ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 16:55

ΑΛΙΜΟΣ

Ο Δήμαρχος Αλίμου απαντά στις δηλώσεις Στασινού για τη μεταφορά των Πολεοδομιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος

0 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 18:44

Με καυστικό τρόπο σχολιάζει τις δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού  στο realestateconference,  ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης .

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΤΕΕ είπε ότι οι Πολεοδομίες που υπάγονται στους δήμους πρέπει να φύγουν και να ενταχθούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος έτσι ώστε οι δήμοι να μην έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης στην έκδοση οικοδομικών αδειών.

Κι αυτό, επειδή πολλοί δήμοι πλέον αντιδρούν στην έκδοση οικοδομικών αδειών που κάνουν σωρευτική χρήση των ειδικών διατάξεων - μπόνους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, προσφεύγοντας με πρώτο τον Δήμο Αλίμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια ως θέμα υψίστης σημασίας για το κοινωνικό σύνολο. 

Όπως είναι γνωστό η σωρευτική χρήση των συγκεκριμένων διατάξεων του ΝΟΚ επιτρέπει την ανέγερση επιπλέον δύο ορόφων σε δήμους που έχουν συγκεκριμένες πολεοδομικές προδιαγραφές όπως ο Δήμος Αλίμου, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. ά.  

Όπως αναφέρει στο σχόλιό του ο Δήμαρχος Αλίμου "από τον πρόεδρο του ΤΕΕ ξεφεύγει μια μικρή... λεπτομέρεια: το Σύνταγμα που με το άρθρο 101 "καθιερώνεται η "Διοικητική Αποκέντρωση" και αρμοδιότητες που έχουν δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορούν να "επιστρέψουν" στο Κράτος!

Ανδρέας Κονδύλης: Τους έπεσε βαρύ...

"Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ζητάει να φύγουν οι Πολεοδομίες από τους Δήμους και να πάνε στο κεντρικό Κράτος.

Φαίνεται, τους έπεσε βαρύ ότι πολλοί Δήμοι κάνουν αγώνα για τη σωστή πολεοδόμηση των περιοχών τους και έχουν βάλει φρένο στις αυθαιρεσίες των "μπόνους" του ΝΟΚ.

Από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ ξεφεύγει όμως μια μικρή... λεπτομέρεια: το Σύνταγμα!

Με το άρθρο 101 του Συντάγματος, καθιερώνεται η "Διοικητική Αποκέντρωση". Σύμφωνα με αυτή, αρμοδιότητες που έχουν δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορούν να "επιστρέψουν" στο Κράτος.

Με άλλα λόγια, δεν επιτρέπεται η "Συγκέντρωση" που ζητάει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ. Κάτι τέτοιο είναι παράνομο και αντισυνταγματικό.

Πως να πάει ο τόπος μας μπροστά, όταν επιστημονικοί φορείς καταθέτουν δημόσια προτάσεις, που παραβιάζουν το Σύνταγμα, αλλά και αφορούν έναν άλλο θεσμό (Τοπική Αυτοδιοίκηση), με τον οποίον δεν έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση ή συζήτηση" καταλήγει ο Δήμαρχος Αλίμου.

Στασινός: Δεν μπορεί ο κάθε δήμαρχος να αποφασίζει μόνος του

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός αναφερόμενος στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, που αφορά την έκδοση οικοδομικών αδειών,  μιλώντας στο realestateconference, που διοργάνωσαν το Capital.gr και η ελληνική έκδοση του Forbes με τίτλο «Real Estate και Ελληνική Οικονομία, νέοι δρόμοι προοπτικές και ευκαιρίες» είπε ότι «σε αυτή τη χώρα, παρά τις προσπάθειες του ΤΕΕ, στην ίδια Πολεοδομία μπορεί κάποιος να βγάζει άδεια και άλλος όχι».

Πρότεινε δε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο «να φύγουν οι Πολεοδομίες από τους Δήμους και να ενταχθούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος» έτσι ώστε, όπως εξήγησε «να υπάρχει ένας κεντρικός φορέας που να τις ρυθμίζει, καθώς δεν μπορεί ο κάθε δήμαρχος να αποφασίζει μόνος του».

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.