ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 03:44

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Εγκρίθηκε το επενδυτικό πλάνο της Μαρίνας Φλοίσβου - "Όχι" στο σχέδιο για τη Μαρίνα Γλυφάδας

1 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 12:29

Το "πράσινο φως" έλαβε από το Υπουργείο Τουρισμού το επενδυτικό σχέδιο αναβάθμισης της Μαρίνας Φλοίσβου, ύψους 8,16 εκ. ευρώ.  Περιλαμβάνεται στις εγκριτικές αποφάσεις του Υπουργείου για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων. 

Αντιθέτως δεν εγκρίθηκε μια σειρά άλλων αιτήσεων ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων, ανάμεσά τους και το σχέδιο του Δήμου για τη μαρίνα Γλυφάδας. 

Ειδικότερα όσον αφορά τη Μαρίνα Φλοίσβου της LAMDA Flisvos Marina Α.Ε., στο έργο εντάσσεται μεταξύ άλλων, η κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμός κτιριακών εγκαταστάσεων – εκσυγχρονισμός Πύργου εποπτείας ελλιμενισμού σκαφών – Αναβάθμιση WC κοινοχρήστων εμπορικού, οι κατασκευές διασφάλισης της προσβασιμότητας σε ΑΜΕΑ, η αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού στον βαθμό που εξυπηρετεί τις ανάγκες των δραστηριοτήτων που καθιστούν τον λιμένα είτε αθλητική υποδομή, είτε πολυλειτουργική (π.χ. επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό με μειωμένη κατανάλωση ενέργειας κ.α.), οι επενδύσεις για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου και πρασίνου με φυτεύσεις, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ στο χερσαίο χώρο και σε κτίρια, εγκαταστάσεις ΑΠΕ σε πλωτές εξέδρες στην θάλασσα ζώνης δικαιοδοσίας του λιμένα κ.α..

Ως ημερομηνία λήξης του έργου ορίζεται το τέλος του 2025, ενώ με βάση την απόφαση, ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός αντιστοιχεί σε 8,156 εκατ. ευρώ με ποσοστό ενίσχυσης στο 63,24% (5,16 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη και 2,3 εκατ. ευρώ ιδιωτική).

Απορρίφθηκε η αίτηση για τη Μαρίνα Γλυφάδας 

Στην Αθηναϊκή Ριβιέρα απορρίφθηκε η αίτηση ενίσχυσης του επενδυτικού σχεδίου για την «Αναβάθμιση τουριστικών λιμένων δήμου Γλυφάδας», όπου ως δικαιούχος ήταν ο ίδιος ο δήμος Γλυφάδας.

Στην απόφαση, ως προς τους απορριπτικούς λόγους, αναφέρονται επιμέρους ζητήματα σχετικά με την απόφαση χωροθέτησης και απόφαση ή σύμβαση παραχώρησης (οι λιμένες που ανήκουν στην δικαιοδοσία του δήμου Γλυφάδας δεν διαθέτουν χωροθέτηση σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.2160/93), η άδεια ή έγκριση λειτουργίας του τουριστικού λιμένα, ο ειδικός κανονισμός λειτουργίας, η απόφαση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων εν ισχύ ή αίτηση ανανέωσής της, η υποβολή των οριστικών μελετών στην αρμόδια αδειοδοτική αρχή κ.α..

Αρνητική ήταν και η αντιμετώπιση στο επενδυτικό σχέδιο για την κατασκευή της μαρίνας Ναυπλίου με δικαιούχο τη Νafplio Marina MAE κατόπιν του ελέγχου πληρότητας της αίτησης ενίσχυσης. Ανάμεσα στους λόγους της απόρριψης της αίτησης περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι το επενδυτικό σχέδιο δεν πληροί το κριτήριο της προσβασιμότητας ώστε να μην δημιουργούνται διακρίσεις σε βάρος ευπαθών ομάδων.

Απορριπτική απόφαση έλαβε και η αίτηση του δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Αννας για το επενδυτικό σχέδιο που αφορούσε το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στις Ροβιές για το οποίο, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, δεν τεκμηριώνεται ο πολυλειτουργικός / αθλητικός χαρακτήρας της επένδυσης, ούτε η βιωσιμότητα της επένδυσης (με έναν προϋπολογισμό έργου στα 4,83 εκατ. ευρώ) ή το ποσό της ιδίας συμμετοχής και οι πηγές κάλυψής της, επιπλέον δεν περιλαμβάνονται δαπάνες που αφορούν κατασκευές δισαφάλισης της προσβασιμότητας σε ΑΜΕΑ και ευπαθείς ομάδες κ.ο.κ..

Έλαβαν εγκριτική απόφαση 

Στις αποφάσεις που έλαβαν το «πράσινο φως» περιλαμβάνονται η έγκριση της αίτησης ενίσχυσης του επενδυτικού σχεδίου από πλευράς του Δημοτικού Ταμείου Σκοπέλου για τη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών τουριστικού αγκυροβολίου στη θέση Εληος στο Νέο Κλήμα, με ένα συνολικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό στα 3 εκατ. ευρώ και ποσοστό ενίσχυσης στο 83,68%, και στη Δυτική Ελλάδα εγκρίθηκε το επενδυτικό σχέδιο για την αναβάθμιση του υφιστάμενου τουριστικού λιμένα στην Πρέβεζα, με δικαιούχο την «Κλεοπάτρα Μαρίνα Α.Ε.» και εγκεκριμένο συνολικό προϋπολογισμό 2,82 εκατ. ευρώ και ποσοστό ενίσχυση στο 80%. 

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Νικόλαος Γιαννιός 08.07.24
Υπάρχει απόλυτη ανάγκη δημιουργίας θέσεων σταθμευσεως αυτοκινήτων και έξυπνων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Σε αυτήν την γωνιά του Παλαιού Φαλήρου επικρατεί το παράδοξο και το γενικό μπάχαλο, πρέπει να μπει μια τάξη.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.