ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 03:25

ΒΟΥΛΑ

Ένας δήμαρχος - πιλότος πίσω από την εγκατάσταση Drones επιτήρησης στην Αττική

1 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, 20:02

Ο Δήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος με τον Υπουργό Β. Κικίλια και τον Υφυπουργό Β. Τούρνα

Η φετινή αντιπυρική περίοδος σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων θα είναι ιδιαίτερα “καυτή” καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και η περίοδος ξηρασίας που διανύουμε αποτελούν και τις κύριες αιτίες πυρκαγιών.

Ήδη σύμφωνα με την πυροσβεστική περισσότερες από 1.000 πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί σε όλη την επικράτεια οι οποίες, εκτός από λίγες περιπτώσεις, έχουν αντιμετωπιστεί άμεσα τόσο από την Πυροσβεστική όσο και από τις Πολιτικές Προστασίες και τις εθελοντικές ομάδες των δήμων.

Φέτος, άξιο προσοχής είναι πως στα μέσα αντιμετώπισης των πυρκαγιών υπάρχει ένα ακόμα όπλο. Όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή έχουν έναν ακόμα σύμμαχο. Τα εναέρια μέσα επιτήρησης και ανίχνευσης φωτιάς, τα drones. Στην Αττική προκειμένου να συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών, με προσωπικές ενέργειες του Υπουργού Πολιτικής προστασίας Βασίλη Κικίλια, έχουν εγκατασταθεί 25 κέντρα ελέγχου εναέριας επιτήρησης με Drone σε Δήμους της Αττικής.

Τα κέντρα ελέγχου εγκαταστάθηκαν με Fast Track διαδικασίες καθώς, το κόστος της λειτουργίας τους έχει καλυφθεί από δωρεές εταιρειών, με την καθοδήγηση και τον έλεγχο του Υπουργείου.

Το μοντέλο Πολιτικής Προστασίας του Δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου

Καθοριστικό ρόλο στην εγκατάσταση των 25 κέντρων ελέγχων για τη χρήση των drones έπαιξε.... ένας πιλότος. Ο λόγος φυσικά για τον δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλο που πρώτος εφήρμοσε πριν από δύο χρόνια για πρώτη φορά τη χρήση των drones για την 24ωρη εναέρια επόπτευση του νοτίου Υμηττού και του αστικού και περιαστικού πρασίνου, στα διοικητικά όρια του δήμου του.
Το σύστημα έχει οργανωθεί από τον Δήμαρχο της πόλης ο οποίος εκτός από δήμαρχος είναι και έμπειρος πιλότος αεροσκαφών με πάνω από 35 χρόνια εμπειρίας. Είναι δε το πρώτο που πήρε την επίσημη αδειοδότηση της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας.

Όπως αποδείχθηκε στα δύο χρόνια λειτουργίας του, το σύστημα λειτουργεί άριστα και έχει βοηθήσει τα μέγιστα, τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση πολλών πυρκαγιών στον συγκεκριμένο δήμο.Πριν από ένα μήνα περίπου ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας με τον Υφυπουργό Β. Τουρνά και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Αντιστράτηγο Θεόδωρο Βάγια, επισκέφτηκαν το Κέντρο Διαχείρισης & Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, όπου του έγινε επίδειξη της λειτουργίας του, και κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την αποτελεσματικότητα του.

Ο Βασίλης Κικίλιας κατανόησε πολύ γρήγορα την χρησιμότητα αυτού του συστήματος και αυτό φάνηκε από την άμεση εγκατάσταση των 25 κέντρων ελέγχου στην Αττική, τα οποία λειτουργούν σε 24ωρη βάρδια, αποτελούνται από έναν χειριστή, ένα Drone, και μία οθόνη από την οποία παίρνει εικόνα ο χειριστής. Η λειτουργία τους θα διαρκέσει έως το τέλος της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Αναγνωρίζοντας δε, την αξία του συστήματος εναέριου ελέγχου με drones, σε πρόσφατη τηλεοπτική του παρέμβαση, ο υπουργός ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλο για τη δημιουργία αυτού του συστήματος το οποίο πλέον λειτουργεί σε όλη την Αττική δίνοντας ζωντανή εικόνα στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) της Πολιτικής Προστασίας.Το Ψηφιακό Πλέγμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει ένα από τα πλέον σύγχρονα συστήματα Πολιτικής Προστασίας σε όλη την χώρα.

Από το Κέντρο Διαχείρισης & Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών ο Δήμαρχος με τους επιτελείς του, έχουν την δυνατότητα διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων, έχοντας εικόνα από τα εναέρια drones, τις ψηφιακές κάμερες που βρίσκονται στα οχήματα πολιτικής προστασίας και στις στολές των υπαλλήλων Πολιτικής Προστασίας και τις σταθερές θερμογραφικές κάμερες που είναι τοποθετημένες σε καίρια σημεία του Δήμου.

Παράλληλα το κέντρο ελέγχου γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το κάθε όχημα καθώς και την στάθμη νερού από τις 42 δεξαμενές που βρίσκονται διάσπαρτες στον ορεινό όγκο της πόλης.

Το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας είναι στελεχωμένο με ικανό αριθμό μόνιμου προσωπικού (18 άτομα) ενώ για όλη την αντιπυρική περίοδο απασχολεί συνολικά επιπλέον 55 άτομα προσωπικό ορισμένου χρόνου, τα οποία επιχειρούν παράλληλα με 3 εθελοντικές ομάδες που εδρεύουν στον δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Το προσωπικό επιχειρεί με 18 σύγχρονα οχήματα πυρόσβεσης με τα οποία μπορούν να επέμβουν και να κατασβέσουν την φωτιά μέσα σε λίγα λεπτά.


Το Κέντρο Διαχείρισης & Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών

Επίσης, πλέον των 8 θερμικών και ψηφιακών καμερών που ήδη λειτουργούν, τοποθετείται (εντός του Ιουλίου) σύστημα κατόπτευσης του 93% του εδάφους του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, με εξειδικευμένες, στρατιωτικού τύπου κάμερες ακριβείας, εμβέλειας 6 χλμ, οι οποίες έχουν δυνατότητα ανάλυσης με ειδικό λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, καπνού θερμότητας και φλόγας.

Το σύστημα αυτό σε συνδυασμό με τα Drones, δημιουργούν την απόλυτη ασπίδα έναντι πυρκαγιών και και λοιπών φυσικών καταστροφών.


(Βούλα 15/06/24) Συντονισμός κατάσβεσης πυρκαγιάς μικρής έκτασης από το Κέντρο Διαχείρισης & Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών

“Οι άλλοι Δήμαρχοι”

Όταν πριν από περίπου 3 χρόνια ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ξεκινούσε την εφαρμογή του συστήματος εναέριας επιτήρησης με drones στον δήμο του και το πιστοποιούσε στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) χλευάστηκε από λίγους ευτυχώς, “άκαπνους” συναδέλφους δημάρχους, που μην μπορώντας να κατανοήσουν το συγκεκριμένο σύστημα, το χαρακτήρισαν ως κίνηση εντυπωσιασμού που δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα στην πολιτική προστασία ενός δήμου.

Τρία χρόνια μετά, όχι μόνο το συγκεκριμένο σύστημα εφαρμόζεται ήδη από πολλούς δήμους, αλλά το έχει “υιοθετήσει” και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και το έχει εγκαταστήσει μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου σε 25 δήμους στην επικράτεια.

H Πολιτική Προστασία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θεωρείτε πρότυπο οργάνωσης και εφαρμογής επί του πεδίου, σύγχρονων μεθόδων αντιμετώπισης καταστροφών και αποτελεί πεδίο μελέτης, καλών πρακτικών από κεντρικούς φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

ΥΣ: Καλό θα ήταν οι δήμαρχοι στις περιοχές των οποίων έχει εγκαταστήσει το Υπουργείο συστήματα drones, όταν ποστάρουν σχετικά βιντεάκια στα social media, να λένε την αλήθεια στους δημότες τους, και να μην οικειοποιούνται δουλειά άλλων για λίγα “like” παραπάνω…

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Σχολιαστής 04.07.24
Ο δήμαρχος των 3Β παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες και καινοτομεί σε θέματα όπως αυτό που αναφέρεται, γιατί ο άνθρωπος αυτός είναι εκτός από καταρτησμένος και σύγχρονος σε πάρα πολλά πράγματα.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.