ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024, 15:06

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από ψηλά, καιρός να τον δουν και από χαμηλά

0 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, 19:35

Μήνυμα προς τους υπουργούς να σηκώσουν μανίκια και να προχωρήσουν άμεσα τις μεταρρυθμίσεις έστειλε ο πρωθυπουργός την Τρίτη (11/06), στην πρώτη του συνέντευξη μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, στον Alpha. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες εκλογές, ενώ επισήμανε πως το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής θα γίνει με το παρούσα κυβερνητική σύνθεση, αποκλείοντας, προς το παρόν, έναν ανασχηματισμό.

«Είμαι προβληματισμένος και μαζί ανακουφισμένος, έλαβα το μήνυμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε διορθωτικές κινήσεις στην κυβερνητική πολιτική. Παράλληλα, τόνισε πως οι πολίτες αποδοκίμασαν την αντιπολίτευση των λεφτόδεντρων και αυτό, όπως είπε, συνιστά ένδειξη ωρίμανσης της κοινωνίας απέναντι στις εύκολες λύσεις.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα για την κυβέρνηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Άλλο να προβλέπεις τι θα γίνει και άλλο να βλέπεις το αποτέλεσμα. Δεν θα πατήσουμε φρένο, θα πατήσουμε γκάζι, θα συνεχίσουμε. Όπως σας είπα, δεν με ενδιαφέρει να είμαι ένας πρωθυπουργός ο οποίος στο τέλος της τετραετίας θα έχει κάνει απλή διαχείριση. Έχω, νομίζω, πάρει μια άλλη εντολή. [...] Εγώ ανέβασα τον πήχη των προσδοκιών ο ίδιος και όταν για οποιονδήποτε λόγο περνάω από κάτω -δεν νομίζω ότι περνάω συνέχεια, νομίζω ότι έχω κάνει πολλά πράγματα για τη χώρα-, αλλά οφείλω να ανασκουμπωθώ και να δω τι μπορώ να κάνω για να περάσω από πάνω από τον πήχη των προσδοκιών».

Όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «το 41% δεν υπάρχει πια σήμερα. Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να με κατηγορήσει για αλαζονική συμπεριφορά. Αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά, είναι ώρα να τον δουν από πιο χαμηλά. Έχω πει ότι αξιολογώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά».

Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε: «Έβλεπα τα προβλήματα και πριν από την κάλπη. Πιστεύω ότι έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε και αυτό ταυτόχρονα με κάνει να είμαι και προβληματισμένος αλλά και ανακουφισμένος. Πιστεύω στη σοφία του ελληνικού λαού και αν ήθελε να μας στείλει ένα μήνυμα και πιστεύω ότι έκανε καλά και μας το έστειλε τώρα. Έχουμε ακόμα 3 χρόνια και μπορώ να προβώ σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις και να δείξω στους πολίτες ότι λάβαμε το μήνυμα».

Σημείωσε, εξάλλου, πως «αρκετοί πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν το 2023 δεν μας ψήφισαν, αλλά δεν πήγανε αλλού. Είπαν με τον τρόπο τους "σας εμπιστευόμαστε". Θα αποδείξω με τον τρόπο μου ότι έλαβα το μήνυμα».

Για την αποχή

Σε ό,τι αφορά τα πρωτοφανή ποσοστά αποχής που καταγράφηκαν στις ευρωεκλογές, ο Κυρ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Αντιλαμβάνομαι γιατί κάποιοι πολίτες επέλεξαν μέσω της φωνής ή της σιωπής τους να μας στείλουν αυτό το μήνυμα, αλλά πρέπει να τονίσω ταυτόχρονα ότι αποδοκιμάστηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση και ειδικά εκείνη των λεφτόδεντρων, κι αυτό είναι ένδειξη ωριμότητας της κοινωνίας, ότι αποκήρυξε τις εύκολες λύσεις. Ξεράθηκαν τα λεφτόδεντρα και ελπίζω να μην προσπαθήσουν να τα φυτέψουν πάλι γιατί δεν προσφέρεται το έδαφος της πατρίδα μας».

Για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Β. Ελλάδα

Σίγουρα υπάρχει μια πιο συμπυκνωμένη δύναμη δεξιότερων κομμάτων στη Β. Ελλάδα. Έχω δώσει μεγάλη έμφαση στη Β Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη. Θα περάσουμε από το στάδιο της επιφυλακτικότητας […] Ο τελικός απολογισμός θα γίνει σε 4 χρόνια, Οι προσδοκίες μιας τετραετίας συμπιέστηκαν σε ένα χρόνο. Δεν μπορώ να κάνω το flyover μέσα σε ένα χρόνο…

Για την προεκλογική περίοδο

Όλοι τρέξαμε, εγώ έτρεξα πάρα πολύ, Μπορούσαμε περίστερο. Απεδείχθη ότι δεν μπορέσαμε να κινητοποιήσουμε δικό μας κόσμο. Δεν έχω μάθει να αντιμετωπίζω τις εκλογές με αλαζονεία. Έτρεξα σε όλη την Ελλάδα, χρέος μου είναι, ίδρωσα τη φανέλα. Είχαμε όμως να αντιμετωπίσουμε κάτι μεγαλύτερο.

Για την ακρίβεια: «Όχι σε κινήσεις πανικού»

Ερωτηθείς για το πώς επηρέασε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών το ζήτημα της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Τα πήγαμε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι άλλες κυβερνήσεις: Δείτε τι συμβαίνει σε Γαλλία και Γερμανία. Επιμένω ότι είναι λάθος να πάμε σε κινήσεις πανικού».

Και πρόσθεσε: «Οι πολίτες ζητούν περισσότερα και γρηγορότερα: Αυτό σημαίνει περισσότερες παρεμβάσεις στην αγορά […] φυσικά ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στο εισόδημα. Αυτές οι εκλογές μας βρήκαν στο δυσκολότερο σημείο. Αρχίζουμε να βλέπουμε μια αποκλιμάκωση των τιμών στο σουπερμάρκετ. Μας είπαν ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα».

Για τις αλλαγές σε επίπεδο κυβερνητικής πολιτικής

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως «αλλαγή στον κεντρικό πυλώνα της πολιτικής μας δεν θα υπάρξει», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «θα έχουμε μόνον επιμέρους διορθώσεις».

Ο ίδιος δήλωσε, εξάλλου, ότι «τα προβλήματα δεν έχουν ιδεολογική ταμπέλα».

«Θα πω ότι σε κάθε κυβερνητική αλλαγή υπάρχουν δυο επιλογές : Ή να αλλάξει κάποιος αρμοδιότητες ή θέση, ή να επιτελέσει κάποιος τα καθήκοντά του ως μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας, και αυτό δεν είναι τιμωρία. Δεν μπορούν όλοι οι βουλευτές να γίνουν υπουργοί», σημείωσε, συμπληρώνοντας:

«Αν συγκρίνετε την αρχική κυβέρνηση με τη σημερινή, θα δείτε αρκετές αλλαγές, θα δείτε καινούργια στελέχη τα οποία εξελίχθηκαν. Το ανθρώπινο δυναμικό είναι συγκεκριμένο. Υπάρχει πάντα μία ισορροπία, την οποία πρέπει να σεβόμαστε, μεταξύ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των εκλεγμένων αντιπροσώπων και αυτών -που είναι λιγότεροι εκ των πραγμάτων- των εξωκοινοβουλευτικών στελεχών.

Έχουμε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία. Άρα, η πλειοψηφία του Υπουργικού Συμβουλίου είναι άνθρωποι οι οποίοι προέρχονται από τη Βουλή. Αυτή είναι η πραγματικότητα μας.

Από την άλλη, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέγουμε και ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι βουλευτές. Έχω προσπαθήσει να σεβαστώ αυτή την ισορροπία, έτσι ώστε να μπορώ να συνδυάζω πολιτικά με τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά. Από εκεί και πέρα, ο χρόνος θα δείξει».

«Για να μιλήσω πιο φιλοσοφικά, αυτό που πρέπει να ζυγίσει κάποιος: αν είναι απαραίτητη μια αλλαγή προσώπου, δηλαδή αν θα έχει μεγαλύτερο όφελος τελικά από το κόστος. Αυτό είναι το ζύγι και, θα το τονίσω, είναι ζύγι για εμένα αμιγώς επιχειρησιακό. Νομίζω έχω αποδείξει ότι δεν κάνω τέτοιες κινήσεις με πολιτικά χαρακτηριστικά, «πρέπει ένας από δω, ένας από κει, κάποιος να εκπροσωπεί τη μια περιοχή ή την άλλη». Προσπαθώ να διαλέγω ανθρώπους που είναι κατάλληλοι , δεν το ξέρουμε ποτέ, αυτό φαίνεται στην πορεία- που πιστεύω ότι έχουν τις προϋποθέσεις να κάνουν καλά τη δουλειά τους».

Για το νόμο σχετικά με τα ομόφυλα ζευγάρια

«Σίγουρα η Νέα Δημοκρατία υπέστη ζημιά πολιτική από αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε, ωστόσο: «Ξέρετε, είμαι ένας άνθρωπος βαθιά συμπεριληπτικός. Πιστεύω πολύ στα ανθρώπινα δικαιώματα και πιστεύω στην ισότητα. Το πιστεύω βαθιά. Αυτός ήταν και ο λόγος που εισηγήθηκα αυτή την πρωτοβουλία.

Από την άλλη, καταλαβαίνω ότι ίσως είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από αυτό το οποίο άντεχε το κόμμα μας».

Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση «βιάστηκε» να κάνει τέτοια παρέμβαση απάντησε: «Όχι βιαστήκαμε, ήμασταν ένα βήμα πιο μπροστά. Δεν βιαστήκαμε. Γιατί; Να το έκανα μετά τις εκλογές για να κοροϊδέψω τους πολίτες, να μην εισπράξω πολιτικό κόστος; Αυτό κι αν θα ήταν ανέντιμο. Νομίζω το άλλο το οποίο έγινε με το θέμα της ισότητας στον πολιτικό γάμο, κ. Σρόιτερ, αν αναλογιστείτε την εποχή του δημόσιου διαλόγου, είναι ότι για ένα θέμα το οποίο τελικά, εν τοις πράγμασι, αφορούσε πολύ λίγους συμπολίτες μας, συζητούσαμε επί έναν μήνα ωσάν να μην υπήρχε τίποτα άλλο στην ειδησεογραφία. Και αυτό ενόχλησε κάποιους συμπολίτες μας.

Δεν το επιδιώξαμε εμείς, αλλά καταλαβαίνω γιατί ένα τέτοιο ζήτημα θα προκαλέσει το ενδιαφέρον -και δεν είναι μομφή αυτό για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Νομίζω ότι αν τα βάλετε αυτά τα δύο μαζί, σίγουρα κάναμε κάτι το οποίο, όπως είπα, πιστεύω ότι είναι το σωστό και το δίκαιο. Αλλά δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι στεναχωρήσαμε παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, κάποιοι οι οποίοι επέλεξαν σε αυτή την κάλπη, επειδή είναι και κοντά, να εκφράσουν ενδεχομένως τη διαμαρτυρία τους».

Σε ερώτηση για ενδεχόμενες αλλαγές ό,τι αφορά το σύμφωνο συμβίωσης, ειδικά για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είπε:

«Δεν θα έχουμε καμία αλλαγή. Άμα με ρωτάτε αν θα το πάρουμε πίσω, προφανώς και η απάντηση είναι «όχι». Δεν το συζητάμε αυτό. Αλλά, επειδή είχαν ανοίξει και πολλές συζητήσεις για άλλα ζητήματα, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία άλλη, όπως έχω δεσμευτεί, αλλαγή στο οικογενειακό δίκαιο».

Για ενδεχόμενο ζήτημα τεκνοθεσίας, τόνισε: «Κανένα απολύτως. Είναι κάτι το οποίο το ξεκαθάρισα και από την πρώτη στιγμή. Κάναμε κάτι το οποίο υπήρχε στο πρόγραμμα και στη στρατηγική μας. Επαναλαμβάνω το σκεπτικό μου. Ενδεχομένως και εγώ να μην μπόρεσα να το επικοινωνήσω με τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε. Είναι σίγουρο, όμως, ότι για ένα παραδοσιακό κομμάτι των ψηφοφόρων μας, αυτό είναι κάτι που τους στεναχώρησε, ενδεχομένως περισσότερο από ό,τι το είχαμε εκτιμήσει»

Για την επόμενη ημέρα σε εθνικό επίπεδο

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «θα εστιαστούμε ακόμα πιο αποτελεσματικά στην ακρίβεια και στον τρόπο λειτουργίας συγκεκριμένων αγορών, τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, όπου μπορεί να υπάρχουν στρεβλώσεις».

Για τη στέγη, είπε ότι «θα δούμε πιο αποτελεσματικά το θέμα της στέγης, όπως να έχουμε ένα ακόμα σημαντικό ποσό για να τρέξουμε ένα νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου»», ενδεχομένως και για μεγαλύτερες ηλικίες. Συμπλήρωσε ότι εξετάζεται επίσης «αν πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση».

Αναφερόμενος στο ΑΣΕΠ, είπε ότι «οι ρυθμοί είναι απογοητευτικοί». «Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, είναι πρώτη προτεραιότητα».

Έκανε επίσης λόγο για μεγαλύτερη έμφαση στα θέματα ασφάλειας, έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας και ειδικά τα ΜΜΜ - με περισσότερα και καλύτερα λεωφορεία.

Επίσης, μίλησε για σημαντικές παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο.

«Είναι μόνο κάποια από τα παραδείγματα παρεμβάσεων που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη», είπε, σημειώνοντας ότι «όλα αυτά δεν γίνονται εάν η οικονομία δεν έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Για την επιδοματική πολιτική, τόνισε ότι «δεν θέλω το επίδομα ανεργίας να είναι αντικίνητρο για την εργασία [...] δεν θέλουμε τους ανθρώπους να είναι εθισμένοι σε επιδόματα για να μην δουλεύουν».

Για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών

«Αν κάτι άντεξε είναι ότι το ευρωπαϊκό κέντρο», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «εμείς θα πάρουμε τις αποφάσεις στην Ευρώπη», αναφερόμενος στις ομάδες του ευρωπαϊκού κέντρου, μεταξύ τους και το ΕΛΚ. «Αυξήθηκε μεν η Ακροδεξιά αλλά δεν είναι απαραίτητη», σημείωσε.

Στην Ευρώπη, «έχουμε να κλειδώσουμε τις θέσεις ευθύνης, η θέση της Κομισιόν έχει κλειδώσει, θα είναι η κα φον ντερ Λάιεν».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής θα τεθούν ζητήματα όπως αυτό της Άμυνας, των τιμών, τα αγροτικά ζητήματα, κρίσιμα για την Ελλάδα, άλλα και ευρύτερα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Είπε, επίσης, ότι είχε συνάντηση με τους εκλεγμένους ευρωβουλευτές της ΝΔ -μεταξύ τους και ο Φρέντης Μπελέρης, ο οποίος κρατείται ακόμη και τόνισε ότι «εύχομαι το θέμα Μπελέρη να λυθεί σύντομα».


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.