ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 24 ΜΑΙΟΥ 2024, 01:49

ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Κοντράρει τα ύψη των κτιρίων και ο δήμος της Αθήνας

3 13 ΜΑΙΟΥ 2024, 16:08

Με τις αντιδράσεις των δήμων των νοτίων προαστίων συντάσσεται και ο δήμος της Αθήνας στο καυτό θέμα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, λίγες εβδομάδες μετά την θεσμική παρέμβαση της κυβέρνησης.

Σήμερα εκτός απροόπτου προβλέπεται να περάσει από το δημοτικό συμβούλιο γνωμοδότηση του συνταγματολόγου κ. Νίκου Αλιβιζάτου, την οποία ανέθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και με την οποία ο δήμος παίρνει επίσημα θέση κατά του ΝΟΚ.

Με την επιστημονική γνωμοδότηση, ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, σκοπεύει να βάλλει τέλος στα κτιριακά μεγαθήρια που το ύψος τους υπερβαίνει τα όσα έχει θεσπίσει το βασιλικό διάταγμα του 1955. Πρόκειται για ένα νομικό ελιγμό του δήμου της Αθήνας προκειμένου να υπερπηδήσει τις αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που τον προηγούμενο μήνα, έκοψε το δρόμο στην αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που είχε αποφασίσει ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας –Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Ο τελευταίος για να καλύψει την Υπηρεσία Δόμησης του δήμου είχε δώσει εντολή για αναστολή έκδοσης όσων οικοδομικών αδειών κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του ΝΟΚ.

Με βάση τη γνωμοδότηση Αλιβιζάτου, ο δήμαρχος Αθηναίων, θα ζητήσει από το δημοτικό συμβούλιο να λάβει απόφαση υπέρ της εφαρμογής του διατάγματος του 1955 προκειμένου να υπερασπιστεί νομικά την στάση της Υπηρεσίας Δόμησης στον πόλεμο με τα ύψη των κτιρίων.

Ο δήμος της Αθήνας με την νομική γνωμοδότηση, πατάει πάνω στην νομολογία που υπάρχει για την περιοχή από το 2020 (ανέγερση ψηλών κτιρίων στου Μακρυγιάννη), βάσει της οποίας το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι ισχύουν οι όροι και οι κανόνες του βασιλικού διατάγματος και όχι οι διατάξεις του ΝΟΚ. Με το σκεπτικό αυτό θα ζητήσει την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου για να διευκολύνει τις αποφάσεις της ΥΔΟΜ.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το ΥΠΕΝ για την περιοχή του Μακρυγιάννη έχει εκδώσει νέο διάταγμα που ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις του ΣτΕ για την προστασία της Ακρόπολης ενώ με περσινή υπουργική απόφαση, έκρινε ότι το διάταγμα του 1955 δεν ήταν διάταγμα καθορισμού προστασίας, επομένως δεν μπορεί να υπερισχύει του ΝΟΚ.

Το θέμα με τα ύψη θα απασχολήσει μέσα στην εβδομάδα και ημερίδα που διοργανώνουν μηχανικοί και πολεοδόμοι, λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες του Τεχνικού Επιμελητηρίου στις 19 Μαίου.

Ωστόσο για την ηγεσία του ΤΕΕ υπό τον κ. Γιώργο Στασινό που σήκωσε ψηλά το θέμα το προηγούμενο διάστημα, οι τόνοι έχουν πέσει. «Ο νόμος ισχύει από το 2012 μέχρι τώρα χωρίς προβλήματα. Με τις απαραίτητες διορθώσεις εκτιμώ ότι όποια μεμονωμένα προβλήματα έχουν επιλυθεί και πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα» δηλώνει ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

newmoney.gr

Σχόλια Αναγνωστών

3 Προσθήκη σχολίου
Παπακονόμας 14.05.24
Τι τους περάσατε τους κατασκευαστές για κορόϊδα; Μόνο τέτοιοι δεν είναι. Τη κονόμα τους κοιτάνε οι τύποι. Καλά τους τα λενε οι δήμαρχοι.
Απάντηση
Σχολιαστής 14.05.24
Συμφωνούμε.Άντε εμπρός στον δρόμο που άνοιξαν οι κύριοι Κονδύλης του Αλίμου και Κωνσταντέλλος των 3 Β(Βάρκιζας, Βούλας και Βουλιαγμένης για να μην περάσει ο ΝΟΚ (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός) που με αυτόν οι πρασιές είναι σχεδόν ανύπαρκτες και βλέπουμε να σηκώνονται κτίσματα τέρατα!!
Απάντηση
Παραλίας 14.05.24
Οι Δήμαρχοι Αλίμου και Βούλας Βουλιαγμένης ξεκίνησαν τον αγώνα αυτόν μετά πηγε μαζί τους και ο δημαρχος Κηφισιάς και τώρα ακουλουθεί ο Αθηνών Δούκας. Άντε να ακολουθήσουν κι άλλοι πάνω στο δρόμο που χάραξαν πρώτοι ο Ανδρέας Κονδύλης με τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο,ενάντια στον απαράδεκτο και κουτοπόνηρο ΝΟΚ κάποιοι από τους κυβερνώντες.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.