Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλίμου (Λεωφ. Ιωνίας 96) πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Εικαστικής Έκθεσης με έργα του σπουδαίου ζωγράφου Βαγγέλη Φαεινού και τίτλο «ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΑΕΙΝΟΣ, KOINΩNIKH-AΙΣΘHTIKH EΓPHΓΟPΣH».
Την εκδήλωση προλόγισε η υπεύθυνη του Πολιτιστικού τμήματος του Δήμο Αλίμου Λία Σκλάβου η οποία απευθυνόμενη στον δήμαρχο Ανδρέα Κονδύλη είπε πως αυτός είναι που ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι στον κόσμο της Τέχνης. Είστε πίσω από κάθε έκθεση, ο εμπνευστής και ο καθοδηγητής. Όλο αυτό το μεγάλο έργο που έχει γίνει αυτά τα χρόνια στον Άλιμο θα είναι ταυτόσημο με το όνομά σας" πρόσθεσε η Λία Σκλάβου.

Στη διοργάνωση της έκθεσης πολύτιμη ήταν η συμβολή του Ηλία Φαεινού, γιου του ζωγράφου, ο οποίος υποσχέθηκε πως θα βοηθήσει και στις ξεναγήσεις που θα γίνουν για τους μαθητές των σχολείων.
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης αφού ευχαρίστησε τους περευρισκόμενους για την παρουσία τους στα εγκαίνια και όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της 22ης Εικαστικής Έκθεσης της Δημοτικής Πινακοθήκης Αλίμου, αναφέρθηκε στον καλλιτέχνη, η οικογένεια του οποίου εγκαταστάθηκε το 1922 στο νησί της Μυτιλήνης, πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.
Το ταλέντο του Βαγγέλη Φαεινού φάνηκε από νωρίς και όλοι τον προέτρεπαν να σπουδάσει ζωγραφική πράγμα το οποίο έκανε ερχόμενος στην Αθήνα. Ο πόλεμος τον βρίσκει να αποφοιτά από τη Σχολή Καλών Τεχνών με βραβεία και επαίνους.

Μετά τις σπουδές του ασχολήθηκε με τη διαφήμιση και τις γιγαντοαφίσες του κινηματογράφου.
Το 1952 πήγε στον Καναδά, όπου παρέμεινε επτά χρόνια και ειδικεύτηκε στο κινούμενο σχέδιο.
Το 1959 ταξίδεψε στην Ευρώπη για καλλιτεχνικές μελέτες και το 1960 επέστρεψε στην Αθήνα.
Κινήθηκε διαδοχικά στο πλαίσιο του ρεαλισμού, του ιμπρεσιονισμού και του φωβισμού.
Από το 1960 περίπου δημιούργησε ένα προσωπικό μορφοπλαστικό ιδίωμα, όπου τύποι της μεταφυσικής ζωγραφικής και σουρεαλιστική ατμόσφαιρα συνδυάζονται με ρεαλιστικά στοιχεία και συμβολιστικές τάσεις. Η δημιουργία του αυτή διέπεται από έντονη κριτική διάθεση απέναντι στην αλλοτρίωση του ανθρώπου από τον τεχνολογικό πολιτισμό, κάτι που εκφράζεται και με τις ανθρώπινες μορφές του που αποτελούνται από τούβλα ή μηχανές.

Στα τελευταία έργα του με τα υφάσματα και την πλούσια πτυχολογία τους, η έμφαση δόθηκε στις πλαστικές διατυπώσεις.
Ο ίδιος έλεγε το 1979: Τα τελευταία χρόνια κάτω από τις αντίξοες πιεστικές συνθήκες που προκάλεσε η εξάπλωση της βίας και του μηχανιστικού πολιτισμού, θέλησα και γω να υψώσω, έμμεσα ή άμεσα μία φωνή μαρτυρίας. Γι' αυτό βρήκα διέξοδο σε ένα είδος συμβολικού υπερεαλισμού που άλλοτε βασίζεται σε παραστάσεις διαμελισμένων φανταστικών μηχανών ή ανθρώπων σωμάτων και άλλοτε σε συνθέσεις καρπών".
"Σεμνότητα, ήθος, σοβαρότητα, δεξιοτεχνία, ταλέντο, ανθρωπιστικό όραμα. Αυτά είναι ο Βαγγέλης Φαεινός" είπε ο Ανδρέας Κονδύλης κλείνοντας την αναφορά του στον ζωγράφο.
Ο Βαγγέλης Φαεινός πέθανε το 1985. Παρουσίασε δε το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Καθηγητής και Ιστορικός Τέχνης Μάνος Στεφανίδης.
Στα εγκαίνια παρέστησαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Στέφανος Διαμαντής, οι αντιδήμαρχοι Μακαριγάκης, Σύρμα, Αλβανός και Γκόνη, ο εντεταλμένος σύμβουλος Εθελοντισμού και Αδέσποτων Ζώων Δημήτρης Βρεττός, η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού Μαρία Ξένου, ο Γιάννης Βέργης, η Δέσποινα Κασάπα, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Αριστείδης Θωμόπουλος, οι εικαστικοί Χριστοπούλου, Αντωναρόπουλος, Δεβετζής κ. ά.
Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2024.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Λειτουργία έκθεσης:
Δευτέρα με Κυριακή: 10:00 π.μ. - 14:00 & 18:00 - 20:30




Πηγή φωτογραφιών: Φωνή του Αλίμου
Σχόλια Αναγνωστών
0 Προσθήκη σχολίουΔεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.