ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 17:54

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα εφαρμοστεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας

0 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 16:18

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου προήδρευσε σε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Στο πλαίσιο της συζήτησης εξετάστηκαν εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα. Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Στο Υπουργείο αυτό έχει γίνει μια πολύ σημαντική δουλειά ολόκληρη αυτή την πενταετίαΜια δουλειά η οποία αποτυπώνεται καταρχάς στην εντυπωσιακή μείωση της ανεργίας, στη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας αλλά και στη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος, έχοντας πάντα ως πρώτο στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην ψηφιακή κάρτα, η οποία αποτελεί πράγματι μια πολύ τολμηρή μεταρρύθμιση, η οποία έχει έναν και βασικό σκοπό: να καταγράφεται και κατά συνέπεια να  αμείβεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας… Αποτελεί απαρέγκλιτη δέσμευση της κυβέρνησής μας η ψηφιακή κάρτα εργασίας να εφαρμοστεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Και νομίζω ότι ήδη τα οφέλη ως προς την αποτύπωση της πραγματικής υπερωριακής εργασίας, προς όφελος των εργαζόμενων, είναι ήδη αισθητά.

Για τα ζητήματα του κατώτατου μισθού εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή μας ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Αλλά βέβαια δεν είναι το μόνο ζήτημα αυτό το οποίο αφορά την αγορά εργασίας.

Θέλω να κάνω ειδική μνεία στην ανάγκη να κάνουμε μεγάλες προσπάθειες ώστε να βελτιώσουμε τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, πρωτίστως των γυναικών, των νέων μας, των ατόμων με αναπηρία, αλλά και των συνταξιούχων. Και να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η τολμηρή μεταρρύθμιση της κυβέρνησής μας, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στους συνταξιούχους να εργάζονται χωρίς περικοπή της σύνταξής τους και μόνο με φορολόγηση του πραγματικού χρόνου εργασίας τους, έχει ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ενημερώθηκα ότι 170.000 συμπολίτες μας συνταξιούχοι έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο εργασίας…

Και βέβαια, να επισημάνω και πάλι την πολύ μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στις ενεργητικές πολιτικές εργασίας και στη δουλειά την οποία κάνει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, με πολλά νέα προγράμματα τα οποία βγαίνουν συνέχεια “στον αέρα”, χρηματοδοτούμενα από Ευρωπαϊκούς πόρους, τα οποία νομίζω ότι μας δίνουν πρόσθετα “πολεμοφόδια” για να γεφυρώσουμε αυτή την, θα έλεγα, κατάσταση στην αγορά εργασίας όπου αρχίζουμε να βλέπουμε πια μία σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ της προσφοράς του εργατικού δυναμικού και της ζήτησης εργαζόμενων από την πλευρά των επιχειρήσεων. Και βέβαια, εκεί εντάσσεται και το ζήτημα του εξορθολογισμού του πλαισίου των μετακλήσεων εργαζομένων από το εξωτερικό. Θέλω να το τονίσω, αυτή είναι μία λύση ανάγκης, απαραίτητη όμως για συγκεκριμένους κλάδους, η οποία πρέπει να διεκπεραιώνεται πρώτα και πάνω απ’ όλα με ταχύτητα.

Για τα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης, να τονίσω πόσο σημαντική δουλειά έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση ενός πολύ μεγάλου χρόνιου προβλήματος, που ήταν ο χρόνος απονομής των συντάξεων. Δεν έχει λυθεί πλήρως το ζήτημα, αλλά έχει λυθεί στον μεγαλύτερο βαθμό. Εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία, κα Υπουργέ, στην επικοινωνία του πολίτη με το κράτος, γι’ αυτό και η περαιτέρω ενίσχυση του “1555” νομίζω ότι είναι απολύτως απαραίτητη.

Και βέβαια, μεριμνούμε πάντα για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Όλες οι πολιτικές που έχουν να κάνουν με τα ΚΕ.Π.Α. και την επικοινωνία των ανάπηρων συμπολιτών μας με το κράτος πρέπει να είναι πάντα στην πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου, διότι εκεί δίνουμε πραγματικά διαπιστευτήρια κοινωνικής ευαισθησίας.

Τέλος, θέλω να επαναλάβω ότι όπως πέρυσι έτσι και φέτος θα υπάρχει μία έκτακτη ενίσχυση εκείνων των συνταξιούχων οι οποίοι δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς. Και θέλω να θυμίσω στους συμπολίτες μας ότι αυτή η έκτακτη ενίσχυση προέρχεται από την έκτακτη φορολόγηση των πολύ υψηλών κερδών των ελληνικών διυλιστηρίων για τη χρήση του 2023.

 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.