ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024, 11:22

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H "κόπρος του Αυγείου" στα άδυτα του Κηφισού (φωτ. - video)

1 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024, 10:12

Στην επιχείρηση καθαρισμού του υπόγειου τμήματος του Κηφισού που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Αττική για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, αποκαλύπτεται στην κυριολεξία η "κόπρος του Αυγείου", ενώ ο καθαρισμός των 8,6 χλμ. του κλειστού τμήματος συναντάει πλήθος δυσκολιών, όχι μόνο λόγω της συσσώρευσης φερτών υλικών, σκουπιδιών και μπάζων, αλλά και εξαιτίας της ύπαρξης στάσιμων νερών.

Παράλληλα με τον καθαρισμό του κλειστού τμήματος αποκαλύπτονται και πολλές ζημιές, η επισκευή των οποίων αποτελεί δυσεπίλυτο γρίφο.

Πριν από ένα έτος, μια ομάδα σπηλαιολόγων είχε επισκεφθεί την υπόγεια κοίτη του Κηφισού. Οι εικόνες και οι περιγραφές της κατάστασης έδειξαν ότι υπήρξε ανάγκη για άμεση επέμβαση, τόσο για τον καθαρισμό όσο και για τον έλεγχο της στατικότητας του κλειστού αγωγού (επί του οποίου διέρχεται η λεωφόρος Κηφισού, δηλαδή χιλιάδες αυτοκίνητα σε καθημερινή βάση).

Η Περιφέρεια Αττικής προσέλαβε αρχικά εμπειρογνώμονες και στη συνέχεια κήρυξε το υπόγειο τμήμα σε «κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας».

Την 1η Αυγούστου η Περιφέρεια Αττικής υπέγραψε σύμβαση προϋπολογισμού 1,24 εκατ. ευρώ με τεχνική εταιρεία (ΦΡΑΤΕΚ Α.Ε.) για τον καθαρισμό του κλειστού τμήματος εντός τριών μηνών. Η σύμβαση περιλαμβάνει την απομάκρυνση απορριμμάτων, μπάζων και βλάστησης από την κοίτη, την απομάκρυνση μπάζων και απορριμμάτων από όλο το «κλειστό» τμήμα ώστε να μην εμποδίζουν τη ροή των υδάτων και την καταγραφή των σημείων όπου διαπιστώνονται ζημιές.

Οπως ανακοίνωσε χθες η Περιφέρεια Αττικής, η κατάσταση την οποία συνάντησαν τα συνεργεία ήταν τραγική. «Ο καθαρισμός πραγματοποιείται υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, λόγω απουσίας επαρκούς αερισμού, έλλειψης φωτισμού που καθιστά επιβεβλημένη τη χρήση γεννητριών και προβολέων, χρήσης ειδικού εξοπλισμού μέσων ατομικής προστασίας λόγω ύπαρξης πολύ μεγάλου αριθμού εντόμων και βουρκώδους υποστρώματος, χρήσης ερπυστριοφόρων μηχανημάτων για την πρόσβαση στο εσωτερικό του αγωγού, καθώς και υδραυλικών σφυρών για την κατάτμηση μεγάλων κομματιών σκυροδέματος που έχουν καταπέσει από την οροφή και τα πλαϊνά τοιχώματα», αναφέρει.

«Το κυριότερο πρόβλημα, όμως, αφορά την ύπαρξη νερού εντός του κλειστού τμήματος του αγωγού, σε σημαντικό ύψος. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Αυγούστου, η πρόσβαση, ξεκινώντας από την οδό Αγίας Αννης, στο ύψος της περιοχής του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, ήταν δυνατή μόνο για μήκος περίπου δύο χιλιομέτρων, καθώς το ύψος του νερού έφτανε τα 80 εκατοστά».



Η συσσώρευση φερτών υλικών, απορριμμάτων και μπάζων, σε συνδυασμό με την ύπαρξη στάσιμων νερών, κάνουν τη δουλειά των συνεργείων δύσκολη στην υπόγεια κοίτη του Κηφισού. Η Περιφέρεια Αττικής εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρχει μια μόνιμη εργολαβία καθαρισμού κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

«Τα πλακοσκεπή τμήματα του Κηφισού ποταμού είχαν αφεθεί εδώ και δεκαετίες χωρίς καμιά συντήρηση. Ο καθαρισμός τους είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη άσκηση, καθώς υπάρχουν θέματα ασφαλείας. Κάθε ημέρα πρέπει είμαστε σε επιφυλακή, γιατί σε περίπτωση βροχής οι άνθρωποι και τα μηχανήματα θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί», λέει στην «Κ» ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς. «Οι ποσότητες των σκουπιδιών, των φερτών υλικών που “κατεβάζει” ο Κηφισός και των μπάζων είναι πολύ μεγάλες. Οπως διαπιστώθηκε, σε αρκετά σημεία είχαν σφηνώσει και περιόριζαν τη διατομή, κάτι που σε μια μεγάλη νεροποντή μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο. Τώρα εξετάζουμε μήπως πρέπει να υπάρχει μια μόνιμη εργολαβία καθαρισμού, κάθε χρόνο τέτοια εποχή».

«Τα πλακοσκεπή τμήματα είχαν αφεθεί εδώ και δεκαετίες χωρίς συντήρηση. Είμαστε σε επιφυλακή, γιατί σε περίπτωση βροχής οι άνθρωποι και τα μηχανήματα θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί», λέει ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς.

Το κυριότερο πρόβλημα που καλείται τώρα να επιλύσει η περιφέρεια είναι η εκτίμηση των ζημιών που διαπιστώνονται και η επισκευή τους. «Ζήτησα να οριστεί μια ομάδα με μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων της περιφέρειας και να επισκεφθεί τα σημεία που θα μας υποδείξει ο εργολάβος. Αν χρειαστεί, θα ζητήσουμε και τη βοήθεια ειδικών εμπειρογνωμόνων. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη προκειμένου να εξεταστούν οι πιθανοί τρόποι επισκευής. Είναι μια δύσκολη εξίσωση γιατί δεν είμαστε ακόμη σε θέση να γνωρίζουμε πόσο σοβαρά είναι τα τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν».

Το έργο καθαρισμού της κοίτης του Κηφισού και ειδικότερα τον πλακοσκεπών τμημάτων του, έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.242.987 ευρώ.

Τα σκεπασμένα τμήματα του ποταμού, ξεκινώντας από τον Φαληρικό όρμο μέχρι τις παρυφές των ορεινών όγκων Πεντέλης και Πάρνηθας, περιλαμβάνουν τα παρακάτω τμήματα:

– από τον Φαληρικό όρμο (ανάντι της λεωφόρου Ποσειδώνος) μέχρι το ύψος της οδού Μπιζανίου στο δήμο Μοσχάτου – Ταύρου (μήκους 1,5 χλμ.),

– από οδό Αγίας Άννης στο δήμο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη μέχρι τη συμβολή των οδών Περισσού και Παππά στο δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας (μήκους 7,3 χλμ.),

– από το ύψος της οδού Οδυσσέα Ανδρούτσου μέχρι το ύψος της οδού Λέσβου στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας (μήκους 0,15 χλμ.).

Η εν λόγω επιχείρηση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής για την αναβάθμιση όλων των σημαντικών υδάτινων πόρων και υποδομών του λεκανοπεδίου, με στόχο την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους τους κατοίκους.




















 


Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Νικόλαος Γιαννιός 30.08.24
Βρωμιά - Έλλειμμα παιδείας - Παρακμή - Μπάχαλο παντού: στην πολιτική στην οικονομία, στην κοινωνική συνοχή και στην κοίτη του Κηφισσού. Γιατί δεν μου προκαλεί έκπληξη;
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.