ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 17:23

ΑΛΙΜΟΣ

Παγίδες για το επιβλαβές έντομο spodoptera frugiperda τοποθέτησε ο Δήμος Αλίμου

0 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, 21:13

Η Δ/νση Περιβάλλοντος του τμήματος Πρασίνου του Δήμου Αλίμου ενημερώνει ότι:

Σύμφωνα με το Αρ. πρωτ: 350333/15-03-2024 & το Αρ. πρωτ:.: 712833/12-06-2024 πρόσφατο έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής της Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών του τμήματος ποιοτικού & φυτοϋγειονομικού ελέγχου, διαπιστώθηκε η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda στην επικράτεια της χώρας μας και συγκεκριμένα στην περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, Ηρακλείου, Λακωνίας, Ευβοίας και Λέσβου όπου και φαίνεται οι κλιματολογικές συνθήκες της Μεσογείου θεωρούνται κατάλληλες για την εγκατάσταση του παραπάνω οργανισμού.

Πρόκειται για ένα παμφάγο έντομο (κάμπια) το οποίο τρέφεται με το φύλλωμα ή τον καρπό των φυτών προκαλώντας πολύ σημαντικές ζημιές στην γεωργία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επισημαίνεται ότι έχει καταγραφεί σε περισσότερα από 350 είδη φυτών ξενιστών, εστιάζοντας σε αγρωστώδη (σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι, κριθάρι), αλλα και βαμβάκι, κράμβη, κολοκυνθοειδή, φιστικιές, μηδική, φασόλια, κρεμμύδια, τομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές καθώς και καλλωπιστικά φυτά, όπως χρυσάνθεμα, γαρύφαλλα κ.α.

Για την πρόληψη της εισαγωγής , της εγκατάστασης και της διασποράς του εντόμου στο έδαφος της Ένωσης , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει ειδικά μέτρα, σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2023/1134.

Συνεπώς ενημερώνουμε ότι στα πλαίσια των επισκοπήσεων του 2024, σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο η Υπηρεσία της Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών του τμήματος ποιοτικού & φυτοϋγειονομικού ελέγχου, τοποθέτησε παγίδες σε νεραντζιές και ξενιστές των εντόμων αυτών στην οδό Λυσικράτους 58, Λυσικράτους 49, στη Χειμάρρας 5.

Παραθέτουμε παρακάτω εικόνες του εντόμου spodoptera frugiperda.


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.