ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024, 16:10

ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Νέος φωτισμός στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο

0 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024, 19:50

Ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο λάμπει ακόμα περισσότερο. Το εμβληματικό μνημείο που δεσπόζει στο επιβλητικό ακρωτήριο του Σουνίου, εντυπωσιάζει πλέον και για έναν ακόμα λόγο: Τον νέο φωτισμό του, που αποκαλύφθηκε χθες, σε επίσημη τελετή.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη το απόγευμα της Δευτέρας στη φωταγώγηση, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και καλεσμένων, μεταξύ των οποίων ο Κωνσταντίνος Τασούλας, πρόεδρος της Βουλής, ο Ιάσων Φωτήλας, υφυπουργός Πολιτισμού, η Αντζελα Γκερέκου, πρόεδρος του ΕΟΤ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο ακαδημαϊκός Μανόλης Κορρές, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου κ.ά.

Το έργο που έγινε με χορηγία Ευάγγελου Μυτιληναίου, σχεδίασε η διεθνώς βραβευμένη Επικ.Καθηγήτρια της ΑΣΚΤ του ΑΠΘ, Ελευθερία Ντεκώ.

Η κυρία Ντεκώ έχει σχεδιάσει ακόμα τον φωτισμό της Ακροπόλεως Αθηνών, τον Ακροκόρινθο, τον Ναό του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών, το Μνημείο του Φιλοπάππου, της Ηετιώνειας Πύλης και άλλα μνημεία.

Ο νέος φωτισμός δεν είναι ενεργοβόρος και αντιμετωπίζει τη φωτορύπανση.

Το ακρωτήριο Σούνιο ήταν ένα σημαντικό στρατηγικό σημείο για την αρχαία Αθήνα γιατί επέτρεπε στην πόλη-κράτος να ελέγχει το θαλάσσιο πέρασμα προς το Αιγαίο αλλά και τη χερσόνησο του Λαυρίου, με τα πλούσια ορυχεία αργύρου.

Ιερά υπήρχαν στο ακρωτήριο ήδη από τον 11ο αιώνα π.Χ. Ο σημερινός ναός χτίστηκε μεταξύ 444-440 π.Χ. επί Περικλή.

Αντικατέστησε έναν παλαιότερο ναό, της αρχαϊκής περιόδου πάλι του Ποσειδώνα, που πιθανώς καταστράφηκε από τους Πέρσες το 480 π.Χ. κατά την εισβολή του Ξέρξη του Α’ στην Ελλάδα.

Μετά την ελληνική νίκη επί των Περσών στη μάχη της Σαλαμίνας το 480 π.Χ., οι Αθηναίοι τοποθέτησαν στο Σούνιο μια εχθρική τριήρη ως τρόπαιο αφιερωμένο στον Ποσειδώνα.

Η τοποθεσία του ναού πιθανότατα επιλέχθηκε για να εξυπηρετεί τόσο στρατιωτικούς όσο και οικονομικούς σκοπούς, επιτρέποντας την επιτήρηση της θαλάσσιας κυκλοφορίας και του αθηναϊκού ναυτικού.

Ο ναός του Ποσειδώνα χτίστηκε σε δωρικό ρυθμό με τοπικό μάρμαρο. Έχει διαστάσεις 31 επί 13,5 μέτρα και είχε αρχικά 34 κίονες, εκ των οποίων οι 16 στέκονται μέχρι σήμερα. Μέσα στο ναό βρισκόταν ένα χάλκινο άγαλμα του Ποσειδώνα, τμήματα του οποίου σώζονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Οι ανασκαφές του ναού διεξήχθησαν από τον αρχαιολόγο Βαλέριο Στάη μεταξύ 1897 και 1915. Οι εργασίες αποκατάστασης του ναού συνεχίζονται από το 1875.

Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι έργο του Αναστάσιου Ορλάνδου, από τη δεκαετία του 1950.

Ως θεός της θάλασσας, ο Ποσειδώνας αναγνωριζόταν ως εξαιρετικά σημαντικός από τους θαλασσοπόρους Αθηναίους. Στο ναό είχαν ιδιαίτερη αδυναμία οι οικονομικά ισχυροί Αθηναίοι, όπως προκύπτει από τα πλούσια ανασκαφικά ευρήματα, το μέγεθος και τη μεγάλη αξία των προσφορών.

Σήμερα, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, προσελκύοντας περίπου 200.000 επισκέπτες ετησίως.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.