ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2025, 15:34

ΑΛΙΜΟΣ

Άλιμος: Ρεπορτάζ σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ΒΗΜΑ για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που επιχειρεί τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων στον αιγιαλό

5 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024, 16:37

Τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το ΥΠΕΝ με το οποίο επιχειρείται, όπως καταγγέλεται, η νομιμοποίηση παρανομιών σε δημόσια ακίνητα ή ακίνητα "δημοσίου συμφέροντος", καθώς με ρεπορτάζ τους δύο μεγάλες εφημερίδες αναφέρονται στο επίμαχο νομοσχέδιο και στο κύμα αντιδράσεων που έχει σηκωθεί. 

Συγκεκριμένα οι εφημερίδες ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ΤΟ ΒΗΜΑ παίρνουν τη σκυτάλη από τον δήμαρχο Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη, ο οποίος  έφερε στο φως της δημοσιότητας το επίμαχο νομοσχέδιο που εισήχθη στη Βουλή προς συζήτηση, τονίζοντας σε αναρτήσεις του πως πρόκειται για σκανδαλώδη νομοθετική ρύθμιση που  "νομιμοποιεί" αυθαίρετες κατασκευές μέσα στον αιγιαλό!

Ας δούμε όμως τι αναφέρει το ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ:
 
Δύο «αινιγματικές» ρυθμίσεις για νομιμοποίηση παρανομιών σε δημόσια ακίνητα ή ακίνητα «δημοσίου ενδιαφέροντος» συμπεριέλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος σε σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η πρώτη αφορά τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν σε δημόσια ακίνητα ή ακίνητα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και η δεύτερη, κτίρια εν μέρει νόμιμα και εν μέρει παράνομα, «επάνω στο κύμα». Οι ρυθμίσεις προκάλεσαν την οργή του δημάρχου Αλίμου, που τις συνδέει με μια διαμάχη ετών γύρω από την (υποστηριζόμενη από την ΕΤΑΔ) νομιμοποίηση πολεοδομικών παρανομιών τριών γνωστών παραλιακών επιχειρήσεων, και καυστικά σχόλια από τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, σε σχέση με τη διαφορά μεταξύ λόγων και έργων της κυβέρνησης.

Οι δύο ρυθμίσεις περιλαμβάνονται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορά περιβαλλοντικά, πολεοδομικά και ενεργειακά ζητήματα. Πιο συγκεκριμένα:

• Η πρώτη ρύθμιση (άρθρο 69) αφορά τουριστικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε ακίνητα του Δημοσίου στις περιοχές Ελληνικού, Αλίμου, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρκιζας. Οι εγκαταστάσεις αυτές δεν είναι σύμφωνες με το διάταγμα προστασίας της Αθηναϊκής Ριβιέρας (του 2004), χωρίς να διευκρινίζεται με ποιο τρόπο. Η ρύθμιση προβλέπει ότι οι εγκαταστάσεις αυτές, εφόσον διαθέτουν παλιές διαπιστωτικές πράξεις νομιμότητας από τον ΕΟΤ, μπορούν να διατηρηθούν ως έχουν και να επεκταθούν, χωρίς να διευκρινίζεται ωστόσο αν το μέγεθος του κτιρίου σήμερα οφείλει να είναι το ίδιο με εκείνο της εποχής ΕΟΤ που χτίστηκε (ή μεσολάβησε κάποια… «δημιουργική» οικοδομικά περίοδος).

• Η δεύτερη ρύθμιση (άρθρο 70) επεκτείνει έτι περαιτέρω τη δυνατότητα νομιμοποίησης δημοσίων αυθαιρέτων επάνω σε αιγιαλούς και παραλίες, η οποία δόθηκε με νόμο του 2017 (ν. 4495). Οπως προβλέπει, κτίρια που είναι εν μέρει νόμιμα και εν μέρει παράνομα μπορούν να διατηρηθούν ολόκληρα, εφόσον αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να κατεδαφιστεί μόνο το παράνομο κομμάτι (γιατί θα επηρεαστεί στατικά και το νόμιμο). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι διατυπώσεις της ρύθμισης, η οποία δεν αναφέρεται σε δημόσια ακίνητα, αλλά σε «ακίνητα δημοσίου ενδιαφέροντος», ένας πολύ διασταλτικός στην ερμηνεία του όρος.

Η πρώτη αφορά επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ακίνητα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου και η δεύτερη, κτίρια του Δημοσίου σε αιγιαλούς. Οι ρυθμίσεις προκάλεσαν αντιδράσεις από στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μιλώντας στην Κεντρική Ενωση Δήμων, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σχολίασε με καυστικό τρόπο: «Στη Βουλή συζητείται ακόμα μια ρύθμιση του ΥΠΕΝ, που κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας νομιμοποιεί αυθαίρετα κτίσματα σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Ακούμε ωραία λόγια για την προστασία των πόλεων, όμως νομοθετούν υπονομεύοντας το μέλλον τους».


Ακολούθησε χθες ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, ο οποίος κατηγόρησε το υπουργείο ότι σκοπεύει να νομιμοποιήσει αυθαίρετα στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης. Υπενθύμισε δε ότι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η πολεοδομία του δήμου έχει επιβάλει πρόστιμα 18 εκατ. ευρώ και έχουν κριθεί κατεδαφιστέες από την κτηματική υπηρεσία. «Με τη ρύθμιση εξυπηρετούνται πλήρως οι γνωστοί καταπατητές της παραλίας του Αλίμου αλλά και όσοι έχουν παρανομήσει, εφόσον η ΕΤΑΔ θέλει να τους “διευκολύνει” και να τους “τακτοποιήσει”», λέει στην «Κ».

Ο δήμος βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε διαμάχη με την ΕΤΑΔ γύρω από τρία πολύ γνωστά παραλιακά καταστήματα, που έχουν μεγάλες πολεοδομικές παρανομίες (και την υποστήριξη της ΕΤΑΔ για να τις νομιμοποιήσουν). Αξιοσημείωτο είναι ότι η ΕΤΑΔ πρόσφατα εξουσιοδότησε τον παρανομούντα επιχειρηματία να προχωρήσει αντ’ αυτής στη νομιμοποίηση, την οποία «έκοψε» ο Δήμος Αλίμου.

Αυθαίρετο είναι και εστιατόριο στην παραλία του Δήμου Ελληνικού, επίσης σε έκταση της ΕΤΑΔ.

"Ιδιάζουσα περίπτωση"

 «Η πρόθεσή μας δεν είναι επ’ ουδενί να νομιμοποιήσουμε αυθαίρετες κατασκευές», απαντά στην «Κ» η Ηρώ Χατζηγεωργίου, διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΤΑΔ. «Θέλουμε να ξεκαθαρίσει μια ιδιάζουσα περίπτωση, γύρω από νομίμως υφιστάμενες κατασκευές, για τις οποίες υπάρχει νομικό κενό και διαφορετικές ερμηνείες».

Οσον αφορά την έτερη ρύθμιση, περί νομιμοποίησης εν μέρει παράνομων κτιρίων στον αιγιαλό, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος υπογράμμιζαν χθες στην «Κ» ότι προς αποφυγή παρεξηγήσεων θα διευκρινιστεί ότι η ρύθμιση αφορά κτίρια τουλάχιστον 80% νόμιμα, τα οποία είναι σήμερα κενά (δηλαδή δεν εξυπηρετείται ιδιωτικό ενδιαφέρον).

Το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ

Νέα «συμμαχία» δημάρχων στην Αττική φαίνεται ότι ξεκινά, αυτή τη φορά για τα αυθαίρετα της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Πρόκειται για το δεύτερο κοινό μέτωπο, έπειτα από τη μάχη που δίνουν για τα ύψη των κτιρίων η έκβαση της οποίας κρίνεται αυτό το διάστημα από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τα αυθαίρετα στις παραλίες

Το νέο κοινό σημείο διεκδίκησης είναι οι ελεύθερες από αυθαίρετα παραλίες, με τους δημάρχους Αλίμου και Αθηναίων να καταγγέλλουν μεθοδεύσεις για «τακτοποίηση» πολεοδομικών παρανομιών σε ακίνητα του Δημοσίου. Μάλιστα, ο δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης, ο οποίος είχε ηγηθεί και του …αντάρτικου για τα «μπόνους» δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), πρωτοστατεί και σε αυτόν τον αγώνα μιλώντας για «σκανδαλώδη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) που “νομιμοποιεί” καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (beach bar κλπ.) στον αιγιαλό».

Από την πλευρά του και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας αναφερόμενος στις σχετικές διατάξεις καταγγέλλει την κατά παρέκκλιση κάθε νομοθεσίας, νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Οι ρυθμίσεις που προκάλεσαν τις αντιδράσεις

Τον ξεσηκωμό προκάλεσαν δύο ρυθμίσεις που επιχειρούν νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε αιγιαλό και παραλία και ειδικότερα τα άρθρα 69 και 70 του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή. Το πρώτο, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση διορθώνει ένα σφάλμα στο Προεδρικό Διάταγμα 1/5.3.2004 (Δ’ 254) περί καθορισμού ζωνών προστασίας, χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης στην παραλιακή ζώνη της Αττικής (από το Φαληρικό Όρμο μέχρι την Αγία Μαρίνα Κρωπίας), καθώς στο διάγραμμα κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος του, δηλαδή το 2004, δεν είχαν αποτυπωθεί υφιστάμενες τουριστικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε ακίνητα του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Γι΄ αυτές προβλέπεται ότι μπορούν να διατηρούνται.

Αυθαίρετα Δημοσίου

Όσο για το άρθρο 70 αναφέρεται σε «τακτοποιήσεις» κατασκευών ακινήτων δημόσιου ενδιαφέροντος. Πιο συγκεκριμένα, αφορά ειδικές περιπτώσεις και προβλέπει ότι εάν τμήμα κτιρίου εντός ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 50% και τα διαχειρίζονται η ΕΤΑΔ ή δημόσιες επιχειρήσεις, στις οποίες το Δημόσιο είναι κύριος του συνόλου ή άνω του 51%, καθώς και εντός ακινήτων που βρίσκονται ή θα περιέλθουν στην κυριότητα της ΕΤΑΔ, και βρίσκονται εντός αιγιαλού ή παλιού αιγιαλού.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να ανασταλεί η επιβολή κυρώσεων και να εξαιρεθούν αυθαίρετα από την κατεδάφιση με την καταβολή του παραβόλου που αντιστοιχεί στην επιφάνειά τους και του ενιαίου ειδικού προστίμου. Προϋπόθεση να υφίσταται θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) σχετικά με την τεχνική αδυναμία κατεδάφισής τους, έπειτα από υποβολή σχετικής τεχνικής έκθεσης μηχανικού.

Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση του ΥΠΕΝ, «λαμβάνοντας υπόψη και την ιδιαιτερότητα των ενιαίων κτιρίων με λειτουργική και στατική εξάρτηση, όπου υφίσταται αδυναμία της εν μέρει κατεδάφισης αυτών, εισάγεται ειδική ρύθμιση για τις περιπτώσεις αυτές που αφορούν σε ακίνητα που ανήκουν στην δημόσια περιουσία, η αξιοποίηση των οποίων εξυπηρετεί, μέσω των εσόδων που εξ αυτών δημιουργούνται, σκοπούς δημοσίου συμφέροντος».

Τι υποστηρίζει ο δήμαρχος Αλίμου

Σύμφωνα με την ερμηνεία των προωθούμενων ρυθμίσεων που δίνει ο κ. Κονδύλης, «για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δημιουργείται δυνατότητα υπέρ των ακινήτων της ΕΤΑΔ να τακτοποιούν αυθαίρετες κατασκευές μέσα στον αιγιαλό για μπαρ, καφετέριες και λοιπά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κάτι που μέχρι σήμερα ρητά απαγορευόταν». Όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», στην ακτογραμμή του Αλίμου τουλάχιστον τρία πολύ μεγάλα ακίνητα έχουν, αθροιστικά, πάνω από 3.000 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) αυθαίρετες κατασκευές σε αιγιαλό, παραλία και παλαιό αιγιαλό που είχε επιχειρηθεί να τακτοποιηθούν αλλά, όπως τονίζει, η πολεοδομία του Δήμου Αλίμου τις ακύρωσε.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κονδύλης, η ισχύουσα νομοθεσία εξαιρεί ρητά από την τακτοποίηση καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται σε ακίνητα του Δημοσίου. «Μόνο κατ’ εξαίρεση το επιτρέπει η νομοθεσία για λόγους δημοσίου συμφέροντος», εξηγεί ο δήμαρχος Αλίμου. Και προσθέτει: «Οι συγκεκριμένες αυθαίρετες κατασκευές έχουν ανεγερθεί άναρχα, χωρίς άδεια, από επιχειρήσεις που πέραν της μίσθωσης που είχαν, καταπάτησαν και χώρο δημοσίου ακινήτου. Για παράδειγμα, μίσθωση που ήταν για 700 τετραγωνικά μέτρα, σήμερα οι εγκαταστάσεις έχουν φτάσει τα 2.700 τετραγωνικά μέτρα. Δηλαδή έχουμε επιπλέον 2 στρέμματα αυθαίρετων κατασκευών – τσιμεντοστρώσεις, κτίσματα, στέγαστρα, μπαρ υπαίθρια. Έχουμε ξεκινήσει εδώ και 2, 3 χρόνια μια μεγάλη προσπάθεια να κατεδαφίσουμε και έρχεται μια διάταξη νόμου για να τις διατηρήσει εις το διηνεκές».

Μάλιστα, ο κ. Κονδύλης αναφερόμενος στο ΠΔ 254/2004 επισημαίνει ότι για το συγκεκριμένο τμήμα της παραλίας Αλίμου προσδιορίζει ότι μπορούν να γίνουν δύο αναψυκτήρια έως 300 τετραγωνικά μέτρα έκαστο. «Αν ψηφιστεί ο νόμος θα έχουμε καταστήματα, αναψυκτήρια, εστιατόρια που το ένα θα είναι 2.500 τετραγωνικά και το άλλο 1.400 τετραγωνικά», σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι επιχείρηση είχε νοικιάσει 26 τετραγωνικά μέτρα για καντίνα και έχει επεκταθεί με σταθερές κατασκευές 800 τετραγωνικών στον αιγιαλό για τις οποίες υπάρχει πρωτόκολλο κατεδάφισης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Ο δήμαρχος Αλίμου προειδοποιεί ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη και θα προσβάλει κάθε «τακτοποίηση» αυθαιρεσίας που θα προσπαθήσουν να κάνουν σε αιγιαλό και παραλία του Αλίμου.

Σχόλια Αναγνωστών

5 Προσθήκη σχολίου
Σούρμενα 31.10.24
Έτσι. Άντε να μπαίνουν τα πράγματα στη κανονική τους θέση. Δήμαρχε είσαι ο μόνος που ανέλαβες να αποκαταστήσεις την νομιμότητα στην παραλία, πολεμώντας το "χταπόδι" που έχει απλώσει τα πλοκάμια του όπου του δώσανε χώρο κάποιοι προηγούμενοι. 
Απάντηση
Δημήτρης 31.10.24
Τελικά με όλα αυτά που βλέπω να γίνονται στην παραλία του Αλίμου από συγκεκριμένο καταπατητή επιχειρηματία κάθομαι και σκέφτομαι αν στη χώρα μου λειτουργεί στον βαθμό που θα έπρεπε ο θεσμός της δικαιοσύνης. Καλά κάνει ο κος Κονδύλης που ζητάει να επέμβει το κράτος για να βάλει αυτόν τον κύριο στη θέση του και σωστά τα όσα λέει για αυτό το ζήτημα.
Απάντηση
Γιώργος Θαλάσσης 28.10.24
Ας προσέξουν οι καταπατητές των δημοσίων χώρων που αν και τους χρησιμοποιούν και κονομάνε χρήμα με τα πακέτα, κοιτάνε πως να μη πληρώσουν κιόλας. Για να συμμορφωθούν, μη και βγω από το κόμικ και τους βάλω να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους και μαζευτούν στα νόμιμα μέτρα που τους έχουν δοθεί.
Απάντηση
Καλαμακιώτισσα 28.10.24
Όλοι δίπλα στο δήμαρχό μας και στις προσπάθειςες που κάνει για να φέρει επιτέλους την τάξη και την νομιμότητα στην παραλία μας.
Απάντηση
Ενεργός δημότης 28.10.24
Επιτέλους άρχισαν να ασχολούνται και τα μεγάλα ΜΜΕ με το ζήτημα αυτό και να υποχρεώσουν τους υπουργούς να ξανασκεφτούν το έγκλημα που πάνε να κάνουν σε βάρος των τοπικών κοινωνιών.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.