάλεια, η Φτώχεια, η ενεργειακή Φτώχεια, η Μετανάστευση, η Στέγαση, η Υγεία, η Πρόληψη, η Εκπαίδευση και τόσα άλλα, κανείς δεν μας δίνει τη σημασία που εμείς θέλουμε να μας δώσει.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες σύνεδροι,
Έχω πολλά να πω αλλά δεν θα τα πω γιατί ο χρόνος έχει ήδη περάσει και υπάρχουν και άλλες παρατάξεις και συνάδελφοι που πρέπει να μιλήσουν.
Θα πω όμως προσπαθώντας να κλείσω ότι υπάρχουν ζητήματα πολλά που δεν μπορούν πλέον να γίνονται αποδεκτά.
Δεν μπορεί πλέον να γίνεται αποδεκτό ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ένας παρίας και παρακολούθημα της κεντρικής διοίκησης αντί να είναι ετέρος, συνεργάτης και αρωγός.
Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να αποφασίζονται κομβικής σημασίας ζητήματα ερήμην μας πίσω από κλειστές πόρτες.
Δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές διαδικασίες οι οποίες προκύπτουν μέσω των διαδικασιών του επιτελικού κράτους, όπου από τη στιγμή που θα παρουσιαστούν τα σχέδια νόμου στο υπουργικό συμβούλιο στη συνέχεια η οποιαδήποτε τροποποίηση, αλλαγή, στη διαδικασία της διαβούλευσης είναι ουσιαστικά απαγορευτική.
Δεν μπορεί επ' ουδενί οι προσλήψεις πχ. ανταποδοτικού χαρακτήρα που θα έπρεπε να είχαν αποδεσμευθεί εδώ και χρόνια να συνεχίζουν να είναι δέσμιες μιας απόφασης του υπουργείου.
Δεν μπορούμε επ' ουδενί να μιλάμε για το πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ, αυτό το περιβόητο πρόγραμμα, το οποίο ουσιαστικά, το οποίο δεσμεύει τους δήμους και όλες αυτές τις διαδικασίες τις οποίες εμείς ζητούμε να έχουμε ενεργειακό χώρο, να μπορούμε να κάνουμε αυτό που συμβαίνει στη Γερμανία που το 85% χειρίζονται οι δήμοι και οι περιφέρειες και εδώ μόνο το 6%! Γιατί άραγε; Όλο το υπόλοιπο το χειρίζονται άλλοι, οι οποίοι θα έχουν, και θα λαμβάνουν και θα ρυθμίζουν το κόστος της ενέργειας.
Τελειώνοντας για να μη φύγουμε από δω με μία τοποθέτηση που λέει τα πράγματα με το όνομά τους αλλά επ' ουδενί δεν εκπέμπει απαισιοδοξία. Έχουν γίνει σοβαρά πράγματα, μεγάλα βήματα. Απαιτούμε ακόμα μεγαλύτερα. Και είμαι προσωπικά αισιόδοξος όπως είναι όλα τα μέλη και της παράταξής μας και του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, γιατί έχουμε σφυριλατήσει την ενότητά μας.
Η Αυτοδιοίκηση με τις προσπάθειες όλων μας, όπως προκύπτει από την εξαμηνιαία μέτρηση του Παρατηρητηρίου έχει πλέον ανέβει στην εκτίμηση του κόσμου μετά την υπερπροσπάθειά μας να κρατήσουμε τις κοινωνίες όρθιες και στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, και στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης αλλά και στην ενεργειακή κρίση.
Αυτή τη στιγμή η Αυτοδιοίκηση - και αυτό είναι το όπλο μας - βρίσκεται στη συνείδηση του κόσμου άνω του μέσου όρου. Μας θεωρούν θετικούς συμπαραστάτες. Αυτή είναι η μεγάλη μας δύναμη.
Αυτή η δύναμη σήμερα μας κάνει πιο δυνατούς για να βγούμε και να διεκδικήσουμε και να πάμε ακόμα καλύτερα. Οι δήμοι σήμερα είναι πιο δυνατοί και εμείς θα τους κάνουμε ακόμα πιο δυνατούς γιατί και θέλουμε, και ξέρουμε, και μπορούμε. Έχουμε πλέον διασφαλισμένη την κυβερνησιμότητα μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Έχουμε απέναντί μας μια κυβέρνηση που κάνει σοβαρά βήματα όσον αφορά την αύξηση της χρηματοδότησης αλλά απαιτούνται ακόμα περισσότερα.
Έχουμε έναν υπουργό Εσωτερικών που μας ακούει και δείχνει έτοιμος να προχωρήσει σε μια γενναία διοικητική μεταρρύθμιση, γνωρίζει το θέμα.
Πρέπει να σπάσουμε το Γόρδιο Δεσμό της αναποτελεσματικότητας και των αδιεξόδων που δημιουργεί η υφιστάμενη κατάσταση, αγαπητέ υπουργέ.
Έχουμε κάνει άλματα ποιότητας όσον αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων και των υπηρεσιών μας. Τα έχουμε καταφέρει τις περισσότερες φορές μόνοι μας. Έχουμε αποδείξει την αποτελεσματικότητά μας, διαχειριστήκαμε με επιτυχία μεγάλες, πρωτόγνωρες κρίσεις οι οποίες γονάτισαν ακόμα και το ίδιο το κράτος.
Με όλα αυτά τα εχέγγυα, με αυτό το χαρτοφυλάκιο ζητάμε να πάμε μπροστά, ζητάμε να γίνουμε ομότιμοι και ισότιμοι συνομιλητές, με τη δύναμη της ενότητάς μας, με τις υπεύθυνες θέσεις μας, τις προτάσεις μας, την ειλικρινή συνεργασία μας με το κεντρικό κράτος και τις περιφερειακές διοικήσεις, μπορούμε να κάνουμε άλματα προς το μέλλον, με μεγάλους κερδισμένους τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών.
Εάν αγνοηθούμε όμως και πάλι, είμαστε εδώ, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ακόμα υψηλότερο φρόνημα να δράσουμε δυναμικά και καταλυτικά, ώστε αυτή τη φορά να εισακουστούμε και η πολυπόθητη αναγέννηση της αυτοδιοίκησης να γίνει πραγματικότητα.
Η παράταξη "Σύγχρονοι, Ισχυροί Δήμοι" θα έχει ισχυρή παρουσία στη διαβούλευση, που με αφορμή το Συνέδριό μας ξεκινά για την επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης με στόχο μια καλύτερη, πιο αποδοτική, πιο αποτελεσματική, πιο γενναία στις αποφάσεις και στις δράσεις της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σας ευχαριστώ
Συνέδριο ΚΕΔΕ - Γρ. Κωνσταντέλλος: Zητάμε να γίνουμε ομότιμοι και ισότιμοι συνομιλητές με το κεντρικό κράτος
1
7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024, 16:41
Σχόλια Αναγνωστών
1 Προσθήκη σχολίουΣας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.