ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 03:00

ΑΛΙΜΟΣ

Καθηγητές αρχιτεκτονικής με σκληρούς χαρακτηρισμούς στον αγώνα κατά των πανύψηλων κτιρίων του Ν.Ο.Κ.

2 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, 12:38

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κτίσμα της φωτογραφίας.

Δεκαέξι (16) Καθηγητές και Ομότιμοι Καθηγητές, κυρίως της Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) διαμαρτύρονται και υποστηρίζουν την προσπάθεια που κάνουν κάποιοι πρωτοπόροι Δήμοι -μεταξύ αυτών κι ο Άλιμος -, για να προστατευτούν οι πόλεις από την καταχρηστική δόμηση και τα απαράδεκτα ψηλά κτήρια, που προκύπτουν μέσα από την (κατά)χρηση διατάξεων του ΝΟΚ (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός).

Υπενθυμίζεται ότι μετά από πρωτοβουλίες κατοίκων και Δημοτικών αρχών διά της δικαστικής οδού, έχουν ήδη εκδοθεί τρεις Αποφάσεις από τμήματα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που κάνουν λόγο για αντισυνταγματικότητα των σχετικών διατάξεων, με τις οποίες ορισμένοι εργολάβοι-κατασκευαστές δομούν και καταστρέφουν το περιβάλλον, φυσικό και οικιστικό, ενώ αναμένεται πλέον να αποφανθεί και η Ολομέλεια του ΣτΕ.

Στην επιστολή τους, με τον σκληρό τίτλο «Μπετοσυμμορία», οι διακεκριμένοι επιστήμονες αναφέρουν τα εξής:

Μπετοσυμμορία

Το βιοτικό επίπεδο και η προστασία του περιβάλλοντος είναι νομικό κεκτημένο, αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα και Συνταγματική επιταγή. Οι Δήμαρχοι και οι τοπικές αρχές είναι οι κατεξοχήν γνώστες των αναγκών των πολιτών τους για ποιότητα ζωής, μέσα σε πόλεις ανθρώπινες, με βιώσιμη ανάπτυξη, σύμφωνα με τα όσα αναγνωρίζει ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και η επιστήμη.

Με αυτήν τη λογική, όλοι εμείς που συντάξαμε και συνυπογράφουμε αυτό το κείμενο, στηρίζουμε τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες των Δημάρχων για πόλεις με δόμηση που υπακούει σε όρια και κανόνες και είμαστε αντίθετοι στη λογική της κάθε «μπετοσυμμορίας», που αδίστακτα υποβαθμίζει πόλεις και ζωές στον βωμό του πρόσκαιρου κέρδους.

Γιατί η ποιότητα ζωής και το μέλλον των παιδιών μας είναι υπόθεση όλων μας.

Ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (Ν.Ο.Κ.), με την πρόφαση μίας «πράσινης ταράτσας», επιτρέπει οι νέες οικοδομές να κάνουν υπερβάσεις στο ύψος, οδηγώντας στην ανέγερση κτιρίων «τεράτων». Παραβλέπει ολοσχερώς ότι η κάθε γειτονιά, η κάθε πόλη, η κάθε συνοικία, χτίζεται και αναπτύσσεται πάνω σε συγκεκριμένα σχέδια πόλεως, που προβλέπουν τη ρυμοτομία τους, τους κοινόχρηστους χώρους τους, το οδικό τους δίκτυο, τις πλατείες τους, τα σχολεία τους, τους χώρους άθλησης, τις παιδικές χαρές και πολλά ακόμα. Όλα αυτά καταστρατηγούνται, όταν στην ίδια γειτονιά συσσωρεύεται, εν μία νυκτί, διπλάσιος όγκος τσιμέντου και διπλάσιος αριθμός κατοίκων.

Τα δήθεν «περιβαλλοντικά μπόνους» είναι η πρόφαση της νέας «μπετοσυμμορίας», προκειμένου να τσιμεντώσει κάθε σπιθαμή των γειτονιών μας. Ως άνθρωποι που μεγαλώσαμε σε γειτονιές, παίξαμε σε πλατείες και έχουμε γνώση των δημόσιων χώρων υποβάλουμε τα αυτονόητα ερωτήματα :

– Γιατί θα πρέπει ένας κατασκευαστής, για να κάνει έναν δήθεν «ταρατσόκηπο», να σηκώσει άλλους δύο ή τρεις ορόφους, φτάνοντας τα είκοσι δύο μέτρα, αντί των δεκατεσσάρων;

– Γιατί πρέπει τα σχέδια πόλεως να γίνουν «σουρωτήρι», στον βωμό του κατασκευαστικού υπερκέρδους;

– Τί όφελος θα έχει μία γειτονιά από την ανέγερση μίας πολυκατοικίας οκτώ ορόφων, αντί των τεσσάρων;

– Τι όφελος θα έχει το περιβάλλον από τη συσσώρευση διπλάσιου πληθυσμού κατοίκων στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο;

– Τι περιβαλλοντικό όφελος υπάρχει, από τις δεκάδες τόνους περισσότερου τσιμέντου, που θα πέσει σε αυτήν;

– Τι όφελος θα έχει ένα παιδί, όταν θα ζει σε μία γειτονιά, που το απέναντι κτίριο θα του κρύβει κυριολεκτικά τον ήλιο και τον ουρανό;

Πρόσφατα, ένα τέτοιο κτίριο της «μπετοσυμμορίας», κόντεψε να μας κρύψει την Ακρόπολη. Ας μην επιτρέψουμε σε εκατοντάδες άλλα, παρόμοια, να μας κρύψουν τώρα τον ήλιο.

Ας τεθεί σήμερα ένας νομοθετικός φραγμός στην ανεξέλεγκτη τσιμεντοποίηση. Και ας το κάνουμε τώρα, και όχι μετά από την επόμενη πλημμύρα, φωτιά, ή σεισμό, που θα πλήξει τις πόλεις-τέρατα της μπετοσυμμορίας…

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ομότιμος καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Ελένη Μαΐστρου, ομότιμη καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Σταύρος Σταυρίδης, καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Τάσης Παπαϊωάννου, ομότιμος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Σταύρος Γυφτόπουλος, καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Βαλεντίνη Καρβουντζή, αναπληρώτρια καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Πέννυ Κουτρολίκου, καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Γιώργος Αγγελής, αναπληρωτής καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Λεωνίδας Κουτσουμπός, επίκουρος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Ματθαίος Παπαβασιλείου, αναπληρωτής καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Σωτήρης Σόρογκας, ομότιμος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Βάσω Κυριάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Παρασκευάς Χατζηδιάκος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Μαρία Μαντουβάλου, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ
Νίκος Μπελαβίλας, Καθηγητής ΕΜΠ
Γιάννης Πολύζος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, gpolyzos@arch.ntua.gr

Σχόλια Αναγνωστών

2 Προσθήκη σχολίου
Γιώργος 29.06.24
Εμένα στον Άλιμο στο Καλαμάκι (σε αρκετά κεντρικό σημείο κοντά στην αγορά της Θουκυδίδου) μου έχουν κάνει σκίαση από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου δύο πολυκατοικίες. Πριν το 2010 τουλάχιστον και πριν το 1999 οι ακτίνες του ήλιου έμπαιναν μέσα στα δωμάτια και τα υπνοδωμάτια. Την ημέρα δεν ανάβαμε ποτέ τα φώτα, ούτε καν στο ισόγειο. Τώρα το δικό μου κτίριο, που είναι πιο χαμηλό, το χειμώνα δεν έχει καθόλου παθητική θέρμανση... επικρατεί λιγότερος φυσικός φωτισμός... ενώ τις ηλιόλουστες ημέρες όλου του έτους,σπανίζει το ζεστό νερό αφού μου κάνουν σκίαση και στον ηλιακό...¯⁠\⁠_⁠(⁠ツ⁠)⁠_⁠/⁠¯Να σκεφτούμε και το άλλο... πολύ πριν το 1980... από το δώμα (2ος όροφος) μπορούσαμε να δούμε και τον Υμηττό... Τώρα βλέπουμε μόνο μπαλκόνια...¯⁠\⁠_⁠(⁠ツ⁠)⁠_⁠/⁠¯Ελπίζω ότι με καταλαβαίνετε.Αλλά από ότι βλέπω... παρά τις προσπάθειες που γίνονται... η τσιμεντοποίηση προχωρά κανονικά...
Απάντηση
Νικόλαος Γιαννιός 14.06.24
Σαν παλιός Μηχανικός σας προκαλώ να ξαναδιαβάσετε τον Γ.Ο.Κ του 1954. Οι όροφοι ανάλογα με το πλάτος του δρόμου εκτίζοντο σε εσοχή ώστε να μην κρύβει κανείς τον ήλιο στους άλλους. Τώρα κάποιοι ανίδεοι πολιτικοί μας θέλουν ανήλιαγους. Η παρακμή δεν έχει όριο
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.