ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 24 ΜΑΙΟΥ 2024, 00:19

ΑΛΙΜΟΣ

Δήμαρχος Αλίμου: Παράνομη και κατάπτυστη η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

4 10 ΜΑΙΟΥ 2024, 15:06

"Παράνομη και κατάπτυστη" χαρακτήρισε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης σύμφωνα με την οποία η σύμβαση που έχει συναφθεί ανάμεσα στο Δήμο Αλίμου και στην ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) το 2017 για τη χρήση και διαχείριση του παραλιακού μετώπου έχει πάψει να ισχύει μετά την πλήρωση διαλυτικής της αίρεσης.

Αφορμή γι' αυτόν τον χαρακτηρισμό στάθηκε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης και υποψήφιου δημάρχου Θωμά Γιούργα ο οποίος έχοντας στα χέρια του την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ζήτησε εξηγήσεις από τον Δήμαρχο. "Κύριε δήμαρχε τίθεται ένα πολύ σημαντικό ερώτημα" είπε ο Θ. Γιούργας. "Υπάρχει μία απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.  Μπορεί να υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες που είναι απολύτως σεβαστές, αλλά εμείς καλή τη πίστη ρωτάμε. Υπάρχει αυτός ο διαλυτικός όρος, αυτή η διαλυτική αίρεση; Είναι μείζον το θέμα...".

Απαντώντας ο δήμαρχος Αλίμου αφού αναφέρθηκε στα κύρια σημεία της αυτοδιοικητικής συμπεριφοράς και λειτουργίας σκέψης που θα πρέπει να έχει κάθε δημοτικός σύμβουλος που εκλέγεται από τους συμπολίτες του να διαφυλάττει τα συμφέροντα της πόλης του, είπε απευθυνόμενος στον Θ. Γιούργα: 

"Όχι κύριε Γιούργα δεν υπάρχει διαλυτική αίρεση". Και στην ερώτηση του κ. Γιούργα αν λέει ψέματα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής απάντησε πως, "ναι λέει ψέματα η Αποκεντρωμένη. Εσείς γιατί πιστεύετε αυτό που λέει η Αποκεντρωμένη που δεν συμφέρει το Δήμο και όχι αυτό που λέει ο Δήμος;  Θα 'πρεπε να αναρωτηθείτε αν αυτό το έγγραφο που έχετε μπροστά σας και το επικαλείστε, είναι σωστό. 

Στο έγγραφο αυτό πρώτον είναι λάθος αυτό που γράφει, ότι υπάρχει διαλυτική αίρεση. Σας παραπέμπω στη νομική υπηρεσία του δήμου να σας εξηγήσει γιατί αυτό δεν είναι διαλυτική αίρεση. 

Δεύτερον, την πλήρωση των διαλυτικών αιρέσεων κύριε Γιούργα δεν την διαπιστώνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Αττικής. Γιατί ρωτάτε λοιπόν εμένα για το τι γράφει η Αποκεντρωμένη; Θα 'πρεπε εσείς ήδη να εξανίσταστε γι' αυτά που αναφέρονται στο συγκεκριμένο έγγραφο. 

Πριν έρθετε εδώ θα 'πρεπε να ρωτήσετε ένα δικηγόρο να σας πει τι είναι αυτό που έχετε μπροστά σας. Η σύμβαση που έχουμε με την ΕΤΑΔ είναι ανηρτημένη στη Διαύγεια δεν είναι κάτι κρυφό. Οφείλατε ως υποψήφιος δήμαρχος να έχετε γνώση και άποψη γι' αυτή τη σύμβαση. Δεν επιτρέπεται να με ρωτάτε εμένα αν είναι διαλυτική αίρεση ή δεν είναι. Έπρεπε μόνος σας να το είχατε διαβάσει, να το είχατε ρωτήσει, να ξέρατε και να υπερασπιζόσασταν το δήμο μας και τα συμφέροντά του και να λέγατε, δεν υπάρχει διαλυτική αίρεση τι είναι αυτά που γράφουν οι άνθρωποι. 

Και έχουν μεγάλη ευθύνη αυτοί που συνέταξαν αυτό το έγγραφο. Αλλά δεν σας νοιάζει η ευθύνη αυτών που ενεργούν  σε βάρος του δήμου αλλά σας νοιάζει να πείτε κάτι για το δήμαρχο. Αυτός είναι ο καημός σας. Το αν έχει εκδοθεί παράνομα μια απόφαση που θίγει τα συμφέροντά μας αυτό δεν σας ενοχλεί... κι ότι αυτός που την έχει βγάλει έχει παρανομήσει...! 

Γι' αυτό λέω ότι είστε ακατάλληλοι για την προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου.  Η παρουσία σας σ' αυτά τα έδρανα ξεκινάει και τελειώνει στην προσπάθειά σας να βρείτε να πείτε κάτι για τον Κονδύλη. 

Θα δεχόμουνα να πείτε κάτι για μένα αλλά θα χαιρόμουνα να πείτε και κάτι για την Αποκεντρωμένη που έβγαλε αυτή την παράνομη και κατάπτυστη απόφαση. 

Η Αποκεντρωμένη λέει ψέματα κύριε Γιούργα. Γιατί σας κάνει εντύπωση; Η πρώτη ή η τελευταία φορά είναι που θα γράφει κάτι λάθος. Τι είναι η Αποκεντρωμένη; Η πλάκα του Μωϋσή και τα γράφει όλα σωστά; 

Σας παραπέμπτω στη νομική υπηρεσία που εξηγεί γιατί η κατάρτιση μελέτης δεν είναι διαλυτική αίρεση. Εσείς υποστηρίζετε το ίδιο επιχείρημα που λέει η Αποκεντρωμένη, η ΕΤΑΔ κι ο επιχειρηματίας με τον οποίο ο δήμος είναι σε αντιδικία". 

Στο σημείο αυτό ο Γιούργας εγκαλεί τον δήμαρχο γιατί ενώ είχε λάβει το έγγραφο της Αποκεντρωμένης περίπου πριν ένα μήνα δεν συγκάλεσε δημοτικό συμβούλιο για να συζητήσουν σε βάθος το σοβαρό αυτό θέμα. 

"Το θέμα δεν είναι ώριμο να έρθει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Ο Δήμος ετοιμάζει εμπεριστατωμένη απάντηση" είπε. "Αλλά όταν έρθει στο συμβούλιο μην περιμένετε από μένα να σας κάνω "φροντιστήριο". Θα πρέπει εσείς να φροντίσετε μέσω της νομικής μας υπηρεσίας να ενημερωθείτε γιατί είναι μία διαδικασία χρονοβόρα".

Καταλήγοντας ο δήμαρχος Αλίμου και απευθυνόμενος πάντα προς τον κ. Γιούργα επισήμανε πως αρμόδιο να κρίνει αν μια σύμβαση λύεται είναι η ελληνική δικαιοσύνη και όχι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής που δεν έχει καμία τέτοια δικαιοδοσία. 

"Θα μας πει λοιπόν η Αποκεντρωμένη δίκην πρωτοδικείου ή εφετείου ότι έχει πληρωθεί η διαλυτική αίρεση και ότι κατά ταύτα είναι ανίσχυρη η σύμβασή μας με την ΕΤΑΔ; Να σας πληροφορήσω ότι μόνο τα δικαστήρια μπορούν να το κάνουν αυτό" είπε, τονίζοντας πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι ένα διοικητικό όργανο και πολλές φορές και τα διοικητικά όργανα βγάζουν εσφαλμένες και παράνομες αποφάσεις. 

Τέλος προέτρεψε τον κ. Γιούργα να σταματήσει να ισχυρίζεστε πράγματα τα οποία τα λένε όσοι θέλουν να φύγει η παραλία από τα χέρια του Δήμου και να γυρίσει πίσω στα χέρια των "αερονύχηδων". "Εκτός αν πιστεύετε ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στην παραλία που όποιος επιχειρηματίες θέλει, απλώνεται και παίρνει και κάνει ότι του αρέσει, είναι σωστό" είπε.

"Η σύμβαση με την ΕΤΑΔ είναι ενεργή και η παραλία είναι κοινόχρηστος χώρος κι όχι ιδιωτικός. Όποιος θέλει να ρίξει νερό στο μύλο όσων ισχυρίζονται το αντίθετο είναι ελεύθερος να το κάνει και να είναι έτοιμος όμως να αναλάβει και την ευθύνη μίας τέτοιας πράξης". 

Η Επιτροπή του άρθρου 152

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος και προκειμένου να καταδείξει τον ανορθόδοξο τρόπο με τον οποίο πολλές φορές λειτουργούν διοικητικά όργανα του Κράτους ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην Επιτροπή του άρθρου 152 στην οποία προσφεύγουν οι δήμοι προκειμένου να αντικρούσουν ακυρωτικές αποφάσεις για αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων. 

Στην προκειμένη περίπτωση ο Δήμος Αλίμου προσέφυγε κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης που ακύρωνε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για επιβολή προστίμου σε παραλιακή επιχείρηση για καταπάτηση παραλιακού χώρου. ύψους 6,5 εκ. ευρώ.  

Στη Επιτροπή του άρθρου 152 πρόεδρος είναι νομική σύμβουλος του κράτους και συμμετέχουν δύο ακόμα μέλη. Ένας δήμαρχος ως εκπρόσωπος της Αυτοδιοίκησης κι ένας δικηγόρος. 

"Αν και η πρόεδρος της Επιτροπής με εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση είπε πως ο δήμος μας έχει δίκιο και πως πρέπει να ακυρωθεί η πράξη της Αποκεντρωμένης και να ισχύσει το πρόστιμο που επέβαλε ο δήμος, τα άλλα δύο μέλη ψήφισαν εναντίον της εισήγησης με ένα σκεπτικό τριών γραμμών".

"Το αξιοσημείωτο" υπογράμμισε,  "είναι πως ο εκπρόσωπος της Αυτοδιοίκησης που τοποθετείται από την ΚΕΔΕ και που πρέπει να βρίσκεται στο πλευρό των συναδέλφων, ευθυγραμμίστηκε με το συμφέρον της επιχείρησης".  


Σχόλια Αναγνωστών

4 Προσθήκη σχολίου
Ο κακός λύκος 13.05.24
Κονδύλης μάγκας και καθαρός πολιτικός.
Απάντηση
Κοτσιδάκιας 13.05.24
Κονδύλη σε παραδέχομαι και την άλλη φορά θα σε ψηφίσω γιατί δε μασάς στις απειλές των νονών της νύχτας.
Απάντηση
Παραλίας 13.05.24
Δεν έχουν το Θεό τους οι υπερασπιστές των παρανόμων, όποιοι κι αν αυτοί, όποια θέση κι αν κατέχουν στα δημόσια πράγματα. Πάντως η αλήθεια είναι ότι οκ. Κονδύλης τους έχει βάλει τα ποδάρια σενα παπούτσι και την επόμενη φορά θα ξαναβγεί με 80%!!
Απάντηση
Καλαμακιώτισσα 13.05.24
Δήμαρχε άλλαξέ τους τα φώτα. Αντί να κοιτάζουνε πως θα υπερασπίζονται τα συμφέροντα των δημοτών φροντίζουν και μάλιστα μανιωδώς να σου την πούνε αντί να τα ρίχνουν στους φεσαδόρους επιχειρηματίες που είναι ασύστολοι καταπατητέςχώρων του Δημοσίου.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.