ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, 14:15

ΑΛΙΜΟΣ

Άλιμος και Πολιτισμός, κρίκοι αλληλένδετοι - Εντυπωσίασαν τα έργα στην έκθεση του Παναγιώτη Τανιμανίδη

του Νικόλα Κονταρίνη - ΦΩΤΟ: "V" 3 17 ΜΑΙΟΥ 2024, 12:45

O Παναγιώτης Τανιμανίδης ανάμεσα στους Μάνο Στεφανίδη και Ανδρέα Κονδύλη.

Για άλλη μία φορά, οι πολίτες του Αλίμου, και όχι μόνο αυτοί, το απόγευμα της Πέμπτης 16/5/2024, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία υψηλού επιπέδου πολιτιστική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου επί της Λεωφ. Ιωνίας 96, όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης "Σήμαντρα Θητείας - Γλώσσες Μαθητείας" με έργα του διακεκριμένου καλλιτέχνη, Παναγιώτη Τανιμανίδη.

"Κοιτάζουμε τον κόσμο μία φορά, στα παιδικά μας χρόνια.Τα άλλα όλα ειν' ανάμνηση".

Με αυτούς τους στίχους της νομπελίστριας ποιήτριας, Λουίζ Γκλουκ, ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος της πόλης, Ανδρέας Κονδύλης, λέγοντας πως αυτό που καθόρισε την τέχνη του Παναγιώτη Τανιμανίδη είναι ό, τι άκουσε κι ό, τι είδε μικρός, ό, τι πόνεσε κι ό, τι χάρηκε στα παιδικά του χρόνια: οι γρατζουνιές με τον διαβήτη πάνω στο ξύλινο θρανίο την ώρα του μαθήματος, οι ξυλομπογιές και τα φρεσκοξυσμένα μολύβια, οι γκαζιές (γκαζές), το παγωτό πύραυλος σοκολάτα, ο μπακλαβάς της νονάς του της Ελέγκως, η ραπτομηχανή Singer της γιαγιάς του, το άδειο πορτοφόλι της μάνας του... 

Στη συνέχεια ο Ανδρέας Κονδύλης αναφέρθηκε στα όσα ο ίδιος ο καλλιτέχνης εξομολογείται σχετικά με τα ερεθίσματα που είχε για την δημιουργία των έργων του, στα οποία ξεχωριστό ρόλο έπαιξε ο Πόντος!

Όπως είπε, τα ακούσματά του είναι γεμάτα από κυνηγημένα προσφυγοπούλια, που μ΄αγκαλιά την λύρα επιβίωσαν μέσα στις λαμαρίνες και τη λασπουριά, κατάφεραν να ορθοποδήσουν και "μετεξέλιξαν τον πολιτισμό της σκελετωμένης Ελλάδας σε πανσπερμία χρωμάτων, ήχων, σκέψης, γεύσης, πυγμής".

Πέραν όλων αυτών, όμως, " Με καράβι το σώμα της λύρας ανταμώσαμε νηστικοί και ξυπόλυτοι ένα χάραμα τ' Αυγούστου το 1922 στις λάσπες της Κοκκινιάς και της Δραπετσώνας που εδώ μας πέταξαν...", συνεχίζει την εξομολόγησή του ο Παναγιώτης Τανιμανίδης, "... Δεν πρόλαβαν να σκεφτούν τι έγινε - ξεριζωμός, αρπαγή της περιουσίας, βιασμοί, σκοτωμοί χιλιάδες, όλα τα χρυσαφικά για μία θέση στο κατάστρωμα στα πλοία των "συμμάχων" και σε τρεις μέρες εδώ, στις λάσπες του Πειραιά. "Μία εφιαλτική εκδρομή" και ύστερα παράγκα, λαμαρίνα, λάσπη, τα μωρά να τα κοιμίζουν μεσ' στα καφάσια από τα φρούτα, να κόβουν στα δύο τα παλιά μικρά βαρέλια και να τα κάνουν κούνιες για τα μωρά, και στα μεγάλα βαρέλια να κόβουν τον πάτο και να κοιμούνται μέσα 2 - 3 αδελφάκια μαζί για να μην κρυώνουν και να μην βρέχονται... ".

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος, είπε πως, έτσι εξηγείται και η ευαισθησία του Τανιμανίδη απέναντι στους πολέμους που δημιουργούν οι ισχυροί αυτού του κόσμου. Κι αυτός με τη σειρά του, φανατικά δοσμένος στη Μνήμη και την Ιστορία, φτιάχνει/ποιεί το δικό του σύμπαν Τέχνης, δουλεύοντας κυρίως το σίδερο, ένας Ήφαιστος με το επιστημονικό πνεύμα του Φυσικομαθηματικού, ένας χειρώνακτας (άναξ χειρών) με ποιητικό λόγο και φιλοσοφικό στοχασμό:

"Τριχοτόμησα τις λέξεις μου,
πολυγώνησα τις ευθείες μου,
κύκλωσα τις διαγώνιές μου,
ολοκλήρωσα τις αγωνίες μου,
κι έτσι έμαθα να μιλώ με τους
καμένους, αντικαθιστώντας την
οργή μου με τη στάχτη τους..."

Μετά τον Ανδρέα Κονδύλη, ο καλλιτέχνης περιληπτικά εξήγησε κάποια βασικά γύρω από τα εκθέματα και στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τον καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών, Μάνο Στεφανίδη, ενημέρωσε τον κόσμο σχετικά με την θεματολογία του κάθε έργου.
Λία Σκλάβου, Γιώργος Μακαριγάκης, Στέφανος Διαμαντής, Ντόρα Δανοχρήστου.


Οι Αντιδήμαρχοι, Γιώργος Μακαριγάκης και Γιάννης Αντωνάκης, μπροστά στο έργο "Μικτή τεχνική".


Παναγιώτης Τανιμανίδης, δεύτερος από αριστερά, με τους, Νίκο Αλβανό, Γιάννη Βέργη, Στέφανο Διαμαντή και Εύη Δουδωνή.


Η Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Τμήματος του Δήμου Αλίμου, Αποστολία - Λία Σκλάβου, με τον Αντιδήμαρχο, Γιώργο Μακαριγάκη, μπροστά στο έργο "Σαν γιαταγάνια ανάψαμε..." (Μικτή τέχνη).


Σήμαντρα Θητείας - Γλώσσες Μαθητείας.


Ο δημοτικός σύμβουλος της Διοίκησης, Δημήτρης Βρεττός (αριστερά) και Γιάννης Αντωνάκης, μπροστά στο εργο "Πένα".

Γιάννης Βέργης, Στέφανος Διαμαντής, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Εύη Δουδωνή, Νίκος Αλβανός.

Η δημοτική σύμβουλος, εντεταλμένη στα ΚΔΑΠ και Πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας του δήμου Αλίμου, Δέσποινα Κασάπα, ανάμεσα στις, Άννα Μίαρη,υποψήφια δημοτική σύμβουλο της Διοίκησης (αριστερά) και την Αθηνά Παραγιουδάκη, μπροστά στο φακό του "V".

Παναγιώτης Τανιμανίδης και Μάνος Στεφανίδης.
Ο καλλιτέχνης, ανάμεσα στους Γιάννη Βέργη, Στέφανο Διαμαντή, Γιάννη Αντωνάκη και Γιώργο Μακαριγάκη.

Σχόλια Αναγνωστών

3 Προσθήκη σχολίου
Παραλίας 20.05.24
Ο Ανδρέας Κονδύλης εκτός από ένας καλός και καθαρός δήμαρχος, είναι όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία, και άνθρωπος με ευαισθησίες. Άλιμος ίσον πρωτεύουσα του Πολιτισμού, των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Απάντηση
Χαραλαμπάκης Αρίστος 20.05.24
Μένω στην Τερψιθέα του Πειραιά και βρέθηκα στον Άλιμο για την έκθεση του κ.Τανιμανίδη. Όντως εξαιρετική, άρτια και πρωτότυπη η έκθεση. Μπράβο πολλά σε όλους τους συντελεστές της.
Απάντηση
Καλαμακιώτισσα 20.05.24
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΣΚΛΑΒΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΩΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.