ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, 17:34

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

Πανελλήνιες 2024: Οι απαντήσεις στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Γ' ΕΠΑΛ

0 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, 16:46

Τα θέματα ήταν σαφή και κάλυπταν μγάλο μέρος της εξεταστέας ύλης. Δεν έκρυβαν ιδιαίτερες δυσκολίες και οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές μπορούσαν εύκολα να προσεγγίσουν το άριστα (90+). Η μόνη ίσως δυσκολία ήταν πως αρκετές αριθμητικές πράξεις διαίρεσης ήταν ατελείς και χρειαζόταν προσέγγιση στο πρώτο δεκαδικό ψηφίο.

Τις απαντήσεις των θεμάτων συνέγραψε ο καθηγητής του Εκπαιδευτικού Οργανισμού ΡΟΜΒΟΣ Λευτέρης Μυλωνάς.

ΘΕΜΑ Α
Α1. α. Σωστό β. Λάθος γ. Λάθος δ. Σωστό ε. Σωστό
Α2. 1-β 2-γ

ΘΕΜΑ Β
Β1. α. Ο όρος οικονομικό κύκλωμα χαρακτηρίζει το σύνολο των σχέσεων που δημιουργούνται μεταξύ των βασικών μονάδων ενός οικονομικού συστήματος. Στην απλούστερη μορφή του, το οικονομικό κύκλωμα περιλαμβάνει τις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων, νοικοκυριών και κράτους και δείχνει τις ροές αγαθών, παραγωγικών συντελεστών και χρήματος που παρατηρούνται στην οικονομία. Το διάγραμμα 1.3. που περιγράφει το οικονομικό κύκλωμα, δείχνει ότι μεταξύ επιχειρήσεων και νοικοκυριών υπάρχουν δύο αντίθετες ροές. Τα προϊόντα που παράγονται από τις επιχειρήσεις ρέουν προς τα νοικοκυριά όπου και καταναλίσκονται. Οι παραγωγικοί συντελεστές που κατέχουν τα νοικοκυριά ρέουν προς τις επιχειρήσεις όπου μετατρέπονται σε προϊόντα. Για καθεμία από τις ροές αυτές υπάρχει μια αντίθετη ροή χρήματος. Βέβαια υπάρχουν και συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, οι οποίες όμως δεν εμφανίζονται στο διάγραμμα. Το Κράτος εμφανίζεται να δημιουργεί ροές και με τις επιχειρήσεις και με τα νοικοκυριά προς τα οποία προσφέρει υπηρεσίες και υλικά αγαθά και από τα οποία εισπράττει χρηματικά ποσά.


[Το οικονομικό κύκλωμα του διαγράμματος 1.3. μπορεί εύκολα να γίνει πολύ περίπλοκο, αν προστεθούν οι διάφορες ροές που στην πραγματικότητα συμβαίνουν. Μπορούμε π.χ. να προσθέσουμε τις συναλλαγές που γίνονται μεταξύ επιχειρήσεων, νοικοκυριών και Κράτους με άλλες χώρες. Κάτι τέτοιο όμως θα έκανε το διάγραμμα δυσνόητο, χωρίς να προσθέσει τίποτα στην κατανόηση του οικονομικού κυκλώματος.
Πρέπει όμως να γίνουν δύο σχόλια: Πρώτο, ότι οι ροές είναι συνεχείς, δηλαδή συμβαίνουν σε κάθε χρονική στιγμή. Δεύτερο, ότι οι ροές αυτές δεν έχουν πάντοτε το ίδιο μέγεθος, δηλαδή ο όγκος των συναλλαγών μπορεί να μεταβάλλεται, καθώς η παραγωγική δραστηριότητα αυξάνεται ή μειώνεται.]

β. Τα προϊόντα της παραγωγής, δηλαδή τα οικονομικά αγαθά, από άλλους πωλούνται και από άλλους αγοράζονται. Ο χώρος όπου γίνονται αγοραπωλησίες ονομάζεται αγορά. Π.χ. ο εμπορικός δρόμος μιας πόλης όπου βρίσκονται τα μαγαζιά θεωρείται η αγορά της. Εν τούτοις μια αγοραπωλησία μπορεί να γίνει και με ένα τηλεφώνημα, με ένα τηλεγράφημα, στο γραφείο ενός συμβολαιογράφου ή οπουδήποτε αλλού. Γι’ αυτό η έννοια της αγοράς δεν περιορίζεται σε ένα γεωγραφικό χώρο, αλλά περιλαμβάνει όλα εκείνα τα μέσα με τα οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μια αγοραπωλησία και όλους τους σχετικούς χώρους.
Παραδείγματα αγορών είναι η λαϊκή αγορά στη γειτονιά σας, η λαχαναγορά της Αθήνας, το Χρηματιστήριο Αθηνών. Συχνά οι αγορές αναφέρονται με το όνομα των αγαθών που είναι αντικείμενο αγοραπωλησίας, όπως η αγορά γης ή ακόμα η αγορά αγροτικής γης, η αγορά τίτλων (ομολόγων και μετοχών) στο χρηματιστήριο, η αγορά εργασίας κτλ.

ΘΕΜΑ Γ
Γ1. Έστω x (σε %) ο φορολογικός συντελεστής που αντιστοιχεί στην κλίμακα εισοδήματος 11.001–35.000.

Επομένως ο ζητούμενος φορολογικός συντελεστής είναι 20%.

Γ2.

Επομένως ο φόρος που πλήρωσε ο πολίτης Β είναι 7.320 €.

Γ3. α. Αρχική τιμή κλιματιστικού χωρίς το φόρο δαπάνης = 2.000 €

Τελική τιμή κλιματιστικού συμπεριλαμβανομένου του φόρου δαπάνης = 2.000 + 500 = 2.500€

β.

Άρα ο φόρος δαπάνης είναι 2,2% ως ποσοστό στο εισόδημα του πολίτη Α και 1,2% ως ποσοστό στο εισόδημα του πολίτη Β.

γ. Με κριτήριο την αναλογικότητα το φόρου, ο φόρος δαπάνης είναι αντίστροφα προοδευτικός φόρος.
Αντίστροφα προοδευτικός φόρος είναι εκείνος του οποίου ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται, όταν ή φορολογική βάση αυξάνεται και, κατά συνέπεια, ο συνολικός φόρος είναι φθίνουσα αναλογία του εισοδήματος, καθώς το εισόδημα αυξάνεται.Δ1. Για το έτος 2022:
Αφού έτος βάσης είναι το 2022, άρα ΔΤ=100

Για το έτος 2023:
Αφού ο ρυθμός πληθωρισμού το 2023 είναι 10% άρα:

Δ2.

Εργατικό Δυναμικό = Απασχολούμενοι + Άνεργοι à 800 = Απασχολούμενοι + 40 à
Απασχολούμενοι = 760 άτομα

Δ3. Μεταξύ 2022-2023:

Αλλαγή έτους βάσης à 2023, άρα ο ΔΤ για το έτος 2023 θα γίνει 100.

Αν ΔΤ22 = 110 θα γίνει ΔΤ23 = 100, τότε
ΔΤ22 = 100 θα γίνει ΔΤ23 = x;

Συνεπώς, για το 2022:

Και για το 2023:

Παρατηρούμε ότι η πραγματική ποσοστιαία μεταβολή του ΑΕΠ μεταξύ των δύο ετών είναι ίδια, ανεξάρτητα από ποιο είναι το έτος βάσης.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΡΟΜΒΟΣ
ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ: • Κύπρου 51, τηλ. 2109941471, 2109935566 • Γερουλάνου 103, τηλ. 2109911067
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: • Ναυαρίνου 12, τηλ. 2109944396,
ΓΛΥΦΑΔΑ: Λ. Βουλιαγμένης 147 & Πραξιτέλους 2, τηλ. 2109680008
www.romvos.edu.gr - email : support@romvos.edu.gr

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.