ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, 17:58

ΑΛΙΜΟΣ

Επένδυση Ελληνικού: H Lamda Develompent ενημέρωσε τους κατοίκους του Αλίμου

Ρεπορτάζ: Νικόλα Κονταρίνη - ΦΩΤΟ: " V" 2 24 ΜΑΙΟΥ 2024, 13:41

Το απόγευμα της Πέμπτης 23.5.2024, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου, στελέχη της LAMDA Develompent και των κατασκευαστικών εταιρειών που έχουν αναλάβει την κατασκευή του μεγάλου έργου στον χώρο του τέως αεροδρομίου Ελληνικού, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του δημάρχου Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη, βρέθηκαν στη πόλη και ενημέρωσαν τους κατοίκους σε θέματα σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις έως τώρα διάφορες φάσεις των εργασιών.

Ο Δήμαρχος, ο οποίος συντόνισε την όλη διαδικασία, αφού ευχαρίστησε τα στελέχη της LAMDA και τους συνεργάτες τους για την παρουσία τους, αναφέρθηκε στα παράπονα που εκφράζουν οι συμπολίτες του και ιδιαίτερα αυτοί που κατοικούν πλησίον των εργασιών, σχετικά με την όχληση που έχουν από τον θόρυβο και τη σκόνη.


Ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης, με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Στέφανο Διαμαντή.

Ξεκίνησε δίνοντας το λόγο στους κατοίκους, με πρώτη ομιλήτρια την κα Βασιλική Κοιλάκου, Πρόεδρο του Πολιτιστικού - Περιβαλλοντικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου της περιοχής, "ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ Ο ΑΛΙΜΟΥΣΙΟΣ".

Η κα Κοιλάκου, στην τοποθέτησή της, εκτός από τα φλέγοντα ζητήματα της σκόνης και του θορύβου, στα οποία αναφέρθηκαν όλες και όλοι που μίλησαν στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, ζήτησε να έχουν ενημέρωση για τις χρήσεις και την οριοθέτηση των υποδομών και των κτηρίων που κατασκευάζονται δίπλα τους, γιατί, όπως είπε, η μέχρι τώρα ενημέρωση που έχουν είναι ελλειπής έως ανύπαρκτη.

Συμπερασματικά, από την όλη συζήτηση που ακολούθησε, ανεδείχθη το πρόβλημα της ρύπανσης από τη σκόνη, αποτέλεσμα των εκατομμυρίων κυβικών χώματος που έχουν εξαχθεί από την περιοχή του Ελληνικού που, αντί να απομακρύνονται από τον χώρο, συγκεντρώνονται σε ακάλυπτους  σωρούς - λόφους τεραστίων διαστάσεων, πολλοί απο τους οποίους βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια κι έτσι με τον αέρα η κατάσταση γίνεται απελπιστική, όχι μόνο για αυτούς, αφού η σκόνη μεταφέρεται σε ακτίνα πολύ μεγαλύτερη, επιβαρύνοντας επιπλέον την υγεία ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα.

Γενικά, οι κάτοικοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη συνέχεια, λόγω του ότι ήλθε το καλοκαίρι και το φαινόμενο των "γυμνών" λόφων χωμάτων, που θα τα χτυπάνε οι άνεμοι, θα χειροτερέψει την κατάσταση.

Σε ότι αφορά το θέμα του θορύβου που δημιουργείται από τα μηχανήματα που σπάνε τις παλιές τσιμεντένιες και άλλες σκληρές κατασκευές, ζήτησαν να μην εργάζονται ώρες κοινής ησυχίας, κάτι που όπως δήλωσαν δεν τηρείται και τους υποχρεώνει είτε να "σφραγίζονται" στα σπίτια τους, είτε να σηκώνονται να φεύγουν, μη αντέχοντας να ακούνε τα χτυπήματα των μεγάλων αυτών σφυριών.

Πέραν αυτών, δοθείσης ευκαιρίας, οι πολίτες ζήτησαν να ενημερωθούν για το έργο επαναφοράς του ρέματος στην αρχική του κοίτη και την διευθέτηση της υπάρχουσας κοίτης, για την εσκαφή της υπόγειας σήραγγας απ' όπου θα περνάει η λεωφόρος Ποσειδώνος, ποιά θα είναι τελικά τα έργα που πρέπει να γίνουν για να γνωρίζουν ως γείτονες τι να περιμένουν το επόμενο διάστημα στα πλαίσια της εξέλιξης των εργασιών, όπως επίσης, να τους δοθεί ένας επικαιροποιημένος χάρτης του Μητροπολιτικού Πόλου του Ελληνικού.

Η Βασιλική Κοιλάκου κλείνοντας την τοποθέτησή της είπε: " Και βέβαια, στα πλαίσια της καλής γειτονίας, θα ήταν χρήσιμο για όλους να δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας, όπου θα μπορούμε να απευθυνόμαστε, προκειμένου να ενημερωνόμαστε αξιόπιστα και να επιλύονται, όσο το δυνατόν καλύτερα, τα μεγάλα ή, μικρά προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν κατά την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου".

Δημήτρης Ζωντανός: "Τα παράπονά σας είναι δικαιολογημένα"

Με αυτή την παραδοχή και με ειλικρινή διάθεση προς τους πολίτες - κατοίκους ξεκίνησε την δική του τοποθέτηση το στέλεχος της LAMDA, Δημήτρης Ζωντανός, ο οποίος, αφού άκουσε με προσοχή και σημείωσε όλες τις παρατηρήσεις και τα παράπονα του κόσμου,  εξήγησε και ενημέρωσε ταυτόχρονα για την μέχρι σήμερα πορεία των εργασιών και για τις προ - εργασίες που έχουν γίνει, καθώς και για τις προσωπικές παρεμβάσεις - παρατηρήσεις του δημάρχου, Ανδρέα Κονδύλη, σε ορισμένα θέματα τις οποίες βρήκαν σωστές και τις αποδέχτηκαν.

Σχετικά με τις προ - εργασίες, ανέφερε, ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, τις ποσότητες αμιάντου που έχουν απομακρύνει, ένα υλικό άκρως βλαβερό για την δημόσια υγεία, την κηροζίνη, τις βόμβες που βρίσκουν χωμένες κάθε τόσο σκάβοντας, και τις οποίες μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες καταστρέφουν. Όσο δε για τα χώματα, εξήγησε πως, δια νόμου, δεν πρέπει να βγαίνουν έξω με φορτηγά, αλλά να στιβάζονται εντός του χώρου του τέως αεροδρομίου.

Πάνω σ' αυτό το τελευταίο που έχει σχέση με τη σκόνη και την γενικότερη ρύπανση του περιβάλλοντος της περιοχής, είπε ότι, θα φροντίσουν ώστε να βρέχονται επαρκώς με υδροφόρες τα χώματα, προκειμένου να λυθεί τό πρόβλημα αυτό, για το οποίο όπως παραδέχτηκε δικαίως διαμαρτύρονται οι κάτοικοι.

"Είμαστε ηθικά και νομικά δεσμευμένοι να τηρούμε τους κανόνες", ανέφερε σε μία αποστροφή του λόγου του, ενώ ο κ. Ευάγγελος Πέρπερας, Μηχανικός και Γενικός Δ/ντής της ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε., αφού ζήτησε με τη σειρά του συγνώμη από τους κατοίκους για την όχληση, προσυπογράφοντας τα όσα είχε αναφέρει νωρίτερα ο κος Ζωντανός σχετικά με το θέμα, ενημέρωσε ότι, εκτός από τα διατηρητέα κτίσματα που υπάρχουν στον χώρο, όλα τα άλλα γκρεμίζονται και τα υλικά που συλλέγονται από τις κατεδαφίσεις, αφού υποστούν την κατάλληλη επεξεργασία χρησιμοποιούνται για τα έργα που πρόκειται να γίνουν.

Επίσης, είπε πως, μέχρι τώρα έχουν ξεπεράσει το 1.000.000 κυβικά  μέτρα μπάζων, τα οποία έχουν μεταφερθεί με 260.000 φορτηγά εντός του χώρου. Εκτός απ' αυτά, όμως, έχει αφαιρεθεί και η κιροζίνη, έχουν γίνει 2.500 μεταφυτεύσεις - θα γίνουν κι άλλες - για το πράσινο που έχει κοπεί, ενώ το κομμάτι της παραλίας, που είναι 1.000 στρέμματα, θα έχει τελειώσει το 2028. Αναφορικά με την τήρηση των ωρών κοινής ησυχίας, δήλωσε πως δεσμεύονται για την τήρησή του.

Σχετικά με τον αμίαντο, όπως αναφέρθηκε από τα στελέχη της εταιρείας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια τοποθετείται σε CONEX, ασφαλίζονται και μεταφέρονται σε ειδικές μονάδες του εξωτερικού (Γερμανία), για επεξεργασία και αδρανοποίησή τους.

Ένα σημείο άξιο αναφοράς, επίσης, είναι ότι στο αίτημα των κατοίκων αλλά και του Δημάρχου, για επικοινωνία, όποτε αυτό χρειάζεται, με τους αρμοδίους κατασκευής των έργων, έγινε αποδεκτό, προκειμένου να αντιμετωπίζεται εγκαίρως κάποιο πρόβλημα που θα παρουσιάζεται.

Επί της διαδικασίας, τοποθετήθηκαν επίσης, οι αντιδήμαρχοι, Γιάννης Αντωνάκης και Γιάννης Βέργης, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης, Νίκος Αλεξόπουλος και Μαρία Ξένου, ενώ από την πλευρά της μειοψηφίας, η Λιάνα Κορομπίλη (ΚΚΕ).

Εκτός των προαναφερθέντων, το "παρών" από τις άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας, έδωσαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι, Ελένη Μπελιά, Αναστασία Σημιτροπούλου και Νικολέτα Δασκαλάκη.


Από αριστερά: Γιώργος Μακαριγάκης, Εύη Δουδωνή, Δημήτρης Βρεττός, Γιάννης Βέργης, Γιάννης Αντωνάκης, Χρήστος Γκιόλιας, Κωνσταντίνα - Θεοδώρα Γκόνη, Γιάννης Μαριόλης, Μαρία Ξένου, Δέσποινα Κασάπα.

Την ενημερωτική αυτή συζήτηση έκλεισε ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης, κάνοντας μία συνοπτική αποτύπωση των όσων ακούστηκαν, τόσο από τους κατοίκους, όσο και από τους ανθρώπους της LAMDA, συμμεριζόμενος τα όσα υφίστανται από τον θόρυβο και τη σκόνη οι πρώτοι, ενώ απευθυνόμενος στα στελέχη της εταιρείας, τους ζήτησε να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για τις ώρες κοινής ησυχίας, για το συνεχές βρέξιμο των χωμάτων, για περισσότερη αστυνόμευση, γενικότερα, ενώ πρότεινε να γίνει μία επιτόπια ενημέρωση του κόσμου στους χώρους εργασίας, όπου εκεί θα έχουν πληρέστερη εικόνα των όσων γίνονται.

Σχόλια Αναγνωστών

2 Προσθήκη σχολίου
Ταλαιπωρημένος 26.05.24
Αν και δεν είμαι πολύ κοντά, αλλά όχι και πολύ μακριά, τα ντάπα ντούπα φτάνουν στα αυτιά μου και μαζί με την αφρικανική μαζεύω και την εργοταξιακή σκόνη κανονικότατα και με το φαράσι. Καλά έκανε ο Κονδύλης και τους έφερε να ακούσουν το κόσμο που μένει στα λίγα μέτρα από τα συρματοπλέγματα και. δίκαια παραπονιέται.
Απάντηση
Καλαμακιώτισσα 26.05.24
Πολύ σωστή η πρωτοβουλία του δημάρχου, για να γνωρίζουμε όλοι τι συμβαίνει στα σπίτια των συμπολιτών μας.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.