ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 16:43

ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

"Μπλόκο" Δήμου Αθηναίων στην έκδοση αδειών με τα μπόνους του ΝΟΚ

0 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 21:48

Εγκρίθηκε πριν από λίγο ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, πρόταση της αντιδημάρχου Αστικής Αναζωογόνησης και Ανθεκτικότητας του Δήμου Αθηναίων κυρίας Μάρως Ευαγγελίδου, βάσει της οποίας αναστέλλεται για μια διετία η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών, εφόσον γίνεται χρήση των ευεργετικών διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), ως προς τα "μπόνους" στα ύψη και τις επιφάνειας των νέων κτιρίων.

Ανεξάρτητα δηλαδή από την όποια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όσοι επιθυμούν να ανεγείρουν νέες οικοδομές την προσεχή διετία στο κέντρο της Αθήνας, θα πρέπει να το πράττουν χωρίς τα παραπάνω "μπόνους", που δύνανται να προσθέσουν έως και 25% μεγαλύτερης δομήσιμης επιφάνειας καθ’ ύψος.

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της σχετικής εισήγησης, η αναστολή κρίθηκε επιβεβλημένη, εξαιτίας του ότι αυτήν την περίοδο εκπονείται μελέτη για να καθοριστούν νέοι όροι και περιορισμοί δόμησης στο σύνολο του Δήμου, στο πλαίσιο της διαμόρφωση του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) για την Αθήνα. Η εν λόγω μελέτη έχει ξεκινήσει από τον περσινό Σεπτέμβριο και προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025. Εξαιτίας του σημαντικού αυτού χρονικού διαστήματος, κρίθηκε σκόπιμη η λήψη απόφασης αναστολής, ώστε να μην δημιουργηθούν μη αναστρέψιμα τετελεσμένα, σε μια περιοχή της Αττικής, όπου ούτως ή άλλως, τα ελεύθερα οικόπεδα είναι ελάχιστα και θα ήταν εύκολο να καλυφθούν με βάση τον ΝΟΚ.

Η μερική αναστολή επιτρέπει όμως τη δυνατότητα ανέγερσης κτιρίων με βάση προγενέστερες διατάξεις, εξαιρουμένων των περιοχών του Δήμου, που διέπονται από ειδικά διατάγματα προστασίας, όπως π.χ. στην περιοχή πέριξ της Ακρόπολης. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην τεκμηρίωσή της η κυρία Ευαγγελίδου, δεν προτείνεται καθολική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών ώστε να μην ανακοπεί πλήρως η οικοδομική δραστηριότητα και να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας. Όπως επισημαίνεται, η μερική αναστολή μπορεί να λειτουργήσει ως "δίχτυ ασφαλείας" απέναντι σε φαινόμενα επίσπευσης της οικοδόμησης, πριν τη θεσμοθέτηση του ΤΠΣ, προκειμένου να γίνει εκμετάλλευση ευνοϊκών ρυθμίσεων που πολλαπλασιάζουν τα τετραγωνικά.

Με τον τρόπο αυτό, προστίθεται πλέον και ο Δήμος Αθηναίων στη λίστα των δήμων που έχουν ανακόψει την έκδοση νέων αδειών, με βάση τον ΝΟΚ, έως ότου ληφθεί οριστική απόφαση από την ολομέλεια του ΣτΕ. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για τους δήμους Αλίμου και Βάρης, Βούλας-Βουλιαγμένης, Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Παπάγου, Χολαργού και Χαλανδρίου.

πηγή: capital.gr

 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.